Κοινοτικός Αξιωματούχος: Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι μέρος της συμφωνίας του 2018

Κοινοτικός Αξιωματούχος: Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι μέρος της συμφωνίας του 2018
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Euroworking Eurokinissi

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται να υπάρχουν εκπλήξεις.

«Ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας του 2018» ξεκαθάρισε πριν λίγη ώρα κοινοτικός αξιωματούχος δίνοντας ένα πρώτο μήνυμα ισχυρό μήνυμα στην νέα κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή παραδέχονταν ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας είχαν αφήσει ανοιχτό να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων ως το 2022 «συνεπώς θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα όποιος και αν ήταν κυβέρνηση».

Ωστόσο εμφανίστηκε πιο συναινετικός σε ότι αφορά στις άμεσες προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν στη νέα κυβέρνηση. Παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει ακόμη ούτε κυβέρνηση αλλά ούτε και υπουργός Οικονομικών. Ως εκ τούτου δεν θα ήταν ορθό να δοθεί μήνυμα ή να γίνουν υποδείξεις σε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη ορκιστεί.

Για τον λόγο αυτό παρέπεμψε την όποια επί της ουσίας συζήτηση στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Φιλανδία όπου θα μπορούν να συζητηθούν οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται να υπάρχουν εκπλήξεις καθώς την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης που διαχειρίστηκε την κατάσταση μέχρι και πρόσφατα.

Επί της ουσίας -όπως είπε – η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη αξιολόγηση είναι ήδη γνωστή και περιέχει και καθυστερήσεις σε συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις αλλά και αναστροφή μεταρρυθμίσεων μετά τα πρόσφατα υλοποιημένα δημοσιονομικά μέτρα (13η σύνταξη μειώσεις ΦΠΑ και ρυθμίσεις 120 δόσεων), τα οποία και θα συζητηθούν.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις μέσω της Live blogging πλατφόρμας του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα