Κουβέλης: Λάθος η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για νέες εκλογές

ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Δεν αισιοδοξεί για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ο Φώτης Κουβέλης και κάνει λόγο για λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει την προσφυγή στις κάλπες

Απαισιόδοξος ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και σχηματισμού κυβέρνησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, λίγη ώρα πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

"Δεν έχω μεγάλες ελπίδες, δεν έχω αισιοδοξία, αλλά θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα οικουμενικής κυβέρνησης με στόχο την σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και την τήρηση μίας πολιτικής που θα κρατήσει τη χώρα ζωντανή μέσα στην Ευρωζώνη", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στο Καλημέρα ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ότι υπάρχει η δυνατότητα για οικουμενική κυβέρνηση, αλλά με τήρηση της διπλής εντολής που έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές, δηλαδή την αποδέσμευση από το μνημόνιο και τον σεβασμό στη διάταξη των πολιτικών συσχετισμών, σημειώνοντας ότι στην οικουμενική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν τα τρία πρώτα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) αλλά και η παράταξη του Πάνου Καμμένου, στο βαθμό που θα το θέλει.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι πιθανότατα η πρόταση για οικουμενική θα ναυαγήσει και θα πάμε σε εκλογές, αλλά εξέφρασε το φόβο ότι και στις επόμενες εκλογές η κατάσταση θα είναι παρόμοια και άρα πρέπει να υπάρξει λύση.

Αναφερόμενος στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την οικουμενική κυβέρνηση, σημείωσε ότι θα έπρεπε να είναι καινούρια πρόσωπα, "που δεν έχουν σχέση με την ένοχη πολιτική που μας οδήγησε εδώ", προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να δεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό.

Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν διεκδικεί τίποτα για τον εαυτό του και τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά μόνο την ικανοποίηση ότι προσέφερε για να υπάρξει λύση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, κάτι που χαρακτήρισε λάθος, γιατί πρέπει να προταχθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.

Αν οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, θα μπορούν από αύριο κιόλας να ξεκινήσουν τη διαδικασία σταδιακής αποδέσμευσης από το Μνημόνιο.

Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητες οι ρυθμίσεις αποκατάστασης των κατώτατων μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Εμφανίστηκε παράλληλα βέβαιος ότι αν εξασφαλιστεί αυτή η κυβέρνηση, θα είναι σημαντικός ομιλητής στην Ευρώπη και θα μπορεί να πετύχει την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που θα είναι "ανάσα" για την Ελλάδα. Σημείωσε, τέλος, πως όποια συμφωνία κάνουν οι αρχηγοί θα πρέπει να είναι γραπτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοκρατική Αριστερά
SHARE:

24Media Network