Θεοχαρόπουλος: Ο λόγος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – Να αποφασίσει με κάλπη για τον τίτλο του κόμματος και τα πολιτικά επίδικα

Θεοχαρόπουλος: Ο λόγος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – Να αποφασίσει με κάλπη για τον τίτλο του κόμματος και τα πολιτικά επίδικα
Θ. Θεοχαρόπουλος Eurokinissi

"Τόλμη και άνοιγμα συμμετοχής για το Big Bang της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης και ανοιχτό κόμμα" ζητάει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Προτείνω να δοθεί ο λόγος στη βάση για να αποφασίσει τόσο για τα πολιτικά επίδικα όσο και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη αλλά και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας» τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με συνέντευξή του στο News 24/7, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Με τον τρόπο αυτό -εκτιμά- θα επιτευχθεί τόσο το άνοιγμα και η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων μελών όσο και η ανταπόκριση μας στην απαίτηση του κόσμου για λήψη αποφάσεων όχι σε κλειστά γραφεία αλλά με απόλυτα δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και με τον πρώτο λόγο στα μέλη». 

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ ζητάει «τόλμη, ανανέωση και άνοιγμα συμμετοχής για το Big Bang της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης. Ανοιχτό κόμμα για μία νέα προοδευτική και κοινωνική πλειοψηφία», ενώ τονίζει πως «Αλέξης Τσίπρας και εσωστρέφεια δεν πάνε μαζί» και πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ήρθε η ώρα να πάρει και νέες πρωτοβουλίες» για μια «εξωστρεφή διαδικασία μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης». 

Η συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο news24/7 έχει ως εξής:

-Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον προσεχή Μάιο. Είναι τελικά Συνέδριο μετασχηματισμού ή διεύρυνσης; Γιατί άλλα στελέχη σας λένε το ένα, άλλα το άλλο… 

Δεν πρόκειται για μία «μάχη λέξεων», αλλά για ένα θέμα ουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΑλέξηςΤσίπρας το βράδυ των εκλογών μίλησε για εντολή μετασχηματισμού, κάτι που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές και στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. 

Μετασχηματισμός σημαίνει νέες δομές, σύγχρονο πρόγραμμα και σύγχρονοι μέθοδοι πολιτικής συμμετοχής. Σημαίνει νέο μοντέλο κόμματος, συμμετοχικού και ανοιχτού σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Μια απλή διεύρυνση των υφιστάμενων δομών κρατάει χαμηλά τον πήχη του εγχειρήματος. Οι υφιστάμενες δομές δεν είναι ελκυστικές στους πολίτες για να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής. Το ζητούμενο να γίνουν ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής. Συνεπώς το δίλημμα είναι ποιοτικός μετασχηματισμός και φυγή προς τα εμπρός ή περιχαράκωση για την διασφάλιση μικροεξουσιών

. Τώρα είναι η ώρα δημιουργίας ενός σύγχρονου κόμματος που θα βάλει τα θεμέλια της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Το Συνέδριο του Μαΐου είναι και προγραμματικό και καταστατικό. Συνεπώς, υπάρχει το έδαφος να αποτελέσει ένα Συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία σ’ ένα σύγχρονο κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης.

-Κατά κοινή ομολογία, η αρχική δυναμική για τη διαμόρφωση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης έχει ατονήσει, εάν δεν έχει υποχωρήσει. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας; 

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών, καθώς ζούμε σε μια εποχή ραγδαίας υποχώρησης του ενδιαφέροντος για την πολιτική συμμετοχή. Ωστόσο, αυτές οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμη δικαιολογία για να μην να υπερβούμε ανασφάλειες, προσωπικές και συλλογικές. 

Τους έξι αυτούς μήνες από τις εθνικές εκλογές έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η δημοσίευση της πολιτικής διακήρυξης, η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και του Πολιτικού Συμβουλίου. Τώρα απαιτείται αποφασιστικότητα και όχι αναβλητικότητα. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιο γενναία βήματα στην κατεύθυνση του ανοίγματος και της συμμετοχής.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους προοδευτικούς πολίτες απλά ως ψηφοφόρους που κάθε τέσσερα χρόνια θα ζητάμε τη στήριξή τους στην κάλπη. Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε ως παρατηρητές που θα παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τις διαδικασίες. Οφείλουμε να τους καταστήσουμε όλους συμμετέχοντες και συνδιαμορφωτές. 

Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει για την αντιστροφή της κατάστασης; Και τι εννοείτε όταν λέτε ο λόγος πρέπει να δοθεί στη βάση της παράταξης;

Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες και όχι οριακές μόνο βελτιώσεις. Το να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις δεν βοηθά. Πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί νέα ώθηση στο εγχείρημα ώστε να μην χάσουμε το momentum. 

Για αυτό προτείνω να δοθεί ο λόγος στη βάση για να αποφασίσει τόσο για τα πολιτικά επίδικα όσο και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη αλλά και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας. 

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί τόσο το άνοιγμα και η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων μελών όσο και η ανταπόκριση μας στην απαίτηση του κόσμου για λήψη αποφάσεων όχι σε κλειστά γραφεία αλλά με απόλυτα δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και με τον πρώτο λόγο στα μέλη. 

Να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες και να απαντήσουμε πειστικά στα κρίσιμα πολιτικά επίδικα της εποχής μας. Η διαδικασία μετασχηματισμού πρέπει να είναι πρωτίστως μια διαδικασία δημοκρατικής εμβάθυνσης. Με ανοιχτές μαζικές διαδικασίες συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Με ηλεκτρονική διαβούλευση κατά τη διαδικασία συγγραφής του προγράμματος. Με ανοιχτές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα χωρίς διαφόρου είδους προσκόμματα. 

Και γιατί να μη μείνουμε ως έχουμε; Καλά είναι και έτσι, μπορεί να πει κάποιος. Ναι, καλά είναι και έτσι, αν θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και όχι να αλλάξουμε τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στην ελληνική κοινωνία έχει διαμορφωθεί μία νεοσυντηρητική πλειοψηφία την οποία πρέπει εδώ και τώρα να σπάσουμε. Τόλμη, ανανέωση και άνοιγμα συμμετοχής για το Big Bangτης Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης. Ανοιχτό κόμμα για μία νέα προοδευτική και κοινωνική πλειοψηφία. 

-Ο Πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται και από τη βάση; Και το όνομα του κόμματος, μπορεί να τροποποιηθεί; 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και τη ευρύτερης προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Συνεπώς, το ζήτημα της εκλογής προέδρου από τη βάση έχει τεθεί μόνο για το εάν μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να συμβάλει στο άνοιγμα και στην εγγραφή νέων μελών. Στην παρούσα φάση έγινε η επιλογή να μην προχωρήσουμε σε μια τέτοια διαδικασία. 

Από εκεί και πέρα στο Συνέδριο, που όπως σας ανέφερα προηγουμένως θα είναι και καταστατικό, μπορούμε να συζητήσουμε για το εάν η εκλογή προέδρου από τη βάση θα μπορούσε σε ένα επόμενο στάδιο να συμβάλει στη μαζικοποίηση του εγχειρήματος. 

Σήμερα προτείνω την εναλλακτική και πιο πολιτική διαδικασία εμπλοκής των μελών και της βάσης στα κρίσιμα θέματα πολιτικής αλλά και στον τίτλο.Η θέση μου ειδικά όσον αφορά τον τίτλο είναι ότι από τη στιγμή που στόχος μας είναι να εκφράσουμε την αριστερή προοδευτική παράταξη στη χώρα, μόνο να κερδίσουμε έχουμε αν το σηματοδοτήσουμε αυτό και στον τίτλο. Εξάλλου ήδη το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από την Προοδευτική Συμμαχία και αυτό αποτυπώθηκε και στη Διακήρυξή μας που αποτελεί ένα δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν είναι μία σημαία ευκαιρίας που χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά στον τίτλο για να πείσει τους προοδευτικούς πολίτες και τώρα θα την αφήσουμε στην άκρη ώστε να την ξαναθυμηθούμε απλά στις επόμενες εκλογές. Στην Αριστερά δεν σκεφτόμαστε έτσι. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μία στρατηγική επιλογή με στόχο τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση προοδευτικών τομών και αλλαγών που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Επειδή έχουμε, πράγματι μπερδευτεί: Τις τελικές αποφάσεις για το Συνέδριο του κόμματος ποιος θα τις λαμβάνει; Η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ή η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; 

Μα εγώ σας προτείνω κάτι ακόμη πιο ευρύ τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις να τις λάβει ή βάση, όλα τα υφιστάμενα αλλά και τα νέα μέλη σε μια απόλυτα συμμετοχική διαδικασία για να κερδίσει η δημοκρατία και να ηττηθεί η περιχαράκωση και οι κλειστές διαδικασίες. Τώρα όσον αφορά τα υφιστάμενα όργανα, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης έχει συγκροτηθεί γιατί έχουμε αποφασίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία θα πορευτούμε όλοι μαζί για έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα της αριστεράς, για ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. 

Δεν είναι ένα διακοσμητικό όργανο αλλά αποτελείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τους νυν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους γραμματείς των νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η συγκρότησή της ως όργανο με αποφασιστική αρμοδιότητα για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία προς το Συνέδριο σηματοδοτεί την κοινή μας βούληση, ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία να διαμορφώσουμε μαζί αυτό τον οδικό χάρτη. 

Την εσωστρέφεια εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να την ξεπεράσει ή κάποιοι θα καταστήσουν και τον ίδιο μέρος του προβλήματος;

Αλέξης Τσίπρας και εσωστρέφεια δεν πάνε μαζί. Ο ίδιος έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι εργάζεται υπέρ της εξωστρέφειας του εγχειρήματος. Αποτελεί μέρος της λύσης για τη χώρα με στόχο μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και υπερσυντηρητικό σχέδιο της ΝΔ. Αυτή ήταν άλλωστε και η εντολή των προοδευτικών πολιτών στις εθνικές εκλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρει και νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και χωρίς μπρος – πίσω σε μια εξωστρεφή διαδικασία μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα