Μητσοτάκης: Θα πιάσουμε τους στόχους και θα δώσουμε 13η σύνταξη

Μητσοτάκης: Θα πιάσουμε τους στόχους και θα δώσουμε 13η σύνταξη
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019. Eurokinissi

Οι επιστολές Καραμανλή ήταν γνωστές, σημασία έχει τι έγινε στο Βουκουρέστι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν υπάρχει θέμα πιστοληπτικής γραμμής ξεκαθάρισε. Οι φυλακές στο ΥΠΡΟΠΟ. Εάν οι εργαζόμενοι δεν ήταν ευχαριστημένοι δε θα υπέγραφαν για επταήμερη λειτουργία, εκτίμησε.

Στις ερωτήσεις δέκα δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετούμενος για το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, τη δημόσια τάξη, τα εργασιακά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε πλήρως τον Κώστα Καραμανλή απέναντι στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. “Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι οι επιστολές που διάφορα λαγωνικά ανακάλυψαν τώρα όπως χαρακτηριστικά είπε ήταν γνωστές, αλλά σημασία έχει τι έγινε στο Βουκουρέστι. Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι συμφώνησε ήδη το 2015 με τον απερχόμενο πλέον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για συναλλαγή με το Σκοπιανό, επικαλούμενος το βιβλίο των Δενδρινού- Βαρβιτσιώτη.

Έστειλε δε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι δε θα δεχθεί απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκτίμησε όμως ότι η γειτονική χώρα δε θα κλιμακώσει την ένταση μέχρις σημείου θερμού επεισοδίου α λα Ίμια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άδειασε τον υποψήφιο βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου ξεκαθαρίζοντας ότι: “Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτική γραμμή στήριξης”.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να δοθεί ξανά επίδομα στους συνταξιούχους το Δεκέμβριο αυτού του έτους καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αλλά είπε ότι “θα δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα σε ετήσια βάση, το οποίο θα δοθεί στο τέλος του επόμενου έτους, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες μας το επιτρέπουν” Στο ερώτημα εάν δεσμεύεται ως προς αυτό είπε “αυτή είναι η πρόθεσή μου και πιστεύω ότι τα νούμερα θα βγουν” σημειώνοντας ότι “άλλα είναι τα δημοσιονομικά με 2% και άλλα με 4% ανάπτυξη”. Πρόσθεσε ότι “αυτόν τον στόχο θα το πετύχουμε εφόσον πετύχουμε το στόχο του 4%” και τόνισε ότι “δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς για ένα αναπτυξιακό στόχο αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την εικόνα που βλέπω από την αντίδραση των αγορών ο στόχος αυτός είναι εφικτός και επιτεύξιμος”, καταλήγοντας: “Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα”.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή στο σχέδιό του να αλλάξει το ζήτημα της προκαταβολής του 100% του φόρου γιατί θα δημιουργήσει μία άμεση σημαντική ταμειακή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό την οποία δεν αντέχουμε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη σταθερή κυβέρνηση και επέρριψε το βάρος του διλήμματος αυτοδυναμία ή νέες εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. “Εγώ δεν έχω ακούσει κάποιο άλλο κόμμα να λέει ότι εγώ θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω όσο μικρός κυβερνητικός εταίρος μία κυβέρνηση συνεργασίας. Από τη στιγμή λοιπόν που κανείς δεν το λέει αυτό, έχω την υποχρέωση να θέσω τους Έλληνες πολίτες μπροστά στα πραγματικά διλήμματα των εκλογών”, είπε.

Εργασιακά

Επανέλαβε ότι μίλησε για επταήμερη λειτουργία και όχι για επταήμερη εργασία και δήλωσε σαφώς ενοχλημένος: “Δεν είμαι διατεθειμένος να απαντώ σε μία προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να βάζει στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει”.

Για το ενδεχόμενο εκβιασμών από την πλευρά των εργοδοτών στους εργαζόμενους, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένα δυνατό σωματείο επιχειρησιακό και μία καλή σύμβαση, αυτό υπογράφεται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και πρόσθεσε: “Εάν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι, εάν δεν ήταν ευχαριστημένοι δεν θα υπέγραφαν”.

Ποινικός κώδικας

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο, που θα φέρει, θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα. Στο ερώτημα τι θα αλλάξει συγκεκριμένα, απάντησε ότι θα επανέλθουν οι διατάξεις αντίστοιχες με τις οποίες υπήρχαν πριν.

Για την ηγεσία του Αρείου πάγου και αν οι δύο δικαστίνες που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω υποψίας, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Δεν έκρινα τις δικαστίνες, έκρινα την συνολική επιλογή τη διαδικασία. Μία απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου πάγου αυτή θα επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό ορίζει το σύνταγμα και αυτό θα γίνει”.

Δεν αποκάλυψε ωστόσο βέβαια τις επιλογές του σε πρόσωπα. Προανήγγειλε ότι η αρμοδιότητα των φυλακών θα περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα έχει συνολικά την εγκληματική πολιτική. Με αφορμή τους θανάτους στις φυλακές επικαλέστηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει τα μέσα για να ελέγξει τις φυλακές.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται ιδιωτικό μάνατζμεντ, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι προτιμότερο αντί να αγοράζουν πχ μαγνητικούς τομογράφους να αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιώτες. Αναρωτήθηκε εάν είναι κακό να μπει στόχος εξοικονόμησης στα δημόσια νοσοκομεία και έκανε λόγο για ανάγκη να μπουν περιορισμοί στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων και τη συνταγογράφηση.

Στο ερώτημα εάν θα επιτρέψει το πεντάευρω στο νοσοκομείο, απάντησε ότι δεν θα επιστρέψει σημείωσε όμως ότι εάν συγκριθεί με την αύξηση της φορολογίας που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή έφερε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης την πρόθεση του να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο με το πρώτο νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι ο νέος νόμος θα είναι πάνω στο πρότυπο του νόμου Διαμαντοπούλου του 2011 και δηλώνοντας ότι θα υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας εάν χρειαστεί να καθαρίσουν τα πανεπιστήμια. Στο ερώτημα τι θα πράξει εάν με την κατάργηση του ασύλου εκδηλωθούν καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει κατάληψη, δείχνοντας να εκτιμά ότι τις πραγματοποιούν μικρές μειονότητες και εκτίμησε ότι και οι φοιτητές αλλά και η κοινωνία συνολικά είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα