Νάντια Βαλαβάνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο διαπραγμάτευσης

Νάντια Βαλαβάνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο διαπραγμάτευσης
Eurokinissi

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν εκ των προτέρων εκβιαστικά τρόικα και κυβέρνηση, δεν αφορούν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Αθηνών, τονίζοντας πως το κόμμα της έχει στόχο να διαπραγματευτεί ένα συγκεκριμένο αντικείμενο: το χρέος

Η κ. Βαλαβάνη αναφερόμενη στο θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, τόνισε πως θα υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αποκλείοντας όσους είναι υπεύθυνοι για την οικοδόμηση του μνημονιακού καθεστώτος.

Πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ;

Απέχουμε μισό βήμα από την αυτοδυναμία, ένα άκρως ρεαλιστικό στόχο πλέον: Εδώ και μια βδομάδα οι μαζικές μετατοπίσεις ανθρώπων που βλέπαμε κουβεντιάζοντας στους δρόμους με τον κόσμο από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, παίρνουν ξεκάθαρα μορφή πραγματικού κοινωνικού ρεύματος με αίτημα την αλλαγή. Στην πλειοψηφία τους αυτοί που σήμερα μας προσεγγίζουν με τέτοιες ταχύτητες είναι συντηρητικοί άνθρωποι με τσακισμένες ζωές, που χειραφετούνται από τις παραδοσιακές πελατειακές εξαρτήσεις κυριολεκτικά μιας ζωής.

Όσο για μας, από την αρχή καλέσαμε και καλούμε το λαό να μας δώσει καθαρή κι όχι μισή εντολή, επειδή χρειαζόμαστε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να μπορούμε να εφαρμόσουμε αψαλλίδιστο το πρόγραμμα μας. Ταυτόχρονα από την αρχή επιμείναμε στη λογική υπέρ των ευρύτερων δυνατών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτικό να μην μείνει εκτός εθνικής συστράτευσης οποιαδήποτε δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο ενός προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας. Σήμερα το θέμα είναι να γίνει ανεμπόδιστα πράξη μέχρι τις κάλπες, αυτό το μισό βήμα που μας απομένει για μια καθαρή λαϊκή εντολή ως όρος ζωτικής σημασίας για να μπει τέλος στην εποχή των Μνημονίων.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία, θα συζητήσετε με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ ή το ΠΟΤΑΜΙ;

Όπως ήδη είπα, βρισκόμαστε μισό βήμα από την αυτοδυναμία, που θα δώσει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να γίνει αυτοδύναμος. Είπα επίσης ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοιχτή στη συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για αναστροφή της ολέθριας σημερινής πορείας κοινωνικής και εθνικής καταστροφής. Προφανώς αυτό αποκλείει όσες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την οικοδόμηση του μνημονιακού καθεστώτος των σχεδόν πεντακοσίων εφαρμοστικών νόμων. Η επίγνωση ότι η αποδόμηση αυτού του μνημονιακού καθεστώτος είναι υπόθεση της ευρύτερης δυνατής σύμπραξης συμπεριλαμβάνει εκείνες τις δυνάμεις που πήραν ξεκάθαρα θέση και αγωνίστηκαν ενάντια στην οικοδόμηση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει επίσημα πίστωση χρόνου προκειμένου να μπορέσει να κλείσει την διαπραγμάτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να διαπραγματευτεί για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο: το χρέος. Παράλληλα θα καταθέσει το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία – πραγματικών, κι όχι μόνο κατ’ όνομα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιμεταρρυθμίσεις ή απορρύθμιση, όπως συμβαίνει με τις περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» των μνημονίων και της τρόικας. Την ίδια στιγμή από την πρώτη μέρα, κυριολεκτικά, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θ’ αρχίσει να εφαρμόζει το ¨πρόγραμμα άμεσων μέτρων και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως έχουμε επανειλημμένα πει, θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση. Σ’ αυτό το πλαίσιο τ’ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν εκ των προτέρων εκβιαστικά τρόικα και κυβέρνηση, δεν αφορούν μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ – και μάλιστα για ένα χρέος, που μόνο η Κυβέρνηση Σαμαρά το βρίσκει βιώσιμο και επομένως κρίνει πως δε χρειάζεται και δεν υπάρχει περιθώριο για μια ουσιαστική απομείωση του, για διαγραφή του κατά το μεγαλύτερο μέρος του, μορατόριουμ πληρωμής τόκων και αποπληρωμή με όρους ανάπτυξης: την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πάντως, έχει τονίσει πως θα δοθεί «βοήθεια, μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις». Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα δεν θα έρθετε σε ρήξη και θα ολοκληρώσετε τη διαπραγμάτευση επιτυχώς;

Είναι κυρίως ο άνεμος που πνέει σε όλη την Ευρώπη υπέρ του οριστικού τερματισμού της λιτότητας και των καταστροφικών της συνεπειών. Αποτελεί κομβική εξέλιξη, που έχει αλλάξει τα δεδομένα και συνηγορεί υπέρ της διευθέτησης μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγεί εκ των πραγμάτων, διευρύνοντας τις ρωγμές που ήδη διακρίνονται, σε μια άλλη – πιο δημοκρατική και πιο «κοινωνική» – Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει συγκροτημένα, προσεκτικά, νηφάλια και με όλες του τις ενέργειες για να τεθεί ένα τέλος στην εποχή των Μνημονίων. Γι’ αυτό ο Economist γράφει για «εποχή του ΣΥΡΙΖΑ», γι’ αυτό συμβαίνει αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, τα διεθνή ΜΜΕ εδώ και περισσότερο από ένα μήνα να γράφουν καθημερινά για τις εκλογές σε μια μικρή χώρα: Επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει ιστορικά όχι μόνο την τύχη της χώρας μας ίσως και για δεκαετίες, αλλά θα έχει επίσης επίδραση στην κατεύθυνση εγκατάλειψης των πολιτικών λιτότητας, άρα σε μια άλλη πορεία συνολικότερα στην Ευρώπη.

Ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ καταργείται και αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ποια είναι για σας η μεγάλη περιουσία; Δεν θα έπρεπε να έχει προσδιοριστεί;

Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν, κοινωνικά δίκαιο, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του καθενός, και η οποία θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Δε θα φορολογήσουμε κανέναν με πλασματικές αξίες, γι’ αυτό και θ’ αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες – τουλάχιστον κατά 30%. Όσο για το όριο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, αυτό θα είναι αρκετά ψηλό, τόσο ώστε πρακτικά ν’ απαλλάσσεται πλήρως η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Και βέβαια δεν πρόκειται να φορολογηθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση η πρώτη κατοικία μ’ εξαίρεση τις υπερπολυτελείς.

Με άλλα λόγια, αυτό που έχει σημασία είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που φορολογεί από το πρώτο ευρώ και δε διαθέτει καν προοδευτική φορολογική κλίμακα. Και βέβαια η αποκατάσταση της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12000 για όλους – μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην ΝΔ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για πολυφωνία με βάση μια σειρά από δηλώσεις που έχουν κάνει στελέχη σας κυρίως για το θέμα του χρέους, του ευρώ και της διαπραγμάτευσης. Πιστεύετε ότι αυτή η εικόνα έχει βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η επινόηση μιας υποτιθέμενης «πολυφωνίας» ως προς το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει μόνον εκείνον που την έχει εφεύρει: Την απερχόμενη κυβέρνηση, που έχει πανικοβληθεί και παραμένει γαντζωμένη από μια εξουσία που θεωρούσε ότι δε θα χρειαστεί να παραδώσει ποτέ και γι’ αυτό, αφού απέτυχε η επιχείρηση τρόμου για GREXIT, επιχειρεί να ξαναζωντανέψει τα πιο παρωχημένα αντικομουνιστικά και εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά – μάταια κι εδώ. Απέναντι σε μια πολιτική που ενώνει αντί να χωρίζει το λαό του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αδυνατεί να αντιληφθεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων και του μνημονιακού καθεστώτος, που θα γίνει οριστικό τη βραδιά των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή εντείνονται τα φαινόμενα παραποίησης της αλήθειας και πιο έντονης διαστρέβλωσης δηλώσεων υποψήφιων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δείχνει πως πλέον δεν βρίσκουν έδαφος τέτοιες πρακτικές. Και σε κάθε περίπτωση: Δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να μη συμφωνεί και να μη δεσμεύεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα – που θ’ αποτελέσει και τις προγραμματικές δηλώσεις μιας αυριανής κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη διαπραγμάτευση για δραστική μείωση του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα