Ορκίστηκε και πάλι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Κυβέρνηση εξπρές λόγω μεταναστευτικού

Ορκίστηκε και πάλι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Κυβέρνηση εξπρές λόγω μεταναστευτικού
Ορκωμοσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. (Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Phasma

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο διάλογος με Παυλόπουλο. Συγχαρητήρια και από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ (Vid)

Με πολιτικό όρκο, αρκίσθηκε λίγο μετά τις 8 σήμερα το βράδυ, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τον κ. Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο συνόδευαν ο πρώην υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, νεοεκλεγέντες βουλευτές και οι δύο.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.

Μετά την ορκωμοσία , ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αυτή την ώρα , παραλαμβάνει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.

Αν και κανονικά ο κύριος Τσίπρας θα έπρεπε να λάβει διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς το κόμμα του δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, η διαδικασία παρακάμφθηκε, καθώς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο διάλογος με Παυλόπουλο και τα συγχαρητήρια Μέρκελ:

“Ηταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του”, είπε ο κύριος Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια”, ενημέρωσε ακόμα τον κύριο Παυλόπουλο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

“Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Κύριε πρόεδρε σωστά επισημάνατε το εκλογικό κλίμα. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο. Με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική ενολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε”, δήλωσε ο κύριος Παυλόπουλος.

“Να σας ευχαριστήσω γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα”, συνέχισε ο κύριος Τσίπρας, ενώ επισήμανε πως λόγω της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας συνεχάρη τηλεφωνικά τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη και συζήτησε μαζί του θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

“Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ τηλεφωνήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στις χθεσινές ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Η Καγκελάριος και ο Αλέξης Τσίπρας, με αυτή την ευκαιρία, αντάλλαξαν ήδη απόψεις και για την επικείμενη έκτακτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη (23.9) και συμφώνησαν μια στενή συνεργασία για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν εκεί καθώς και για τα περαιτέρω διμερή και ευρωπαϊκής πολιτικής θέματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα