Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Οικονομικών: Τα μηνήματα Σταϊκούρα και η αναφορά του Θ. Πελαγίδη στον Κέυνς

Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Οικονομικών: Τα μηνήματα Σταϊκούρα και η αναφορά του Θ. Πελαγίδη στον Κέυνς
Παράδοση - παραλαβή στο υπ. Οικονομικών Eurokinissi

Κεντρικό ζήτημα ο συνδυασμός της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής συνοχής ανέφερε ο νέος υπ. Οικονομικών κάνοντας αναφορά στον Κέυνς κατά την παράδοση παραλαβή στο Υπ. Οικομνομικών.

“Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και αναπτύσσεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη”. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών τον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Πελαγίδη.

Μάλιστα προσφωνώντας τον ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι “ένας άνθρωπος με εμπειρία στο χώρο της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας, καθώς και στην άσκηση νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας έκανε έναν σύντομο απολογισμό έργου αναφέροντας ότι “δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε όσα επιτύχαμε. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή. Ούτε φυσικά ισχυριζόμαστε ότι στην πορεία δεν έγιναν σφάλματα, δεν υπήρξαν αστοχίες, δεν εντοπίστηκαν παραλείψεις. Προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε, με ειλικρίνεια και κοινωνική ευαισθησία. Επί 4 χρόνια, προσπαθήσαμε σκληρά, και καταφέραμε πολλά.

  • Μειώσαμε σημαντικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
  • Στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, με αύξηση του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των συντάξεων και υλοποίηση έκτακτων και γενναίων μέτρων κατά την περίοδο των διαδοχικών κρίσεων.
  • Μειώσαμε τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, αν και αυτές παραμένουν υψηλές.
  • Δημιουργήσαμε νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Θεσπίσαμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου.
  • Υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στην ψήφιση 59 Νόμων στο Υπουργείο Οικονομικών.
  • Προωθήσαμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
  • Ενισχύσαμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Εφαρμόσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική.
  • Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, κλείνοντας επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.
  • Στηρίξαμε τους εποπτευόμενους φορείς με ποικίλους τρόπους και συμβάλαμε στην ανάληψη εθνικής σημασίας πρωτοβουλιών, όπως στην περίπτωση της ΕΑΒ.

Στο Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, εργαστήκαμε αρμονικά και αποτελεσματικά με εταίρους και θεσμούς, όπως και οι ίδιοι αναγνωρίζουν, προωθώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης” κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι “ο Χρήστος Σταϊκούρας, ευγενής και ακούραστος, παραδίδει την ελληνική οικονομία σε μια κατάσταση που οπωσδήποτε σε πάρα πολλά πράγματα δεν θυμίζει καθόλου τις εποχές της οικονομικής κρίσης.”

“Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω, στον επόμενο Υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη.

Στο βραχύβιο αυτό διάστημα θα επιδιώξουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, μας το τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός και κριτήριό μας πρέπει να είναι – και σωστά, νομίζω – όχι η δημοφιλία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών” συμπλήρωσε ο κ. Πελαγίδης που έκλεισε με μια αναφορά στον κορυφαίο οικονομολόγο Τζ. Μπ. Κέυνς, ιδεολογική “σημαία” της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και εκ των βασικών θεωρητικών των επεκτατικών πολιτικών και του κράτους πρόνοιας.. “Όπως έλεγε ο Keynes, το βασικό πολιτικό ζήτημα του ανθρωπίνου γένους, το βασικό πολιτικό ζήτημα της οικονομικής πολιτικής είναι ο συνδυασμός της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ελευθερίας της ατομικής δράσης.

Η ισορροπία αυτή είναι δυναμική, η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη.

Πολύ περισσότερο σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον – οικονομικό και όχι μόνο – γεωπολιτικών αναταραχών, αλλά και οικονομικής στασιμότητας, όπου οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι οι εταίροι, αλλά και οι διεθνείς ανταγωνιστές μας, προχωρούν με βήματα γοργά, γι’ αυτό και απαιτείται από μας σκληρή δουλειά και πειθαρχία.

Και η βραχύβια αυτή περίοδος, οπωσδήποτε με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση” έκλεισε ο κ. Πελαγίδης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα