Πολιτική και δικαστική “θύελλα” για την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Πολιτική και δικαστική “θύελλα” για την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
Ολομέλεια της Βουλής ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

Νέα όξυνση της πολιτικής κόντρας μετά την κίνηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκου να κάνει δημόσια τοποθέτηση καταγγέλλοντας παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σχετικά με την συμπληρωματική τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Η απάντηση Βορίδη και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Εντονότατο διάλογο προκάλεσε η σφοδρότατη αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, για την υπό ψήφιση τροπολογία με την οποία επιχειρείται να “μπλοκαριστεί” το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές.

Η αντίδραση του αντιπροέδρου ήρθε με την αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι ένα μέρος του.

Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων ο κ. Τζανερίκος έκανε λόγο για ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία του Αρείου Πάγου, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη διάταξη αποτυπώνει “δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης” στο πρόσωπό του.

Αναφέρθηκε επίσης και σε δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, κάνοντας λόγο πως “υποδεικνύει” στους δικαστές ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους.

“Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. […] Η ρύθμιση, που εισάγεται, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανερίκος.

Άμεση και εντονότατη ήταν η αντίδραση του Μάκη Βορίδη, δηλώνοντας ότι “η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν”.

Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα ότι “προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού”.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με αιχμές, αλλά και πρόθεση να συμβάλουν στον αποκλεισμού του λεγόμενου “κόμματος Κασιδιάρη”, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν στην εν λόγω τροπολογία.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι “με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς“.

Στο ίδιο μήκος κύματος “κινήθηκαν” και οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, κατά τις οποίες οι εξελίξεις είναι “δυσάρεστες”, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία “μονομερή και πρόχειρη”.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν ακολούθησε την “πεπατημένη” του κόμματος, προτείνοντας να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Την Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας – Πού θα στοχεύει

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να διεξαχθεί η ψήφιση της συμπληρωματικής τροπολογίας για το “μπλόκο” στο “κόμμα” του Ηλία Κασιδιάρη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο περιεχόμενό της, είπε πως στόχος είναι “να ενισχύσουμε την δικαστική κρίση. Τίποτε περισσότερο. Να την θωρακίσουμε, να την κάνουμε πιο ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως” σημειώνοντας πως “σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η εκδήλωση της συμπληρωματικής παρέμβασής μας”.

Αναφερόμενος συνολικά στο ζήτημα είπε πως “εμείς ξεκαθαρίζουμε: Θεωρούμε αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεων που να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό“.

“Τα έχουμε πει στην διάταξή μας αυτά” σχολίασε αναφερόμενος στην σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στις 8 Φεβρουαρίου τονίζοντας πως “έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μετά από πολύ σκέψη”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα