Στο σκαμνί ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς για απιστία

Στο σκαμνί ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς για απιστία

Η υπόθεση αφορά φερόμενη παράνομη παραχώρηση εκμετάλλευσης ακινήτου του δήμου σε δημοτική επιχείρηση, με συνέπεια να χαθούν μισθώματα ύψους 515.000 ευρώ. Τι απαντά ο Θεοδόσης Μπακογλίδης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, αλλά και ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, για φερόμενη παράνομη παραχώρηση εκμετάλλευσης ακινήτου του δήμου σε δημοτική επιχείρηση, που είχε ως συνέπεια να χαθούν - το διάστημα 2002 έως 2011 - μισθώματα συνολικού ύψους 515.000 ευρώ.

Μαζί τους παραπέμπονται να δικαστούν στο ίδιο δικαστήριο άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο πρώην γενικοί γραμματείς του δήμου, τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών της περιόδου εκείνης, ο τότε γενικός διευθυντής των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου και δύο προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 298/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, άπαντες κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, πράξη που συνοδεύεται από τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με το ίδιο βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα του νυν δημάρχου Θεοδ. Μπακογλίδη, να αρθεί ο περιοριστικός όρος της παροχής χρηματικής εγγύησης (ύψους 10.000 ευρώ) που του είχε επιβληθεί μετά την ανάκριση, καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η διατήρηση του όρου σε περίπτωση παραπομπής στο ακροατήριο - όπως συνέβη τώρα - θα είχε σαν αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη θέση του σε αργία από τη θέση του δημάρχου.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται δύο αίθουσες δεξιώσεων που στεγάζονται σε σύγχρονη οικοδομή, στην περιοχή των δημοτικών κοιμητηρίων Καλαμαριάς. Το οίκημα κατασκευάστηκε το 2002 με δαπάνη του δήμου, αλλά δεν καταχωρήθηκε ποτέ στο Κτηματολόγιο. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, τις δυο αίθουσες δεξιώσεων νέμεται από την κατασκευή τους η Δημοτική Επιχείρηση Τελετών και Αρωγής Καλαμαριάς χωρίς να έχει υπάρξει νόμιμη παραχώρηση δικαιώματος επ' αυτών από το δήμο. Η δε δημοτική επιχείρηση - κατά το βούλευμα - προέβη σε εκμίσθωση των αιθουσών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εισπράττοντας για λογαριασμό της τα μισθώματα, αντί του δήμου που δικαιούται να τα εισπράττει.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή κατηγορείται πως υπέγραφε χρηματικά εντάλματα για την πληρωμή των παγίων τρεχόντων εξόδων των δύο αιθουσών, όπως λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, δαπάνες θέρμανσης, κοινόχρηστα κ.ά, καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα του μισθωτή με χρήματα του δήμου. Όπως περιγράφεται, τα έσοδα της δημοτικής επιχείρησης εξασφάλιζαν μία εύκολη «δεξαμενή» χρημάτων την οποία χρησιμοποιούσε η ηγεσία του δήμου κατά το δοκούν για δικούς της σκοπούς (κυρίως ψηφοθηρικούς), χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από οικονομικούς επιθεωρητές ύστερα από καταγγελίες που προηγήθηκαν.

"Δεν έχει προκληθεί οικονομική ζημία στον δήμο"

Πρόκειται για διοικητική υπόθεση και όχι για κάτι επιλήψιμο ποινικά, ενώ δεν έχει προκληθεί οικονομική ζημιά στον δήμο, τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, για την παραπομπή του σε δίκη.

«Επιβάλλεται να γίνει ξεκάθαρο και σαφές, ότι πρόκειται καθαρά για μια διοικητική υπόθεση, της οποίας την ταχεία εκκαθάριση ζητήσαμε θεσμικά από το 2011. Τονίζουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι επιλήψιμο ποινικά.

Το θέμα αφορά διοικητική πράξη (παραχωρητήριο αίθουσας) και ως εκ τούτου δεν έχει προκληθεί οικονομική ζημία στον Δήμο, τον οποίο υπηρετούμε πάντα με ορθολογισμό και προγραμματισμό.

Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμό και εμπιστευόμαστε απόλυτα τους λειτουργούς της», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network