Στον ΣΥΡΙΖΑ "χρεώνουν" τη διαφαινόμενη μεγάλη αποχή στο Β΄γύρο των περιφερειακών από τη ΝΔ

Εκλογές 2019
Εκλογές 2019 MOTIONTEAM

Η απλή αναλογική και η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες εξηγούν σύμφωνα με γαλάζιες πηγές την πρωτοφανή όπως όλα δείχνουν αποχή. Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, εκτιμούν ότι επιβεβαιώνουν την πολιτική αλλαγή.

Αισιοδοξία επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των αποτελεσμάτων για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών και ιδίως των περιφερειακών εκλογών στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής δώσει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Όλες οι ενδείξεις εν τω μεταξύ δείχνουν ότι η αποχή που θα καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι πρωτοφανής

Κατά τη γαλάζια ερμηνεία “αυτό θα είναι συνέπεια της μικροκομματικής και γι αυτό μικρόνοης επιλογής του κ. Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως συνέβη το 2014.”

Η αδιαφορία που μοιάζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες για το δεύτερο γύρο, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ εξηγείται για δύο λόγους.

Πρώτον υποστηρίζουν ότι οφείλεται στον καταστροφικό όπως τον χαρακτηρίζουν νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους και τις περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο.

Με απλά λόγια σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, λένε γαλάζιες πηγές. Υπενθυμίζουν ότι εάν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Και εκτιμούν πως το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο δεύτερος λόγος της διαφαινόμενης μεγάλης αποχής, σύμφωνα με τους γαλάζιους έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες αισθάνονται ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον, λένε στελέχη της ΝΔ, όταν η ψήφος των πολιτών στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψιν, σημειώνουν, ότι σε 6 περιφέρειες οι περιφερειάρχες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες καθώς αυτές αφορούν μόνο την εκλογή δημάρχου.

Επιβεβαίωση του μηνύματος πολιτικής αλλαγής που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή προσδοκούν στη ΝΔ

Στο Μοσχάτο θεωρούν η ΝΔ θα κατορθώσει να περάσει ακόμη και τον πήχη του 2014, όταν είχε κερδίσει οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας και εκτιμούν ότι θα καταγραφεί καθολική πολιτική υπεροχή της ΝΔ σε όλη τη χώρα.

Προς επίρρωση αυτού επικαλούνται τα εξής:

Πρώτον επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο).

Δεύτερον, αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα όχι μόνον συντρίβεται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο. Στην Αν. Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος, επισημαίνουν. Και προσθέτουν ότι στην Αττική, η απερχόμενη περιφερειάρχης και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, στο πρώτο γύρο έχασε με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη. Πρόκειται, όπως αναφέρουν γαλάζιες πηγές, για διαφορά ρεκόρ σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές β’ βαθμού στην Αττική.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η τελευταία φορά που η ΝΔ είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 -δηλαδή πριν από 21 ολόκληρα χρόνια- με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία. Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η ΝΔ είχε ηττηθεί, ενω το 2014 δεν είχε περάσει καν στο Β’ γύρο.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ακόμη και με την επιλογή του να κρυφτεί πίσω από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, καθώς -με την εξαίρεση των κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη και Κατσιφάρα στην Δυτ. Ελλάδα- οι υποψήφιοι που στήριξε, ηττήθηκαν από τον πρώτο γύρο από τους υποψηφίους της ΝΔ που εξελέγησαν με ποσοστά άνω του 50%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ασφαλώς ότι η κοινωνική και πολιτική βάση του εν λόγω χώρου δυσπιστεί απέναντι σε αυτού του είδους τις ευκαιριακές συνεργασίες”, υποστηρίζουν επίσης οι ίδιες πηγές.

Χαρακτηρίζουν δε χαοτικές τις διαφορές του πρώτου γύρου μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επικαλούνται ότι: Στην Κεντρική Μακεδονία ο Χρήστος Γιαννούλης έχασε με 50 μονάδες διαφορά από τον Απ. Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο ο Γιώργος Ζάψας συνετρίβη με 42% από τον Αλ. Καχριμάνη, στη Θεσσαλία ο Νίκος Τσιλιμίγκας έχασε με 30 μονάδες από τον Κ. Αγοραστό και στην Δυτ. Μακεδονία ο Θ.Καρυπίδης ηττήθηκε από τον Γ. Κασαπίδη με 28%. Η μικρότερη διαφορά (7%) καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά, αλλά όπως υποστηρίζουν αυτό συνέβη λόγω της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη ΝΔ Σπύρου Σπύρου ο οποίος όμως δήλωσε πλέον ότι θα στηρίξει και εκείνος την υποψηφιότητα της κ. Ρόδης Κράτσα.

Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά σε δύο περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Βορείου Αιγαίου) αντιμέτωποι στο Β’ γύρο είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ίδιο κόμμα, τη ΝΔ.

Η ΝΔ διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο όπως λένε γαλάζια στελέχη “ο ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Απόστολου Κατσιφάρα”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοτικές Εκλογές, Περιφερειακές Εκλογές, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημοσκόπηση Pulse RC: Στο 9% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές

Παντοδύναμο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον κερδίσει τις εκλογές

Παλιό ΠΑΣΟΚ Ορθόδοξο για ρήξη στο ΚΙΝΑΛ: Είναι που όλα ήρθαν αργά

Θεοχαρόπουλος: "Είναι φανερό ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο"

SHARE:

24Media Network