Συνεχίζονται οι εσωκομματικές πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Nick Paleologos / SOOC

Λίγο πριν την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τελειώσει μέχρι την Παρασκευή με την εκκρεμότητα των ψηφοδελτίων, προκειμένου αυτά να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πληγές να μην λένε να κλείσουν. Το «ράπισμα» που δέχθηκε από τη νεολαία του κόμματος θεωρήθηκε ιδιαιτέρως μεγάλο με στελέχη της Κουμουνδούρου να εμφανίζονται προβληματισμένα, γνωρίζοντας, πως η νέα γενιά αποτελεί ένα από το δυναμικά κοινά τόσο του κόμματος όσο και του Αλέξη Τσίπρα.

Από τα 71 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου είχαν ήδη προσχωρήσει με δήλωσή τους στην Λαϊκή Ενότητα 7 νεολαίοι. Η αποχώρηση των 37, που πρόσκεινται κυρίως στους 53 και στην προεδρική πλειοψηφία, (πλην 5-6 μελών που θα καταλήξουν προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) αφήνει στο Κεντρικό Συμβούλιο μόλις 27 μέλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως οι μισοί από τους εναπομείναντες δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν και αυτοί. Οι αποχωρήσαντες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας αυτόνομης οργάνωσης, που δεν θα έχει καμία αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα 18 ημέρες πριν τις εκλογές οι αποχωρήσεις στελεχών από τις περιφερειακές οργανώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα και στον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι έκδηλος, καθώς το κόμμα έχει χάσει συνολικά:

– 28 βουλευτές από την προηγούμενη Βουλή που διαλύθηκε

(25 που αποχώρησαν μαζικά προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη συν την Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Νάντια Βαλαβάνη και τον Κώστα Δερμιτζάκη)

 – 4 βουλευτές που δήλωσαν πως δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

(Ηρώ Διώτη, Κώστας  Ζαχαριάς, Φάνης Κουρεμπές, Δανάη Τζήκα)

– Οι  βουλευτές  της ΚΟΕ που κρατούν αποστάσεις

(Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου)

– Περίπου 70 παραιτήσεις μελών από την Κεντρική Επιτροπή

– 5 παραιτήσεις από την Πολιτική Γραμματεία

– Μαζικές παραιτήσεις στελεχών από τις τοπικές οργανώσεις ανά την περιφέρεια

Τα ψηφοδέλτια

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη κ.α.

Βασικό στοίχημα της επιτροπής, πέρα από την κάλυψη των μεγάλων κενών από τις αποχωρήσεις, είναι όλοι οι νέοι βουλευτές να είναι πρόσωπα που θα δεσμευτούν στο πρόγραμμα του κόμματος, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα «απρόοπτα».

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχουν οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές, οι επιλαχόντες και οι εξωκοινοβουλευτικοί  υπουργοί, των οποίων οι υποψηφιότητες θεωρούνται «κλειδωμένες».

Μετά από πολλά ερωτηματικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λέει «ναι» ο  Θεόδωρος Δρίτσας, αλλά και ο Χρήστος Καραγιαννίδης στη Δράμα.

Διχάζει η ημερομηνία του debate

Την Πέμπτη αναμένεται η Όλγα Γεροβασίλη να καλέσει εκ νέου τους εκπροσώπους του κομμάτων προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το θέμα του πρώτου debate ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην της Χρυσής Αυγής.

Λόγω της παρουσίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη η 10η Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να προκρίνεται αυτή την ώρα, ενώ «κόλλημα» υπήρξε και για τις 8-9 του μηνός τόσο από τον κ. Μεϊμαράκη όσο και από τον κ. Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να γίνει και πριν τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα της επικείμενης τηλεμαχίας, η πορεία συγκρότησης των ψηφοδελτίων, αλλά και του προγράμματος του κόμματος αναμένεται να συζητηθούν στις συσκέψεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς του συνεργάτες στην Κουμουνδούρου.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αιγάλεω, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στην Λειβαδιά.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα