Το Game of Thrones την επομένη των ευρωεκλογών

Το Game of Thrones την επομένη των ευρωεκλογών
Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει, παρά τις απώλειες, πρώτο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο υποψήφιός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι το φαβορί για την προεδρία της Επιτροπής. Ωστόσο, σε αυτές τις ευρωεκλογές και για πρώτη φορά στην ιστορία, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές δεν θα έχουν την πλειοψηφία.

Σκληρή μάχη αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, αλλά και των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επομένη των ευρωεκλογών.

Μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις 28 Μαίου στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση και να συζητήσουν ποιός θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Προεδρία της Επιτροπής. Σημαντικό ρόλο στην εκλογή αυτή θα παίξουν και οι συμμαχίες των πολιτικών ομάδων που θα διαμορφωθούν εντός της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει, παρά τις απώλειες, πρώτο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο υποψήφιός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι το φαβορί για την προεδρία της Επιτροπής. Ωστόσο, σε αυτές τις ευρωεκλογές και για πρώτη φορά στην ιστορία, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές δεν θα έχουν την πλειοψηφία. Ως εκ τούτου ο Μ. Βέμπερ δεν αρκεί να λάβει τη στήριξη μόνο των Σοσιαλιστών, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με τουλάχιστον ακόμα ένα κόμμα, ενδεχομένως με τους Φιλελεύθερους ή και με τους Πράσινους. Τίποτα όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι οι διεργασίες μεταξύ των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών εντείνονται με σκοπό να αποτρέψουν το ΕΛΚ να επιβάλει τις επιλογές του, όπως συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Ενδεικτική είναι η συνάντηση των Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου στο Σίμπιου της Ρουμανίας όπου οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, της Ισπανίας, Πέδρο Σάνσες και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα προσπάθησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Οι πιθανότητες να είναι ο Βέμπερ ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν μειώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το μήνυμα που έστειλε από το ντιμπέιτ των κορυφαίων υποψηφίων της περασμένης Τετάρτης, ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών. Ο Φ. Τίμερμανς έκανε ένα σαφές άνοιγμα στους Φιλελευθέρους, λέγοντας ότι μαζί με τους Πράσινους και την Ευρωπαϊκή Αριστερά θα μπορούσαν να ενωθούν σε ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών πολιτικών. “Να δημιουργήσουμε μια συμμαχία από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως τον Μακρόν”, είπε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, επιχειρώντας να προωθήσει μια αριστερόστροφη συμμαχία που θα μπορούσε να σπάσει τον έλεγχο της ηγεσίας της ΕΕ από την κεντροδεξιά.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα που συγκυβερνά με την αριστερά. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό “Νοuvel Observateur” (18 Μαίου), ο Α. Κόστα εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν που κλίνει προς τους Φιλελεύθερους, λέγοντας ότι “ο Μακρόν δείχνει το δρόμο στην ΕΕ”, καθώς στο πρόσωπό του ενώνονται όλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Εξάλλου, το κόμμα του Εμ. Μακρόν, «Δημοκρατία Μπροστά» (LREM) που προβλέπεται να καταλάβει περί τις 21 έδρες στην Ευρωβουλή, φλερτάρει και με μια μερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) και με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Όμως και ο νέος ηγέτης του PD, Νικολά Ζινγκαρέτι, έχει εκφράσει επανειλημμένως τη στήριξή του στο Γάλλο Πρόεδρο και κυρίως στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια συμμαχία μεταξύ όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κατά της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η συναίνεση στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Επιτροπής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει παράλληλα να διαπραγματευτούν για όλα τα κορυφαία πόστα της ΕΕ (Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πρόεδρος της ΕΚΤ). Σε αυτό το “παζάρι” που θα εκτιλυχθεί σε πρώτη φάση στις 28 Μαίου και θα ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 20-21ης Ιουνίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να παρακάμψουν τη διαδικασία του Spitzenkandidat, με το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν ξεκάθαρο.

Άλλωστε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο δεν στηρίζουν τη διαδικασία Spitzenkandidat, με τον Εμ. Μακρόν να είναι ο πιο σφοδρός επικριτής της. Κατά της διαδικασίας τάσσονται και οι Φιλελεύθεροι, που μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα ήθελαν να ξαναφήσουν το τιμόνι της Επιτροπής στις συντηριτικές δυνάμεις του ΕΛΚ και τον υποψήφιό του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ορισμένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν εναντίον του. Αν ωστόσο εγκαταληφθεί και η επιλογή των άλλων δύο κορυφαίων υποψηφίων, της Μάργκρετ Βεστάγκερ από τους Φιλελεύθερους και του Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές, το όνομα του διαμεσολαβητή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ακούγεται ως μία ακόμα επιλογή. Αυτή ενδεχομένως να είναι και η μόνη υποψηφιότητα του ΕΛΚ που θα στήριζε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα