Το πρόγραμμα της ΛΑ.Ε. όπως παρουσιάστηκε από τον Π. Λαφαζάνη

Το πρόγραμμα της ΛΑ.Ε. όπως παρουσιάστηκε από τον Π. Λαφαζάνη

"Αξιόλογη και πειστική πρόταση" απέναντι στα Μνημόνια, η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας, δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης

Η κατάργηση των μνημονίων και ο τερματισμός της λιτότητα και της φορολεηλασίας είναι στις βασικές προτεραιότητες της Λαϊκής Ενότητας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας νωρίτερα το μεσημέρι την προγραμματική διακήρυξη του κόμματός του.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη είναι η κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, των αυξήσεων του ΦΠΑ και η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη.

Στην προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ, περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από άλλα φορολογικά μέτρα που θα αφορούν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

-Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού, καθώς και η αποτροπή της διάλυσης και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ.

-Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

-Ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και η δημιουργία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η εθνικοποίηση τραπεζών και η εγγύηση των καταθέσεων.

-Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

«Φέρνουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο με το λαό συμμέτοχο» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και εκτίμησε, ότι δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε μνημονιακή δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ευρώ. Δεν θα δεχθούμε τυραννικές εντολές. Δε θα γίνουμε εκβιαζόμενοι»

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής «έξω από τον ευρωατλαντικό κλοιό», ενώ εκτίμησε ότι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Εξέφρασε όμως τον φόβο ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να μείνει μετέωρη μετά το τρίτο μνημόνιο».

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την οποία θεωρεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

«Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στην περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτή θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος θα απευθυνθεί στον λαό με δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και εκτίμησε ότι η μόνη επιλογή είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ιράκ και της Ουκρανίας όπου υπήρξε διαγραφή χρέους.

«Γεννηθήκαμε με ταχύτητα αστραπής ως ριζοσπαστική απάντηση στο μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στη ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας.

«Δεν είμαστε κόμμα με την παραδοσιακή έννοια του όρου» συμπλήρωσε. «Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε, ένα προεδρικό συγκεντρωτικό μόρφωμα, όπως τα παραδοσιακά κόμματα του συστήματος, ούτε μονολιθικό κόμμα, όπως άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Είμαστε ένα πλατύ μέτωπο με χαρακτηριστικά λαϊκής αυτοοργάνωσης, όπως εγκαινιάστηκαν από το ΕΑΜ και την αντίσταση του βουνού. Επιδιώκουμε να βάλουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά με κοινωνική ανασυγκρότηση».

«Η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι η μόνη που μπορεί ν’ αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, σημειώνοντας ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν θεμελιώδεις διαφωνίες και ήταν σαφής η διαφοροποίηση σε κρίσιμα θέματα.

«Κατεβαίναμε ως Αριστερή Πλατφόρμα στα συνέδρια, αλλά μας ένωνε ο αντιμνημονιακός προσανατολισμός. Πιστεύαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε πάνω τον λαό κάτω τα μνημόνια. Δυστυχώς επέλεξε τα μνημόνια αντί μιας ριζοσπαστικής πρότασης», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της ΛΑΕ με προσωπικότητες και συλλογικότητες της Αριστεράς, κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και το ΚΚΕ να συστρατευτούν, «για να δώσουμε μαζί την εκλογική μάχη».

«Στο ΚΚΕ έχουμε φίλους και συντρόφους. Δεν είμαστε αντίπαλοι και εχθροί. Αυτή είναι μυωπική τακτική και το ξέρει ο κόσμος της Αριστεράς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι τιμή μας που έχουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους επιχείρησαν να κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα» είπε αναφερόμενος στην απόφαση της προέδρου της Βουλής να συμπορευτεί με την ΛΑΕ, και προσέθεσε ότι το κόμμα του είναι σε διάλογο με τον Μανώλη Γλέζο, ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» τη Σοφία Σακοράφα.

«Εκτιμούμε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είτε παραμένουν είτε ταλαντεύονται» συμπλήρωσε και τόνισε: «Εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα, και δεν βάζουμε “Χ” σε ανθρώπους».

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων και τις χαρακτήρισε «κουρελόχαρτα», που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες, ενώ εκτίμησε ότι θα διαψευστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα