Υπόνοιες Αυγενάκη για νοθεία στις εκλογές – Άγχος της ΝΔ μπροστά στις κάλπες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπόνοιες Αυγενάκη για νοθεία στις εκλογές – Άγχος της ΝΔ μπροστά στις κάλπες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης Eurokinissi

Για κίνδυνο να επιχειρηθεί αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος έκανε λόγο ο γραμματέας της ΝΔ. Θεσμικό ατόπημα απάντησε ο Χαρίτσης. Το Μοσχάτο επιμένει και η Κουμουνδούρου αποδίδει τον ισχυρισμό στο φόβο της ΝΔ ότι θα χάσει τελικά.

Μία δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη που άφηνε υπόνοιες για κίνδυνο νοθείας στις εκλογές προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ.Αυγενάκης ειδικότερα μιλώντας στο Σκάι τόνισε ότι δε θα σταματήσει η μάχη μέχρι την ώρα της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων και στις κάλπες, στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ερωτηθείς τι εννοεί είπε: “Υπάρχει ο φόβος και διάχυτη η πληροφόρηση ότι -δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ- αλλά υπάρχει διαχυτη πληροφόρηση ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, αν τα καταφέρουν, αν τους επιτρέψουμε να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Η ΝΔ θα είναι εκεί με εκλογικούς αντιπροσώπους για να διασφαλιστεί ότι η ψήφος των Ελλήνων θα αποτυπωθεί στη κάλπη.”

Η αναφορά αυτή προκάλεσε όπως ήταν λογικό αίσθηση και κληθείς να εξηγήσει πιο αναλυτικά τι εννοεί ο κ.Αυγενάκης επανέλαβε: “Υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση -επαναλαμβάνω δεν έχουμε, ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει συντονισμένη ενέργεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ- αλλά υπάρχει η διάθεση από ορισμένους, που κινούνται σε αυτό τον χώρο, να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα” και τόνισε: “Αυτό δεν θα επιτραπεί”.

Υπενθυμίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΠΕ του κόμματος τον Ιανουάριο είχε κάνει την εξής αναφορά: “Μιλάω και για διάφορα σενάρια που ακούγονται και γράφονται. Για κάποιες άλλες εταιρείες που δήθεν θα αναλάβουν τις εκλογές και για κάποιες νέες προδιαγραφές που τάχα θα εφαρμοσθούν. Θέλω λοιπόν σήμερα από το βήμα αυτό να προειδοποιήσω τους πάντες με τον πιο επίσημο τρόπο: Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Με ελεγμένους εκλογικούς καταλόγους, με ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα και με τρόπο που θα διασφαλίζει απόλυτα την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που γίνουν τετραπλές εκλογές το Μάιο. Αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους και θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία να το ξεχάσουν”.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΝΔ είχε καλέσει το Φεβρουάριο δια της τότε εκπροσώπου Μαρίας Σπυράκη την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τους ακριβείς όρους διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών , με αφορμή την ποσόστωση των γυναικών που ακόμη δεν είχε τότε ανακοινωθεί.

Εμμέσως πλην σαφώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο αλλαγής των όρων διεξαγωγής όλων των πολιτικών αναμετρήσεων, με στόχο να μπει τρικλοποδιά στη ΝΔ και να δυσκολέψει όσο μπορεί την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και συνδυασμών και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ζήτημα είχε εγείρει η ΝΔ και για την ψήφο των αποδήμων ειδικότερα δε για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ προβληματισμός υπήρχε για τα δύο ξεχωριστά εκλογικά τμήματα στις εκλογές της 26ης Μαϊου.

Χαρίτσης: Θεσμικό ατόπημα Αυγενάκη

Ο υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, καλώντας τον κ.Μητσοτάκη να τοποθετηθεί:

“Ένας βασικός, άγραφος, αλλά απαράβατος κανόνας, που έγινε διαχρονικά σεβαστός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι η αυστηρή αποφυγή επέκτασης της πολιτικής διαμάχης και του κομματικού ανταγωνισμού, στο ύψιστης θεσμικής σημασίας ζήτημα της φερεγγυότητας και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας

Με σημερινές του δηλώσεις, ο Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παραβεί τον κανόνα αυτόν και, τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα, εν ου παικτοίς, διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν «σχεδιασμού αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Εκφράζω ειλικρινά την ελπίδα ότι το σοβαρότατο αυτό θεσμικό ολίσθημα δεν εκφράζει συνολικά το κόμμα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένω, λοιπόν, την άμεση τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος και την πιο κατηγορηματική αποδοκιμασία των απαράδεκτων δηλώσεων του Γραμματέα του κόμματός του. Οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά κακή υπηρεσία στη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Δηλώσεις όπως οι σημερινές του κ. Αυγενάκη, πέρα από το ότι συνιστούν σοβαρό θεσμικό ατόπημα, προσβάλλουν ευθέως το κύρος και την εργασία χιλιάδων στελεχών των φορέων της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο και σημαντικό έργο της διεξαγωγής των εκλογών.

Επισημαίνω, λοιπόν, στον Γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ακόμα κι αν διαπιστώνει ότι τα πολιτικά επιχειρήματα της παράταξής του στερεύουν, τα «παιχνίδια» με την εκλογική διαδικασία, δεν θα του προσφέρουν διέξοδο. Απεναντίας, διακινδυνεύει έτσι να ανασύρει στη μνήμη του Ελληνικού Λαού ιστορικές εμπειρίες, που κάθε άλλο παρά ευνοούν και τιμούν την παράταξή του.”

Επιβεβαιώνει η Ασημακοπούλου

“Από που κι ως που είναι θεσμικό ατόπημα; Ο κ. Αυγενάκης έχει θεσμικό ρόλο και πρέπει να προλαβαίνει τυχόν τέτοιες καταγγελίες”, είπε άλλωστε στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πρόσθεσε πως και η ίδια έχει ακούσει να εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες στις περιοδείες μου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αυγενάκης αποκάλυψε το άγχος Μητσοτάκη μπροστά στις κάλπες

Η Κουμουνδούρου με δική της ανακοίνωση εν τω μεταξύ υπονόησε ότι η ΝΔ φοβάται πως τελικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δε θα είναι η μεγάλη νίκη που ανέμενε.

“Η ΝΔ, που εδώ και τρία χρόνια προεξοφλεί δήθεν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, έβγαλε σήμερα τον Γραμματέα της, κ. Αυγενάκη, να προλειάνει το έδαφος για την κατάρρευση της πολιτικής της απάτης” αναφέρει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

“Όχι ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε παραληρηματικές δηλώσεις. Αλλά σήμερα ξεπέρασε τον εαυτό του, μιλώντας για δήθεν κίνδυνο αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Πέραν του μείζονος θεσμικού ατοπήματος, ο κ. Αυγενάκης κατάφερε να γελοιοποιήσει τη ΝΔ αλλά και να αποκαλύψει το μεγάλο άγχος του αρχηγού της μπροστά στις κάλπες…”

Αυγενάκης: Καλούμε τους πολίτες και τα στελέχη της ΝΔ σε εγρήγορση

Ο κ.Αυγενάκης με νέα δήλωση του, ουσιαστικά δεν παίρνει πίσω τις υπόνοιες για νοθεία και καλεί τους πολίτες και τα στελέχη της ΝΔ σε εγρήγορση.

“Προειδοποιήσαμε εγκαίρως την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χαρίτση να τηρήσει πιστά τους νόμους και την αδιάβλητη παράδοση της εκλογικής διαδικασίας στην χώρα μας και να μην υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο αμφισβήτησης πόσο μάλλον αλλοίωσης της ετυμηγορίας των Ελλήνων πολιτών. Οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και όχι ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης όπως θέλει να τις βλέπει ο κ. Τσίπρας” ανέφερε ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ.

“Καλούμε όλους τους πολίτες και τα στελέχη της ΝΔ να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων τους” πρόσθεσε, δείχνοντας ενδεχομένως ότι στόχος είναι και η συσπείρωση της γαλάζιας βάσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα