19 σφαίρες για τον “Oki” – Εξιχνιάστηκε η μαφιόζικη δολοφονία στη Χαλκιδική

Διαβάζεται σε 3'
19 σφαίρες για τον “Oki” – Εξιχνιάστηκε η μαφιόζικη δολοφονία στη Χαλκιδική
Φωτογραφία αρχείου iStock

Έξι μήνες μετά, εξιχνιάστηκε η εν ψυχρώ δολοφονία 39χρονου στη Χαλκιδική. Ήταν το τελευταίο χτύπημα της μαφίας των Σκοπίων. Τα λάθη των εκτελεστών και άλλοι δέκα νεκροί.

Εξιχνιάστηκε η μαφιόζικη δολοφονία που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε βίλα στη Χανιώτη Χαλκιδικής. Δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι είχαν τότε εισβάλει σε εξοχική βίλα, στην οποία διέμενε μία παρέα από τη Βόρεια Μακεδονία. Ένας άντρας έπεσε νεκρός και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά. Η Ασφάλεια Πολυγύρου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ταυτοποίησε έναν από τους εκτελεστές. Πρόκειται για τον G.M., 33 ετών, υπήκοο Βόρειας Μακεδονίας, αλβανικής καταγωγής.

«Το κίνητρο του εγκλήματος σχετίζεται με την αντιπαλότητα δύο εγκληματικών ομάδων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και εδρεύουν στη χώρα καταγωγής τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο κακοποιός που ταυτοποιήθηκε για το χτύπημα στη Χαλκιδική είναι σήμερα κρατούμενος σε φυλακή των Σκοπίων, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε διπλή δολοφονία, που είχε σημειωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο στο μπαρ «Σίσα» στην παλιά πόλη των Σκοπίων.

Σε παλιότερο ρεπορτάζ του NEWS24/7 είχε σημειωθεί ότι πίσω από το χτύπημα στη Χανιώτη ήταν ο πόλεμος δύο αντίπαλων συμμοριών της Βόρειας Μακεδονίας, των Dukanjik και των Belanoca. Η σύγκρουση μετρά δέκα νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Το τελευταίο θύμα, άγνωστο γιατί, αισθανόταν ασφαλής στην Ελλάδα. Οι δύο εκτελεστές -ο δεύτερος παραμένει άγνωστος- προσέγγισαν με αυτοκίνητο τη βίλα στη Χανιώτη. Διήνυσαν τα τελευταία μέτρα με τα πόδια και όταν έφτασαν απέναντι στα θύματα, έριξαν 19 σφαίρες.

Οι δράστες δεν ήταν αλάνθαστοι. Ένας γεμιστήρας όπλου είχε βρεθεί εξωτερικά της βίλας, ενώ σε κοντινή δύσβατη έκταση είχε βρεθεί τότε ένα πιστόλι ανατολικού τύπου που έφερε σιγαστήρα και γεμιστήρα με πέντε φυσίγγια, ένας μάλλινος σκούφος και ένα ζευγάρι γάντια, στα οποία εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδας. Οι δράστες εκτιμάται ότι επέστρεψαν στη Βόρεια Μακεδονία είτε με πλαστά στοιχεία είτε από κάποιο παράνομο πέρασμα των συνόρων.

Ο νεκρός στη Χανιώτη ήταν ο Orhan Bajrami ή “Oki”, 39 ετών, επιχειρηματίας στα Σκόπια με συμμετοχή σε καζίνο και εργοστάσιο αλκοολούχων ποτών. Από την αρχή η δολοφονία του είχε θεωρηθεί από τις Αρχές «συμβόλαιο θανάτου». Ο ίδιος θεωρείτο ο άτυπος αρχηγός της ομάδας Dukanjik («Καταστηματάρχες»), η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την ομάδα Belanoca. Η πρώτη συμμορία φέρεται να σχηματίστηκε στην παλιά πόλη των Σκοπίων, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, ενώ η δεύτερη στην επαρχία του Κουμάνοβο, επίσης αλβανική επαρχία στα βόρεια σύνορα της χώρας – το 25% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας είναι Αλβανοί.

Ο πρώτος νεκρός του ιδιότυπου εμφυλίου θεωρείται ο A.S., συγγενής του “Oki”, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι σε μία χωματερή έξω από τα Σκόπια, το καλοκαίρι του 2009. Θεωρείτο μεγαλέμπορος ναρκωτικών, μάλιστα σε ρεπορτάζ της σλαβομακεδονικής ιστοσελίδας “Focus” περιγράφεται ότι είχε επηρεαστεί από την ταινία «Σημαδεμένος», ζητώντας να τον αποκαλούν «Τόνι Μοντάνα» των Σκοπίων.

Η μικρή ομάδα των αστυνομικών στον Πολύγυρο που χειρίστηκαν την υπόθεση της Χανιώτης, συνεργάστηκαν με αστυνομικούς στα Βαλκάνια και «χρειάστηκε να μπουν σε ξένα χωράφια», όπως είπε στο NEWS24/7 αστυνομική πηγή. Σε βάρος του 33χρονου που ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους φυσικούς αυτουργούς, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Δεν είναι σαφές πότε αυτό θα εκτελεστεί, καθώς όπως προαναφέρθηκε παραμένει κρατούμενος για άλλο μαφιόζικο χτύπημα στη γειτονική χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα