Πώς είδαν οι αγρότες τα μέτρα στήριξης – “Ψίχουλα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες”

Διαβάζεται σε 3'
Αγρότες
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Τα μέτρα Μητσοτάκη για τον αγροτικό κόσμο δεν αφήνουν καθόλου ικανοποιημένους τους αγρότες της Θεσσαλίας. Τι λένε στο NEWS 24/7.

Διόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός για την ενίσχυσή τους δεν έμειναν οι αγρότες της πολύπαθης Θεσσαλίας η οποία δοκιμάστηκε από την τεράστια καταστροφή του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

Οι παραγωγοί, με τους οποίους συνομιλήσαμε, τόνισαν ότι τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εντελώς αποσπασματικά, λίγα και αφήνουν εντελώς ακάλυπτες τις περισσότερες από τις ανάγκες τους.

Ο Κώστας Τζέλλας δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Παλαμά Καρδίτσας, περιοχή η οποία υπέστη και τη μεγαλύτερη καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel.

“Φαίνεται ότι κάτω από την πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση υποχρέωθηκε στην επιλογή να κάνει κάποιες παραχωρήσεις” τονίζει στo NEWS 24/7 πριν αναλύσει το δικό του σκεπτικό σχετικά με τα μέτρα Μητσοτάκη.

“Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τα 82 εκ δεν μάς λένε κάτι. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες. Θέλουμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο για να έχουμε υπολογίσιμη μείωση στο κόστο της παραγωγής μας.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα η πρόσθετη έκπτωση 10% είναι σταγόνα στον ωκεανό, ρίχνει την τιμή περίπου 1,5 λεπτό σε σχέση μ’ αυτό που πληρώνουμε. Ετσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Εμείς έχουμε πει ότι η τιμή που μπορούμε να πληρώσουμε είναι τα 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Και σ’ αυτό θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος”.

Ούτε όμως τα μέτρα για τους πλημμυπαθείς κρίνονται ικανοποιητικά για τον κύριο Τζέλλα: “Δεν ακούσαμε τίποπα για το γεγονός ότι το 75% των δικαιούχωνδεν έχει πάρει ακόμα την επιδότηση ενοικίου μετά από πέντε μήνες. Δεν ακούσαμε τίποτα για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη κόσμος, αν είναι δυνατόν, που δεν έχει εισπράξει καν την πρώτη αρωγή των 6600″.

Και συνεχίζει:” Δεν μας ανακοίνωσε το ύψος της αποζημίωσης για τις φυτικές παραγωγές που έχουν καταστραφεί, ούτε μάς είπε κάτι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καθόλου για τα επόμενα δύο χρόνια”.

“Άρα”, καταλήγει, “ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Agrotica όπου θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις”.

“Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν”

Ο Αποστόλης Χρυσάφης είναι αγρότης στη Ζαγορά του Πηλίου η οποία ακόμα μετρά πληγές από τις ανυπολόγιστες καταστροφές του περασμένου Σεπτέμβρη.

“Τι μας είπε ο Πρωθυπουργός; Οτι θα μας δώσει επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. Μα αυτό, πρέπει να του πούμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά το μεταθέτει για λύση την επόμενη χρονιά. Ωραία λοιπόν, του χρόνου το θα γίνει;” σχολιάζει αρχικά ο κ. Χρυσάφης.

“Λυπάμαι που το λέω αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι ψίχουλα. Το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση ότι για κάποιους από μας είναι πολύ δύσκολο να ξανακαλλιεργήσουμε τα επόμενα χρόνια; Φαίνεται ότι αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό” συνεχίζει.

“Εχουμε κατεστραμμένα φυτικά κεφάλαια αλλά υποδομές όπως οι δρόμοι. Ξέρετε πόσο έχουν αυξηθεί τα έξοδα μεταφοράς των προϊόντων του συνεταιρισμού της Ζαγοράς μετά την καταστροφή του Σεπτέμβρη; Πάρα πολύ, είναι δυσβάστακτο πλέον αυτό το κόστος. Αλλά με τις γέφυρες πεσμένες και τα έργα να μην έχουν αρχίσει ακόμα δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς”.

“Συμπερασματικά” καταλήγει “δεν μάς απομένει άλλη επιλογή από τη συνέχιση του αγώνα μας. Δίνουμε και εμείς ραντεβού για αύριο το μεσημέρι στις 12 στην Agrotica”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα