Μητσοτάκης: 5 + 1 νέα μέτρα για τους αγρότες

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή ανακοίνωσε μεταξύ άλλων επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024  και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα για τους αγρότες

Σε ανακοινώσεις 5 συν ενός νέων μέτρων για τους αγρότες προέβη από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στα μπλόκα.

Ταυτόχρονα όμως υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά αγροτοσυνδικαλιστών. Διαμήνυσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, καθώς όπως είπε πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά όχι όλα. Και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός καταρχήν ανακοίνωσε ότι:

  • Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Για την υλοποίηση του μέτρου αυτού θα διατεθούν 82 εκ ευρώ.

Ανακοίνωσε επίσης πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες (συνολικού ύψους 150 εκ ευρώ) και συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Δεύτερον, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

  • Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

  • Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

“Δεν θα μοιράσουμε τσάμπα χρήμα”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι:

  • Οι αποζημιώσεις ΕΛΤΑ ολοκληρώνονται στο επόμενο τρίμηνο
  • Θα δοθούν ακόμη 43 εκ ευρώ από το αγροτικό ευρωπαϊκό αποθεματικό
  • Η κρατική αρωγή φτάνει το 70% της ζημιάς σε πάγια και εξοπλισμό, αλλά πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το ύψος της ζημιάς
  • Το ποσό της πρώτης αρωγής αυξάνεται από 2.000 και 4.000 σε 5.000 και 10.000. Από εβδομάδα ανοίγει δε ο δεύτερος κύκλος.

“Πείτε μου ένα Θεσσαλό, που να πληρεί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την πρώτη αρωγή. 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά φάκελο έχουν υποβάλει 1.400. Πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι τέλη Φεβρουαρίου”, επισήμανε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τσάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια σημείωσε ότι παράλληλα με τις αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για την καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Συνολικά 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκ για ζημιές το 2023 και στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει νέα εκταμίευση.

Μάλιστα συνεχάρη την ηγεσία του ΕΛΓΑ γιατί όπως είπε την προηγούμενη τετραετία επιτάχυνε τη διαδικασία των αποζημιώσεων. “Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα”, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι:

  • Ως το τέλος του μήνα θα προχωρήσει και πρόγραμμα αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και ανοικοδόμηση στάβλων με νέες προδιαγραφές
  • Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει δώσει το σύνολο των ενισχύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό “ σημαίνει ότι μέχρι το Πάσχα οι αγρότες θα έχουν ενισχυθεί με ζεστό χρήμα”.
  • Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι καλλιεργητές αρωματικών φυτών
  • Αμέσως μετά θα καλυφθούν και ζημιές από καιρικά φαινόμενα προ Daniel.  
  • Με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται επταετής ρύθμιση οφειλών πληγέντων αγροτών στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Ως προς το τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι: “Πράγματι αργήσαμε ένα μήνα.” Αλλά πρόσθεσε: “Το κάναμε όμως πράξη. Επί δύο χρόνια οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα σε ρεύμα και στη συνέχεια οι οφειλές τους θα ρυθμίζονται”.

Παραδέχθηκε επίσης ότι: “Έγιναν μεμονωμένες διακοπές ρεύματος, από αστοχία παρόχου, όμως αποκαταστάθηκαν”.

“Fake news από αγροτοπατέρες σε κομματικά γραφεία”

“Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις”, σχολίασε μάλιστα με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, σκληραίνοντας και πάλι τη γραμμή απέναντι σε αγροτοσυνδικαλιστές της αριστεράς.

Όσον αφορά δε στον ΕΛΓΑ, ο πρωθυπουργός είπε: “Δώσαμε 1,1 δισ ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις. Από αυτά πόσα προέρχονται από εισφορές αγροτών; ΤΑ μισά τα άλλα μισά προέρχονται από υστέρημα πολιτών, από φορολόγηση. Το κάναμε όμως γιατί ήταν το σωστό.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Εμείς αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε το σαράκι των εισαγόμενων προϊόντων που ελληνοποιούνται”. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις ελληνοποιήσεις γάλακτος.

“Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”

“Όλα αυτά δεν μπορεί να υποτιμώνται και δεν μ΄περί να κρύβονται πίσω από τυφλά αιτήματα και τσάμπα υποσχέσεις. Όχι, δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα όλα τα κιλά όλα τα λεφτά”, είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καλά τα αγροτικά θέματα.

“Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν. αλλά σε λάθος εποχή”, σχολίασε.

Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε όμως και στη Νέα Αριστερά.

“Αν έχετε κάποιο μαγικό τρόπο κ.Χαρίτση να απομακρύνετε τα νερά από την Κάρλα να μας το πείτε”, είπε ειρωνικά στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς. Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Το όνομα του κόμματος σας είναι Νέα Αριστερά, αλλά έχετε υιοθετήσει όλες τις παλιές κακές συνήθειες του χώρου από τον οποίο προέρχεστε”.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει λύσεις στο κυριότερο πρόβλημα των αγροτών που είναι το κόστος παραγωγής.

“Τι μας λένε οι αγρότες; Ντίζελ. Δίνουμε πίσω το φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Αυτά είναι 82 εκ ευρώ, που θα πήγαιναν άλλου”, είπε.

“Δεύτερος σημαντικός συντελεστής το ηλεκτρικό ρεύμα. Ανακοίνωσα πέντε πρωτοβουλίες” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι τρεις είναι οι πηγές οικονομικής ενίσχυσης, ο ΕΛΓΑ, η κρατική αρωγή και οι τακτικές ενισχύσεις από ΚΑΠ και ΟΠΕΚΕΠΕ. “Εξήγησα τι ακριβώς κάνουμε και ποιες δυσκολίες υπάρχουν. Γιατί αγρότες δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αιτήσεις” πρόσθεσε.

Και ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε: Ξέρουμε ότι αγρότες έχουν προβλήματα. Πολλά – όχι όλα – από τα αιτήματα τους είναι δικαιολογημένα. Εμείς δεν θα τους κοροϊδέψουμε. Δεν θα τους εξαπατήσουμε και αυτό εκτιμά τελικά ο κόσμος. Πολλές κοινωνικές τάξεις έχουν προβλήματα στη χώρα μας. Να δίνουμε λύσεις δίκαιες και εφαρμόσιμες.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα