Αγρότες: Απογοήτευση από τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Κλιμάκωση “δείχνουν” τα μπλόκα

Διαβάζεται σε 7'
Κινητοποιήσεις αγροτών
Κινητοποιήσεις αγροτών INTIME NEWS

Τη διάθεση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών καταγράφουν οι πρώτες συνελεύσεις των μπλόκων.

Στις συνελεύσεις των μπλόκων θα κριθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με τις πρώτες να έχουν ήδη ξεκινήσει στη Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία..

Όπως έγινε σαφές, ήδη από τις πρώτες δηλώσεις των εκπροσώπων των αγροτών, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Τρίτης (13/2), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δεν έχει αποκλειστεί και η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Ήδη πάντως η πρώτη εικόνα από τα μπλόκα δείχνει πως οι αγρότες δεν έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι από τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη συνομιλία του με εκπροσώπου της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου. Για τα δύο πρώτα χρόνια το φθηνότερο ρεύμα θα είναι για όλη την κατανάλωση, όπως δεσμεύτηκε, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα αφορά το ένα τρίτο της κατανάλωσης

Αγωνιστικές οι πρώτες αποφάσεις των μπλόκων

Το βράδυ της Τρίτης (13/2), στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου οι αγρότες δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, οι αγρότες αποφάσισαν ενίσχυση των μπλόκων και συνέχεια του αγώνα, χωρίς να αποκλείσουν μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αντίστοιχα και στο μπλόκο του Αιγίου, οι αγρότες της Αιγιάλειας δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά τη συνέλευσή τους, προχώρησαν σε εκ νέου αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού, στο ύψος του Σελινούντα ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Ολυμπία Οδό, για ολιγόλεπτο αποκλεισμό.

Αύριο, Τετάρτη (14/2), θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις στη Θεσσαλία, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν την γραμμή της κλιμάκωσης.

Η επικρατέστερη πρόταση που θα κατατεθεί στις συνελεύσεις της περιοχής είναι η κάθοδός των αγροτών με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, με στόχο να κινητοποιήσουν πάνω από 500 οχήματα, σύμφωνα με το MEGA.

Αλμυρός Βόλου: Κάθοδο στην Αθήνα αποφασίζουν οι αγρότες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέλευση αγροτών του μπλόκου Αλμυρού στον ΠΑΘΕ Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αγρότες του μπλόκου αποφασίζουν κάθοδο στην Αθήνα. Ο Χρήστος Παντζιος, που συμμετείχε και στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ως μέλος της 15μελους επιτροπής των αγροτών, ενημερώνει τους συναδέλφους του αγρότες, προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα που εξαγγελθέντα.

Η πρώτη αντίδραση που καταγράφεται είναι η κλιμάκωση του αγώνα και η κάθοδός τους στην Αθήνα με τρακτέρ.

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη (15/2) από όλα τα μπλόκα της χώρας.

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες και στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, οι αγρότες στην περιοχή, δηλώνουν απογοητευμένοι.

Σύμφωνα με το Onlarissa, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουτσούκης προχώρησε το απόγευμα σε ενημέρωση των αγροτών του μπλόκου. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως «τα μέτρα αφήνουν ακάλυπτα θέματα, θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν», ενώ έδειξε ικανοποιημένος με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να συναντήσει το προσεχές διάστημα επιτροπή από τη Θεσσαλία για όσα ζητήματα έχουν προκύψει μετά την κακοκαιρία Daniel.

Η πορεία των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στον Πλατύκαμπο αύριο, Τετάρτη (14/2) στις 5 το απόγευμα.

Συμβολικός αποκλεισμός αγροτών και κτηνοτρόφων στους Ευζώνους

Σε συμβολικό αποκλεισμό περίπου μιας ώρας του τελωνείου των Ευζώνων, προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης (13/2) αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δε δημιουργήθηκαν ουρές οχήματων.

“Εμείς θα παραμείνουμε εδώ στους Ευζώνους και θα περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποί μας για να αποφασίσουμε. Άλλωστε τα φλέγοντα θέματα της κτηνοτροφίας δεν τα άγγιξε καν ο πρωθυπουργός, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό και το μεσημέρι, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο του τελωνείου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διέλευση.

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Τρίπολη

Πελοποννησιακή διαμαρτυρία κτηνοτρόφων έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης, (14/2) στην Τρίπολη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η πορεία θα κατευθυνθεί προς το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κτηνοτρόφων με τους υπεύθυνους της Περιφερειακής Αρχής, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα καταθέσουν και σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στην πόλη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, υπάρχει πιθανότητα να γίνει πορεία προς τον σταθμό διοδίων της Νεστάνης, στον δρόμο Τρίπολης – Κορίνθου.

Οι πρώτες δηλώσεις των αγροτών

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας ανέφερε αρχικά πως “με τη δύναμη των αιτημάτων μας, τη δύναμη των μπλόκων μας και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τους φορείς και τον ελληνικό λαό, ήρθαμε στη σημερινή συνάντηση στο ανώτερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε”, παρά το γεγονός ότι όπως είπε δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους.

“Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες”, δήλωσε.

“Είδατε ότι φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης, ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων και σε πολιτική διαπραγμάτευση, βλέποντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε μία διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, εμείς όμως δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε“, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής, αναφέροντας πως ο διάλογος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος.

“Πήραμε κάποια πράγματα… Η εκτίμησή μου είναι ότι πάμε σε εκτόνωση ωστόσο την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι αγρότες στα μπλόκα”, δήλωσε ο επικεφαλής των Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελληνίου οργάνου με τον πρωθυπουργό.

Οι δεσμεύσεις του Μαξίμου

Το νέο πακέτο στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνει:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

“Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες” δήλωσε.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα