Αγρότες: Στα μπλόκα με φόντο τη συνάντηση της Τρίτης – Ανοιχτούς δρόμους θέλει η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 3'
Μπλόκα αγροτών
Μπλόκα αγροτών INTIME

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, παραμένοντας στα μπλόκα εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης της Τρίτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βασική προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι για την κυβέρνηση.

Συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι οι αγρότες, μόλις δύο 24ωρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οποία όμως, βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση είναι ο διάλογος σε ανοιχτούς δρόμους.

Αυτό ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφού τόνισε πως “θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε το κόστος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής”, ανέφερε ότι το ραντεβού θα γίνει “με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί”. Και συνέχισε: “Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα”.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών

Σε πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών προχωρούν αγρότες, με τρακτέρ και φορτηγά.

Εδώ και λίγα λεπτά, αγρότες και μελισσοκόμοι με τρακτέρ και φορτηγά απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στο ύψος των Νέων Μουδανιών. Σύμφωνα με το Thestival, στόχος τους είναι να κρατήσουν το μπλόκο για οκτώ ώρες.

Στη συνάντηση της Τρίτης, όπως αποφασίστηκε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχει μία δεκαπενταμελής Επιτροπή, με έξι μέλη από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά κι ένας από την Πελοπόννησο.

Όπως δήλωσαν, όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Αυτά είναι:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
  • Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Για μεταρρυθμίσεις έκανε λόγο ο Χατζηδάκης

Αισιόδοξος για το ραντεβού πάντως εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε, όμως, και αυτός από την πλευρά του ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με ανοιχτούς δρόμους.

“Απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα καταννοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε πως, “η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως αφενός δεν είναι ανεξάντλητοι, αφετέρου στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή τους για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, είμαστε ανοιχτοί στον παραγωγικό διάλογο, χωρίς εντάσεις, και αυτό θα αποτυπωθεί με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα στην Αθήνα την Τρίτη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα