Αλεξανδρούπολη: Την αποφυλάκιση των “αυτόκλητων σερίφηδων” ζητά η εισαγγελέας

Διαβάζεται σε 3'
Αλεξανδρούπολη: Την αποφυλάκιση των “αυτόκλητων σερίφηδων” ζητά η εισαγγελέας
Στον Εισαγγελέα οι αυτόκλητοι σερίφηδες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αντιεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης πρότεινε την αποφυλάκιση των τριών “αυτόκλητων σερίφηδων” του Έβρου, καθώς “δεν είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα”.

Την αποφυλάκιση των τριών “αυτόκλητων σερίφηδων” του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνται για μία σειρά από αδικήματα, καθώς τον Αύγουστο του 2023 είχαν φυλακίσει 13 μετανάστες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ – κλουβί σε δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, υποδεικνύοντάς τους ως “εμπρηστές”, πρότεινε η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Όπως αναφέρει το Voria.gr, στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζήτησε την παραπομπή τους σε δίκη για όσα υπέστησαν οι μετανάστες και μάλιστα για τα αδικήματα, για τα οποία έχουν προφυλακιστεί και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των ρατσιστικών χαρακτηριστικών.

Ζητώντας να αντικατασταθεί η προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους, όπως άλλωστε είχε πράξει μετά τη σύλληψή τους αφού απολογήθηκαν, αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα της πρότασής της στην ανάλυση των επιχειρημάτων της για την αποφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων μέχρι τη δίκη.

Κυνηγοί κεφαλών

Η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στην πρότασή της να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα κατηγορίες, που οδήγησαν το δικαστικό συμβούλιο να κρίνει προσωρινά κρατούμενους τους κατηγορούμενους.

“Δεν περιορίστηκαν απλώς στην προσπάθεια να ακινητοποιήσουν τους 13 παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, αλλά εξαναγκάζοντας αυτούς στον εγκλεισμό τους στο κλειστό τρέιλερ, ασκώντας βία κατά αυτών και απειλώντας τους για να το πετύχουν, αφαιρώντας τα ρούχα κάποιων εξ αυτών, χτυπώντας τους κατά τη διάρκεια της παράνομης κατακράτησής τους και, κυρίως, κρατώντας αυτούς κλειδωμένους για χρονικό διάστημα ωρών, χρόνο πολύ περισσότερο από τον απαιτούμενο για την κλήση και προσέλευση των αστυνομικών αρχών”, σημειώνει η αντεισαγγελέας στην πρότασή της.

Γίνεται ακόμη λόγος για “εξευτελιστικές και προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις”.

Η πρόταση αποφυλάκισης

Την ίδια ώρα πάντως η αντεισαγγελέας με ένα αναλυτικό σκεπτικό ζητάει από το συμβούλιο να αποφυλακίσει τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους για τα βαριά αδικήματα, για τα οποία προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη. Αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής, ούτε επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα”.

Σημειώνει μεταξύ άλλων πως “ουδόλως διαπιστώνεται ότι προκύπτει σκοπός φυγής οποιουδήποτε εκ των τριών κατηγορουμένων”, όπως και ότιδεν διαγιγνώσκεται κίνδυνος υποτροπής αυτών και ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κριθεί ότι οι κατηγορούμενοι, εάν αφεθούν ελεύθερο, είναι πιθανό να διαπράξουν άλλα αδικήματα”.

Εντύπωση προξενεί ότι η αντεισαγγελέας στην ανάπτυξη της πρότασής της για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων και παρ’ ότι έχει αναλύσει όλες τις ρατσιστικές κινήσεις τους, χαρακτηρίζει “έωλη” την άποψη που διατυπώθηκε ότι ήταν οργανωμένη η δράση τους, ενώ κάνει λόγο για “εθελοντικές ομάδες πολιτών”!

“Η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για τη δράση των κατηγορούμενων είναι παντελώς έωλη και αυθαίρετη, χωρίς κανένα έρεισμα στα περιστατικά της υπόθεσης, αφού τέτοιου είδους οργάνωση δεν έχει αποδειχθεί και ούτε μπορεί αν θεωρηθεί τέτοια, η εθελοντική συμμετοχή πολιτών σε ομάδες περιφρούρησης λόγω των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί και μαίνονταν στην περιοχή”, σημειώνει στην πρότασή της.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα