Αμβρόσιος: Μερική αθώωση προτείνει ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Αμβρόσιος: Μερική αθώωση προτείνει ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγειαλείας, Αμβρόσιος Eurokinissi

Την εν μέρει αθώωωση του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλείας, Αμβρόσιου, εισηγήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είχε κάνει ανάρτηση με ομοφοβικό περιεχόμενο

Ο νέος Ποινικό Κώδικας φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλείας, Αμβρόσιου, με τον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παν. Μπρακουμάτσος, να εισηγείται τη μερική αθώωση του για την ανάρτηση με ομοφοβικό περιεχόμενο.

Ενώπιον του Πονικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε: «Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προισχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτώ πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών».

Επί της ουσίας, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης μόνο ως προς το σκέλος που αφορά το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, με το σκεπτικό ότι καταργήθηκε με το νέο ΠΚ το σχετικό άρθρο, ενώ ζήτησε να απορριφθούν όλοι οι άλλοι λόγοι που επικαλείται ο τέως Μητροπολίτης. Εφόσον, η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, τότε ο Αμβρόσιος θα καταδικαστεί μόνο σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών για το αδίκημα της υποκίνησης σε παράνομη βία.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος. «Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός. Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας» τόνισαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος, ο οποίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό με τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τα αδικήματα που του αποδόθηκαν είναι αυτά της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, και σχετίζονταν με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων με την περιβόητη φράση «φτύστε τους».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα