Αναβολή για την επίθεση χρυσαυγιτών κατά μικροπωλητών στη Ραφήνα

Αναβολή για την επίθεση χρυσαυγιτών κατά μικροπωλητών στη Ραφήνα
Στιγμιότυπο από αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Η υπόθεση με κατηγορούμενους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενή και Παν. Ηλιόπουλο, αναβλήθηκε προκειμένου να προσέλθουν οι μικροπωλητές για να καταθέσουν.

Την ανάγκη να καταθέσουν οι μικροπωλητές που δέχθηκαν την επίθεση χρυσαυγιτών στην εμποροπανήγυρη της Ραφήνας τον Ιούλιο του 2012, αναποδογυρίζοντας πάγκους και πετώντας στην άσφαλτο το εμπόρευμα, «διέγνωσε» το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Η δίκη για τη δράση τριών μελών της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους οι βουλευτές Γ. Γερμενής και Παν. Ηλιόπουλος, ξεκίνησε κανονικά, ωστόσο τελικά ανέβαλε, καθώς απουσίαζαν τρεις αυτόπτες μάρτυρες.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά στις 13η Δεκεμβρίου του 2018, προκειμένου εν τω μεταξύ να κλητευθούν οι δύο πολιτικώς ενάγοντες και ακόμα ένας μάρτυρας, στους οποίους επέβαλε πρόστιμο λιπομαρτυρίας ύψους 60 ευρώ. Απόντες ήταν οι δύο βουλευτές Γ. Γερμενής και Παν. Ηλιόπουλος, που κατηγορούνται για αντιποίηση αρχής από κοινού, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στα πλαίσια διατάραξης κοινής ειρήνης, αλλά και ο Παρ. Φωκιανός, για τον οποίο κηρύχθηκε απαράδεκτη η ποινική δίωξη για τις δύο τελευταίες πράξεις που αρχικά του αποδόθηκαν, λόγω εκκρεμοδικίας.

Από τη διαδικασία, εντύπωση προκάλεσε η στιχομυθία της προέδρου με τον πατέρα Μιχαήλ Ηλιόπουλο, αδελφό του χρυσαυγίτη βουλευτή που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, όταν ο τελευταίος ισχυρίστηκε πως «πρέπει να ρωτάς αν το προϊόν είναι νόμιμο, αλλιώς είσαι κλεπταποδόχος».

Πρόεδρος: όταν πάτε να αγοράσετε τα άμφιά σας, ζητάτε την άδεια πώλησης;

Μάρτυρας: Όχι

Πρόεδρος: όταν πάτε να αγοράσετε ένα πουκάμισο, ζητάτε την άδεια;

Μάρτυρας: Όχι από τα καταστήματα.

Πρόεδρος: Όταν πάτε στη λαϊκή για να αγοράσετε μήλα, ζητάτε την άδεια;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι έχετε την αρμοδιότητα να κάνετε έλεγχο;

Μάρτυρας: Δεν έχω δικαίωμα μου λέτε; Σαφώς έχω αρμοδιότητα. Είναι υποχρέωση του να ρωτήσει αν είναι νόμιμο για να δει αν θα αγοράσει κάτι

Πρόεδρος: Δηλαδή ο αδελφός σας είχε πρόθεση να αγοράσει;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ εκλαμβάνω πάντως, ότι επειδή αυτός είναι βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ο άλλος μαύρος, δεν μπορεί να ρωτήσει για να μην θεωρηθεί ρατσιστής.

Αστυνομικός: «Δεν καταλάβαμε πως έγινε…»

Παράλληλα, κατέθεσαν τρεις αστυνομικοί που ήταν στο περιστατικό, δίχως όμως να βοηθήσουν τη διερεύνηση των όσων συνέβησαν στη Ραφήνα. Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε, το ότι αρκετές φορές η πρόεδρος χρειάστηκε να επιμείνει για να δοθεί η περιγραφή των γεγονότων. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση αστυνομικού που υπηρετούσε στο ΑΤ Ραφήνας εκείνη την περίοδο. Όπως είπε, «είδαμε πενήντα άτομα και μας ρώτησαν αν έχουν άδεια οι μικροπωλητές. Εγώ δεν ήξερα κανέναν τους, μόνο τους Ηλιόπουλο και Γερμενή. Και ξαφνικά είδαμε έναν πάγκο που αναποδογύρισε… δεν καταλάβαμε τί εγινε».

Πρόεδρος: Ως δια μαγείας;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω πως εγινε… έτσι ξαφνικα…

Πρόεδρος: Η δουλειά σας είναι να ξέρετε. Τί συνέβη;

Μάρτυρας: Δεν καταλάβαμε… Εμείς ήμασταν εκεί για άλλο πράγμα.

Πρόεδρος: Δηλαδή αν γίνεται κάτι στα πλαίσια του αυτοφώρου μπροστά στα μάτια σας, δεν κάνετε κάτι γιατί έχετε άλλη δουλειά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε. Ήταν μακριά και ήμασταν μόνο δύο άτομα. Ό,τι έγινε, έγινε ξαφνικά. Είδαμε τους πάγκους αναποδογυρισμένους, δεν καταλάβαμε…

Πρόεδρος: Δεν υπήρξαν φωνές και οχλαγωγία;

Μάρτυρας: Πώς! Είχε κόσμο, χαμός γινόταν. Κοιτάξαμε και εμείς και τα είδαμε όλα ανάποδα.

Υπεράσπιση: Είδατε να γίνεται κάποια παράνομη πράξη;

Πρόεδρος: Δεν είδε κύριε συνηγορε. Εδώ λέει ότι έγινε ως δια μαγείας…

Να σημειωθεί πως ούτε οι άλλοι δύο αστυνομικοί αναγνώρισαν κάποιον, με την πρόεδρο να επιδεικνύει συνεχώς φωτογραφίες από το βίντεο που είχε δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να της αναφέρουν αν είδαν στο σημείο τους δύο κατηγορούμενους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα