Απαράδεκτη συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου κατά χρήστη αμαξιδίου – “Γιατί πας έξω;”

Διαβάζεται σε 3'
Αμαξίδιο σε λεωφορείο
Αμαξίδιο σε λεωφορείο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Μισαναπηρική συμπεριφορά κατήγγειλε χρήστης αμαξιδίου, καθώς ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο ο οδηγός τον ρώτησε ‘γιατί βγαίνεις έξω μόνος σου, αφού δεν μπορείς;”.

Σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε ένας ανάπηρος συμπολίτης μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία οδηγός του ΟΑΣΑ επέδειξε ιδιαίτερα προσβλητική και μισαναπηρική συμπεριφορά ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε αστικό λεωφορείο.

Συγκεκριμένα, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο, ο καταγγέλλων και χρήστης αμαξιδίου, καθώς επιχειρεί να επιβιβαστεί στο λεωφορείο, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ράμπα. Όταν ρωτάει τον οδηγό αν λειτουργεί η ράμπα, εκείνος του απαντά, “δεν έχεις βοηθό;”. “Άσε θα σε βοηθήσω εγώ.. Δεν έχεις βοηθό ρε;”, συνεχίζει. “Όχι, όχι” απαντάει εκείνος. “Γιατί;” επιμένει ο οδηγός.

“Μόνος μου βγαίνω έξω” λέει ο χρήστης αμαξιδίου, για να λάβει την απάντηση, “γιατί πας έξω;”. “Να μη βγαίνω μόνος μου;” ρωτά ο καταγγέλλων και ο οδηγός επιμένει, “ε να μη βγαίνεις, αφού δεν μπορείς”.

Στη συνέχεια, αφού επιβιβάζεται στο λεωφορείο, ο οδηγός συνεχίζει, “Ρε συ, το κράτος σου πληρώνει και βοηθό. (σ.σ. αναφερόμενος στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού). Όχι όλα στην τσέπη”.

“Έχω αποκρύψει τον οδηγό και το δρομολόγιο, επειδή ο σκοπός του βίντεο είναι να αναδείξει ένα συστημικό πρόβλημα, και όχι να στοχοποιήσει έναν οδηγό επισημαίνει στην ανάρτησή του στα social media.

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων. Το περιστατικό σχολίασαν, μεταξύ άλλων, και οι Cool Crips, ο δημοφιλής λογαριασμός που σχολιάζει την αναπηρική επικαιρότητα και καθημερινότητα.

“Το να ανέβεις σε οποιοδήποτε λεωφορείο του ΟΑΣΑ ή του ΟΑΣΘ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως δοκιμασία σε ριάλιτι επιβίωσης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Σταϊκούρα

Συνάντηση με τον ανάπηρο συμπολίτη μας που κατήγγειλε το παραπάνω περιστατικό εξήγγειλε με ανάρτησή του στο Instagram ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος χαρακτήρισε το εν λόγω περιστατικό ως “λυπηρό συμβάν”.

Ολόκληρη η ανάρτηση Σταϊκούρα:

“Χθες έλαβε χώρα ένα λυπηρό συμβάν κατά την προσπάθεια επιβίβασης ενός συμπολίτη μας ΑμεΑ σε λεωφορείο των Συγκοινωνιών Αθηνών. Ενημερωθήκαμε άμεσα και τη Δευτέρα θα υποδεχθούμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Χρήστο Μελέτη για να συζητήσουμε μαζί του τα θέματα προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες που έχουν τεθεί, εξαρχής, στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί και σχετικές ενέργειες.”

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christos Staikouras (@christosstaikouras)

ΟΑΣΑ: Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες

“Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις“, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις των αστικών συγκοινωνιών.

Σε σχετικά ανακοίνωση των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ αναφέρεται:

“Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπους και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού. Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου αστικών συγκοινωνιών …..αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα