Απάτη “μαμούθ” 40 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου “εντόπισε” η Αρχή για το Ξέπλυμα
Διαβάζεται σε 2'
Σαράντα έξι άτομα μέσω εταιριών έλαβαν βεβαίωση επιστροφής ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από παράνομη επιστροφή φόρων.
- 09 Σεπτεμβρίου 2026 15:07
Στην εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου ζημιώνοντας το με το υπέρογκο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να προχώρησαν δεκάδες πρόσωπα μέσα σε μόλις λίγους μήνες.
Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος η οποία ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών, οδήγησε στον εντοπισμό συνολικά 46 φυσικών προσώπων, τα οποία φέρονται, μέσω 152 εταιριών, κατά τη χρονική περίοδο 2023-2024, να ζημίωσαν το Δημόσιο με το ποσό των 40.000.000 €, περίπου, με την παράνομη επιστροφή φόρων (εισοδήματος, Φ.Π.Α. και παρακράτησης 20 %).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, έδρασαν «με απατηλό τρόπο και χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης (συντονισμένη δράση, εικονικές συναλλαγές, εταιρίες – «φαντάσματα», «αχυράνθρωποι», ενεργός συμμετοχή προσώπων που ασκούσαν λογιστική / φοροτεχνική δραστηριότητα)» κι έτσι πέτυχαν τη βεβαίωση επιστροφής του παραπάνω ποσού, από το οποίο είχαν ήδη εισπράξει περί τα 16.000.000 €.
Τα αδικήματα, για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις, και αναμένεται να ερευνήσει διεξοδικά και ο αρμόδιος εισαγγελέας, είναι:
- εγκληματική οργάνωση,
- απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου,
- φοροδιαφυγή και
- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).
Με την έκδοση Διάταξης δέσμευσης που αφορούσε στο πιο πάνω εγκληματικό προϊόν, ανακόπηκε η είσπραξη περαιτέρω ποσών και, κατ’ ουσίαν, η εγκληματική δράση και η περαιτέρω ζημία του Δημοσίου.
Τέλος, το σχετικό Πόρισμα μαζί με την εκδοθείσα Διάταξη, διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.