Αποκαλύφθηκε τι έκανε ο Πλάτωνας λίγες ώρες πριν πεθάνει – Τελειομανής έως το τέλος

Διαβάζεται σε 2'
Αποκαλύφθηκε τι έκανε ο Πλάτωνας λίγες ώρες πριν πεθάνει – Τελειομανής έως το τέλος
I-stock

Xάρη σε μία επαναστάτική μέθοδο που επιτρέπει ανάγνωση απανθρακωμένων παπύρων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαπιστώσουν τι έκανε ο Πλάτωνας στις τελευταίες ώρες του εν ζωή.

Τι νομίζετε ότι έκανε ο Πλάτωνας λίγες ώρες πριν πεθάνει;

Η απάντηση είναι απλή, αλλά μέχρι στιγμής δεν την ξέραμε. Ισως ο πιο επιδραστικός φιλόσοφος όλων των εποχών άκουγε λοιπόν μουσική από αυλό την ώρα που ψηνόταν στον πυρετό.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, αυτές είναι μερικές από τις λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα, που ήρθαν το φως μετά την ανάγνωση απανθρακωμένου παπύρου, σε πόλη δίπλα στην Πομπηία.

Χάρη στην υψηλή τεχνολογία που έχει πλέον στη διάθεσή της η Αρχαιολογία, αναμένεται η αποκωδικοποίηση χιλιάδων παπύρων που θα αποκαλύψουν και άλλα μυστικά της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του παπύρου, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, άκουγε μουσική από αυλό που έπαιζε μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

Μάλιστα, παρότι ήταν εμπύρετος και στα πρόθυρα του θανάτου, άσκησε κριτική στην αυλήτρια για έλλειψη ρυθμού.

Ο πάπυρος διαβάστηκε χάρη στη διασταύρωση της σύγχρονης τεχνολογίας και της φιλολογικής επιστήμης.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Κώστας Πασχαλίδης τόνισε ότι «αυτό που είναι συνταρακτικό, είναι ότι στη μεγάλη αυτή ρωμαϊκή βιβλιοθήκη που διασώζεται με πάνω από 1800 παπύρους, μπορούμε χάρη στην τεχνολογία να διαβάζουμε τους απανθρακωμένους παπύρους χωρίς να τους καταστρέφουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα