Δίκη για το Μάτι: “Δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης” είπε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Διαβάζεται σε 2'
Δίκη για το Μάτι: “Δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης” είπε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής
INTIME

Στην παραδοχή ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών πριν τη συνέντευξη Τύπου προχώρησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, εμμένοντας πως δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση.

«Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ότι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή». Με αυτά τα λόγια ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, ολοκλήρωσε την απολογία του στη δίκη για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, που άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς.

Ο Σ. Τερζούδης για δεύτερη συνεδρίαση απολογήθηκε, απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι είχαν γνώση για την ύπαρξη νεκρών πριν τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το βράδυ εκείνο, εμμένοντας πως η πυρκαγιά αυτή δεν ήταν αντιμετωπίσιμη.

«Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται…» κατέθεσε.

Εισαγγελέας: Με το χρόνο που πέρασε επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λαθη.Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανιζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει …

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Η αξιοποίηση των μέσων πυρόσβεσης

Ως προς το αν αξιοποιήθηκαν ή όχι όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο κατηγορούμενος υποστήριξε:

Για τα εναέρια μέσα ότι δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα cl215 γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένα. «Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Όλα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα οχήματα της Πυροσβεστικής πως δεν υπήρχαν επίγεια μέσα που δεν διατέθηκαν, κάνοντας επίκληση και σε σχετικές μαγνητοφωνήσεις. Όπως ανέφερε: «Γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’επανάληψη για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν».

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβετικης, Β. Ματθαιόπουλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα