Δίκη για το Μάτι – Δούρου: Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας

Διαβάζεται σε 3'
Δίκη για το Μάτι – Δούρου: Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας
Ρένα Δούρου EUROKINISSI

Η Ρένα Δούρου είπε πως “καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή” κατά την απολογία της για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της στοχοποίηση

Με το βλέμμα στραμμένο προς τους δικαστές, η Ρένα Δούρου, η περιφερειάρχης Αττικής κατά την περίοδο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, το 2018, επιχείρησε να καταδείξει τη δίκη της θέση, μιλώντας για πολιτική στοχοποίηση, εκφράζοντας ωστόσο πρώτιστα την συντριβή της για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων.

«Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των θυμάτων, να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός αυτό, που σημάδεψε και τη δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται- σε κάθε περίπτωση-ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται οι άλλοι και όχι εμείς» είπε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου απολογούμενη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Η πρώην περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση», ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε από το να καταστεί κατηγορούμενη, αποδίδοντας ευθύνες σε δημοσιεύματα, αλλά και στην στοχοποιήσή της από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Όπως ανέφερε η κ. Δούρου: «Βρήκαν την ευκαιρία οι πολιτικοί μου αντίπαλοι και όχι μόνο να με στοχοποιήσουν, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας. Έστελναν μηνύματα “μην ψηφίσετε τη φόνισσα”. Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019. Το ότι προσπάθησαν να γίνω αποδιοπομπαίος τράγος δεν με παρέσυρε σε μία ασύμμετρη άμυνα. Δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες. Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε πως “μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο”, το 2019, αναγκαζόμουν να διακόψω τη σιωπή μου».

Καπάκης: Ο γενικός γραμματέας δεν είναι προϊστάμενος των σωμάτων ασφαλείας

Νωρίτερα, ενώπιον των δικαστών απολογήθηκε ο Γιάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Ο γενικός γραμματέας, δεν είναι πάνω από Πρωθυπουργό διότι έτσι εμφανίστηκα τότε. Οι αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με τη χάραξη της πολιτικής και την εκπόνηση σχεδίων. Κυρίως είχα ρόλο διαμεσολαβητικό. Προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να συντάξουν δικά τους σχέδια. Πουθενά γενικός γραμματέας δεν αντικαθιστά τα αποκεντρωμένα όργανα. Σε καμία περίπτωση η γενική γραμματεία και εγώ προσωπικά, δεν είμαι προϊστάμενος των σωμάτων ασφαλείας».

Ως προς την κατηγορία, εξήγησε ότι «δεν είχα εξουσία να αναλάβω τη διαχείριση ενός καταστροφικού φαινομένου κατά την εξέλιξη του, πόσο μάλλον να δίνω εντολές ακόμα και σε υπουργούς όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο», ενώ σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι δεν είχε αρμοδιότητα για να κηρύξει μια οργανωμένη απομάκρυνση. Η θέση του ότι «εάν γινόταν ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων» πάντως, προκάλεσε την αντίδραση μέλους του ακροατηρίου.

Συρογιάννης: Δεν δεχτήκαμε αίτημα για το ελικόπτερο

Τέλος, την απολογία του ολοκλήρωσε και ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητή εναέριων μέσων της ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας πως αν και την επίμαχη ημέρα δεν δέχθηκε αίτημα για να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία, ακόμα και σε περίπτωση που θα του το ζητούσαν, δεν θα το παραχωρούσε λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χειριστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα