Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι εκτιμήσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι εκτιμήσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί
Παρέμβαση με πλακάτ στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" Eurokinissi

Τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής και οι προβληματισμοί που εκφράζονται μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα περίοδος "lockdown" δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.

Άρχισε εκ νέου την Τετάρτη η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις αγορεύσεις 15 εκ των 100 συνηγόρων υπεράσπισης.

Αν δεν κλείσουν πάλι τα δικαστήρια λόγω της πανδημίας, οι ακροάσες εκτιμάται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως αν η διαδικασία συνεχιστεί κανονικά, η δίκη αναμένεται να τελειώσει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτή είναι άλλωστε και η επιδίωξη της πολιτικής προστασίας η οποία εκφράζει την ανησυχία της για νέες δικονομικές καθυστερήσεις εκ μέρους της πλευράς της υπεράσπισης.

Παρούσα χθες ήταν και πάλι η Μάγδα Φύσσα, ενώ στο πλευρό της βρέθηκε αυτή τη φορά και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου. Μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων σήκωσαν μέσα στο δικαστήριο μπάνερ που έγραφαν “δεν είναι αθώοι”. Η Λίνα Νικολακοπούλου ανέφερε από τη δική της μεριά πως “με συγκινεί η στάση της Μάγδας Φύσσα, η στωικότητα και η ψυχική δύναμη που έχει. Πιστεύω ότι το αίμα του Παύλου αναχαίτισε τον ερχομό ενός πολύ μεγαλύτερου σκοταδιού”.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ενώ αναμένονται και οι ημερομηνίες για τον μήνα Ιούλιο.

Με αφορμή την επανέναρξη της δίκης η πολιτική αγωγή έχει άλλωστε προβεί σε δήλωση με ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών.

Όπως σημειώνουν, “από τότε που έγιναν δεκτά τα αιτήματα μας για καθημερινή διεξαγωγή της δίκης, απαλλαγή των δικαστών και εισαγγελέων που μετέχουν στην σύνθεση από άλλες υπηρεσίες και μεταφορά της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, ο ρυθμός διεξαγωγής της δίκης επιταχύνθηκε εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα στο τελευταίο 18μηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις των αναγνωστέων εγγράφων και μαρτύρων υπεράσπισης, οι απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και αρκετές αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

Όπως επίσης σας είναι γνωστό, η δίκη διακόπηκε την περίοδο αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω του κορωνοϊού με τελευταία διεξαχθείσα δικάσιμο στις 12/3/2020 και αμέσως επικείμενη την 17/6/2020, αφού μεσολάβησαν οι διακοπές στις δικασίμους 28/4/2020 και 26/5/2020.

Να σημειωθεί ότι όλες οι ισχύσασες κατά την διάρκεια της αναστολής σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις προέβλεπαν ότι, δίκες οι οποίες έχουν ξεκινήσει πριν την έναρξη των μέτρων αναστολής και είχαν διακοπεί για ημερομηνίες εντός του χρονικού διαστήματος αυτής, συνεχίζονται ή διακόπτονται ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου και χωρίς τους περιορισμούς των κριτηρίων που τίθενται για την εξαρχής έναρξη και διεξαγωγή της δίκης. Συνεπώς, η δίκη θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί”.

Η πολιτική αγωγή παρατηρεί ακόμη πως “παρά το γεγονός ότι υπήρχε δυνατότητα να συνεχιστεί η διεξαγωγή της δίκης σύμφωνα με όσα ορίζονταν στις ΠΝΠ, παρά ταύτα στις 28/4/2020 και 6/5/2020 ανακοινώθηκε η απόφαση για διακοπή. Αντιπαρήλθαμε όλα τα παραπάνω χάριν καλής πίστης, πλην όμως είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε για άλλη μία φορά τον κίνδυνο η δίκη να μην τερματιστεί μέσα στα εύλογα χρονικά όρια, αλλά να υποβληθεί σε περιπέτεια νέας παράτασης απροσδιόριστης διάρκειας, ιδίως εάν, πράγμα μη αποκλειόμενο από τις μέχρι τώρα προβλέψεις, τα δικαστήρια ξανακλείσουν λόγω του κορωνοϊού τους επικείμενους χειμερινούς μήνες.

Για την ολοκλήρωση της δίκης υπολείπονται ακόμα δεκάδες αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ζητήσει να αγορεύσουν μία φορά για κάθε υπόθεση, στην οποία παρίστανται (άρα δύο και τρείς ακόμα αγορεύσεις έκαστος) , ενώ αρκετές δικάσιμοι έχουν χαθεί ή έχουν περιοριστεί σε ελάχιστο χρόνο πραγματικής διεξαγωγής τους, εξαιτίας κακής συνεννόησης των συνηγόρων υπεράσπισης ως προς την σειρά των αγορεύσεων, των κωλυμάτων τους κ.λ.π”.

Τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής για την ολοκλήρωση της δίκης μέσα στο επόμενο χρονικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, διατυπώνονται παρακάτω.

“Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και ενόψει των κινδύνων που προαναφέρθηκαν, επισημαίνουμε την ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης της δίκης, επιτάχυνσης και ολοκλήρωσής της σε εύλογα χρονικά όρια και για τον σκοπό αυτό σας ζητάμε :

1) Καθημερινή εφεξής διεξαγωγή της δίκης από 17/6/2020 και μετά, καθ’ όλο το υπολειπόμενο διάστημα του μηνός Ιουνίου 2020 και όλον τον Ιούλιο 2020, καθώς επίσης και τον Σεπτέμβριο 2020 και μετά, εφόσον χρειαστεί, και ομοίου ρυθμού καθημερινότητας διεξαγωγή της δίκης και τον Σεπτέμβριο 2020 και μετά, σε όλη την περαιτέρω διάρκειά της.

2) Λήψη μέτρων, ώστε να εξαντλούνται τα χρονικά όρια κάθε μίας δικασίμου και να αποφεύγονται φαινόμενα πρόωρης λήξης η και ματαίωσης των συνεδριάσεων εξαιτίας απουσίας συνηγόρων που έχουν σειρά να αγορεύσουν.

3) Τηρουμένων των ανωτέρω προϋποθέσεων, θεωρούμε βέβαιη την δυνατότητα λήξης της ακροαματικής διαδικασίας και των αγορεύσεων μέχρι τον Οκτώβριο 2020, οπότε και είναι ενδεχόμενο να κλείσουν τα δικαστήρια ξανά λόγω του κορωνοϊού.

4) Και αν ακόμα η ακροαματική διαδικασία και οι αγορεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2020 θεωρούμε, ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις η δίκη να συνεχιστεί και να μην διακοπεί εκ νέου σε καμία περίπτωση εξαιτίας των μέτρων του κορωνοϊού, όχι μόνο λόγω της μεγάλης σημασίας και της πολύ μεγάλης διάρκειας αυτής μέχρι τώρα (θυμίζουμε ότι είχε ξεκινήσει στις 20/4/2015), αλλά και λόγω ότι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, στην οποία διεξάγεται αποδεδειγμένα πληρεί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την τήρηση μέτρων ασφαλείας (η πρόσφατη διεξαγωγή και ολοκλήρωση για την υπόθεση Τοπαλούδη σε αυτήν και με εκατοντάδες κοινού έξω από την αίθουσα το απέδειξε), που σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή προσέλευση ακροατηρίου στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης εκμηδενίζει κάθε κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα