ΔΟΥ Χαλκίδας: Στη δημοσιότητα διάλογος των μελών του κυκλώματος – Έτσι “ψάρευαν” θύματα

Διαβάζεται σε 5'
Το σημειωματάριο της Διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας
Το σημειωματάριο της Διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας glomex

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέα στοιχεία της υπόθεσης των εφοριακών υπαλλήλων και ιδιωτών στη Χαλκίδα, οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες σχετικά με φορολογικές εκκρεμότητες αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τηλέφωνα, υπολογιστές και το σημειωματάριο της Διευθύντριας στη ΔΟΥ Χαλκίδας που την “έκαψε” βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, την ώρα που οι έρευνες για το κύκλωμα των επίορκων εφοριακών που λειτουργούσε με δομή εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζονται.

Αποκαλυπτικοί της δράσης τους είναι οι διάλογοι που είχαν για το πώς επιχειρούσαν, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους τα υποψήφια θύματα.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που αποκάλυψε σήμερα ΣΚΑΪ μεταξύ της φερόμενης ως “εγκέφαλος” του κυκλώματος και διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας και του ιδιώτη λογιστή, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο έναν επιχειρηματία, ο οποίος είχε να λάβει νόμιμη επιστροφή χρημάτων από την εφορία.

Ο διάλογος μελών του κυκλώματος:

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Ο Χ. έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Πόσα έχει;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: 75.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Α, έχει λεφτουδάκια.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Έχει λεφτουδάκια.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Και 600 που θα πάρει;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Ναι έχει.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό το κρατάω ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν εξακριβωθεί 17 τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου.

Η καταγγελία πολίτη για το κύκλωμα

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό Κέντρο του Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων Χαλκίδα, την οποία κατονόμασε με το μικρό της όνομα, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Η ιεραρχία και ο τρόπος δράσης

Από την έρευνα, διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης ήταν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και λογιστές. Η δράση της ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της. Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως “υπηρεσία” η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η ίδια είτε κάποιο σημαίνον μέλος της οργάνωσης, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την Διευθύντρια.

Διαρκούσης της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας της Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη, η οποία είχε άμεση επικοινωνία μαζί της. Μάλιστα, η Διευθύντρια, προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της οργάνωσης.

Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) και ενώ αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν θέσει υπό επιτήρηση το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντόπισαν πολίτη να εισέρχεται στην προαναφερόμενη Υπηρεσία κρατώντας φάκελο στα χέρια του.

Όταν ο πολίτης εξήλθε από τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της Εφορίας για βλάβη της επιχείρησής του, πράξη που είχε επαναλάβει και την περασμένη Παρασκευή, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης. Κατόπιν τούτου, στελέχη Εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισαν και συνέλαβαν τους επτά εμπλεκόμενους.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της Διευθύντριας βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος. Σε λοιπές έρευνες, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 88.795 ευρώ, 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές και τέσσερα σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Το σημειωματάριο της Διευθύντριας

Σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο Διευθύντριας, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της εγκληματικής οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Κατά την προσαγωγή της στο Εσωτερικών Υποθέσεων, η Διευθύντρια ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών “διευκολύνσεων” σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο μέλη του κυκλώματος, αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα