ΔΟΥ Χαλκίδας: Με δομή εγκληματικής οργάνωσης το κύκλωμα των επίορκων εφοριακών

Διαβάζεται σε 8'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μετά από καταγγελία, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω η διευθύντρια, ο υποδιευθυντής, 3 υπάλληλοι της ΔΟΥ καθώς και δύο ιδιώτες, για εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε επιχειρηματίες για φορολογικές εκκρεμότητες.

Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους στη Χαλκίδα και ιδιώτες – εκβίαζαν επιχειρηματίες σχετικά με φορολογικές εκκρεμότητες για να αποσπούν χρηματικά ποσά

Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την οποία είχαν στήσει εφοριακοί της πόλης, εκβιάζοντας και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους, σε βάρος των οποίων εκμεταλλεύονταν τις όποιες φορολογικές εκκρεμότητες είχαν ή τις δημιουργούσαν.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, η φερόμενη «εγκέφαλος» του κυκλώματος και διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρία ακόμα στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ίδιας εφορίας και λογιστές.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό Κέντρο του Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων Χαλκίδα, την οποία κατονόμασε με το μικρό της όνομα, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη της εποπτεύουσας του Εσωτερικών Υποθέσεων, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων.

Η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από το Εσωτερικών Υποθέσεων, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε και την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών και συγκεκριμένα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας.

Από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κλπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης ήταν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και λογιστές. Η δράση της ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της. Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η ίδια είτε κάποιο σημαίνον μέλος της οργάνωσης, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την Διευθύντρια.

Διαρκούσης της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας της Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη, η οποία είχε άμεση επικοινωνία μαζί της. Μάλιστα, η Διευθύντρια, προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της οργάνωσης.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, ιδίως άρση τηλεφωνικού απορρήτου, φυσική επιτήρηση, καταθέσεις μαρτύρων, εξακριβώθηκαν δεκαεπτά τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες.

Χθες το μεσημέρι και ενώ αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν θέσει υπό επιτήρηση το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντόπισαν πολίτη να εισέρχεται στην προαναφερόμενη Υπηρεσία κρατώντας φάκελο στα χέρια του. Όταν ο πολίτης εξήλθε από τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της Εφορίας για βλάβη της επιχείρησής του, πράξη που είχε επαναλάβει και την περασμένη Παρασκευή, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης. Κατόπιν τούτου, στελέχη Εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισαν και συνέλαβαν τους επτά εμπλεκόμενους.

Τους «έκαψε» το σημειωματάριο της Διευθύντριας

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της Διευθύντριας βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος. Σε λοιπές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές, κατ’ οίκον, οχημάτων κλπ.) ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το συνολικό χρηματικό ποσό των 88.795 ευρώ, 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές και τέσσερα σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Επίσης ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας,  όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Ειδικότερα, σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο Διευθύντριας, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της εγκληματικής οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024, που αποτελεί σαφή ένδειξη πως η δράση τους πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Πρόσθετα, κατασχέθηκε πλήθος φωτοαντιγράφων υποθέσεων της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Κατά την προσαγωγή της στο Εσωτερικών Υποθέσεων, η Διευθύντρια ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο μέλη του κυκλώματος, αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Όλοι τους οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ενώ η έρευνα για όλο το εύρος και το βάθος της υπόθεσης συνεχίζεται.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του Εσωτερικών Υποθέσεων

Η επίσημη ανακοίνωση του Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρει:

«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης  προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,

-10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

-4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις, 

πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα