Εγκαινιάστηκε κι επίσημα η γραμμή που φτάνει μέχρι Αίγιο

Εγκαινιάστηκε κι επίσημα η γραμμή που φτάνει μέχρι Αίγιο
Τρένο - Φωτογραφία αρχείου / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI Eurokinissi

Το τρένο επέστρεψε και επίσημα στη δυτική Κορινθία και στην Αχαϊα. Τι δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Μεταφόρων Κώστας Καραμανλής.

Έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να δούμε να σφυρίζει το τρένο στη δυτική Κορινθία και την Αχαϊα και συνολικά 14 από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα αναβάθμισης.

Ήταν Ιούνιος του 2006, όταν ανοίγοντας η νέα διπλή γραμμή μέχρι την Κόρινθο, έκλεινε τμηματικά η υπόλοιπη μετρική γραμμή μέχρι το Ρίο για να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισης. Από τότε είδαμε πολλές φορές την αναγγελία της επαναλειτουργίας του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Αίγιο που ήταν το πρώτο μεγάλο τμήμα.

Οι εργολαβίες του 2007 ξεκίνησαν και δεν ευτύχησαν και ήρθε από την ΕΡΓΟΣΕ η λεγόμενη “εργολαβία-σκούπα” το 2013 για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί. Από την διαγωνιστική διαδικασία ανάδοχος του έργου των 273εκατ.ευρώ, ανακηρύσσεται η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΞΑΝΘΑΚΗΣ-THALES με ποσοστό έκπτωσης 48,86%.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής με αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες. Φυσικά, κατά τη διάρκεια κατασκευής προέκυψαν όλες οι κακοδαιμονίες που κατατρέχουν τα ελληνικά δημόσια έργα. Απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά ευρήματα, λανθασμένες μελέτες έφερναν την μία καθυστέρηση μετά την άλλη και αυτό συνετέλεσε στο να πάει πίσω η παράδοση της νέας γραμμής.

Πρώτο σημάδι για την ολοκλήρωση του έργου έρχεται τον Απρίλιο του 2019, όταν γίνεται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο παρουσία του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη με την υπόσχεση πως η γραμμή θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται και φτάνουμε στην 22α Ιουνίου, καταληκτική ημέρα λειτουργίας της γραμμής από την Κομισιόν.

Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας το τρένο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια το τρένο περνά από τις περιοχές του Ξυλοκάστρου, του Διακοπτού, της Ακράτας για να φτάσει πανηγυρικά στο Αίγιο.

Τα εγκαίνια

Το έργο εγκαινίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του έργου λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα οδικής προσβασιμότητας των σταθμών.

“Το σημαντικό είναι ότι ένα έργο που είχε πάρει επικίνδυνη τροπή, τελικά ολοκληρώθηκε αισίως. Και κυρίως, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της δημοσιονομικής διόρθωσης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που υπολείπονταν μέχρι και την λειτουργία δρομολογίων, το οποίο τηρήθηκε απολύτως.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι το έργο αυτό, είναι άλλο ένα σε μια μακρά σειρά έργων που μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα χάρις στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια, στην ακόμα πιο καθοριστική περίοδο για την κατασκευή του, από το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, Γενικός Διευθυντής έργων υποδομής της Μυτιληναίος σημείωσε πως “Σήμερα είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί παραδίδουμε ένα έργο βιώσιμης ανάπτυξης φιλικό στο περιβάλλον. Είμαι υπερήφανος για αυτό το έργο το αναλάβαμε το 2014 εν μέσω κρίσης αλλά πέσαμε πάνω στην κρίση και σήμερα παραδίδεται εμπρόθεσμα στην κυκλοφορία η γραμμή μετά από 10 και πλέον χρόνια”.

Αναφερόμενος στον υπουργό, σημείωσε πως μετά και τις θεσμικές παρεμβάσεις τα έργα θα είναι στο κέντρο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Μίλησε επίσης για τη νέα επιχειρησιακή μονάδα της Μυτιληναίος που κινείται στο πρόγραμμα έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο Στη νέα διπλή γραμμή μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα κατά τόπους. Προς το παρόν η νέα γραμμή δεν διαθέτει ηλεκτροκίνηση. Η σχετική εργολαβία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα (με ανάδοχο και πάλι την εταιρεία Μυτιληναίος) και μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί. Στα συνολικά 71χλμ λειτουργούν 3 Σταθμοί (Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου) και 6 Στάσεις (Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης), ενώ το τρένο συνδέεται με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων στο Διακοπτό.

Λόγω της απουσίας ηλεκτροκίνησης το δρομολόγιο “σπάει” στα δύο. Το τρένο ξεκινά από τον Πειραιά με τα ηλεκτροκίνητα Desiro (τα τρένα με την μωβ απόχρωση) και μόλις φτάνει στο Κιάτο περιμένει το ντιζελοκίνητο Rail Bus. Από εκεί γίνεται μετεπιβίβαση και μετά από 5-6 λεπτά ξεκινά προς Αίγιο.

Με τον αντίστροφο τρόπο γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο. Σε τρία δρομολόγια θα υπάρχει σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Στην τελική του μορφή το υπεραστικό ηλεκτροκίνητο τρένο θα φτάνει μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της Πάτρας με υπογειοποιημένα 5,1χλμ σε συνολικό χρόνο 110 λεπτών, δηλαδή σε 1 ώρα και 40 λεπτά (σε δρομολόγια express).

Αντιδράσεις για τη νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Εν τω μεταξύ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας Γ.Ψυχογιός, για την δρομολόγηση περισσότερων δρομολογίων “ώστε να λειτουργήσει πλήρως και ολοκληρωμένα η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Κιάτο – Αίγιο”. Επίσης προβλήματα έχουν καταγραφεί στην πρόσβαση των σταθμών από τις πόλεις που εξυπηρετεί.

Λόγω του γεγονότος της κατασκευής των σταθμών εκτός αστικού ιστού, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει σήμανση αλλά και επαρκής οδική πρόσβαση στους σταθμούς ενώ απουσιάζει και η σήμανση για όσους θέλουν να κατευθυνθούν σε αυτούς. Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα οι σταθμοί δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο τοπικό αστικό ΚΤΕΛ για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα