ΕΛΑΣ: Δεν ρίξαμε πλαστικές σφαίρες, ήταν ελαστικές μπάλες

ΕΛΑΣ: Δεν ρίξαμε πλαστικές σφαίρες, ήταν ελαστικές μπάλες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κουκάκι έξω από τα κτήρια για την εκκένωσή τους την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι έγινε περιορισμένη χρήση εξοπλισμού εκτόξευσης με ελαστικές μπάλες τύπου Manuhrin. Ολο το κείμενο.

Διαψεύδει τις πλαστικές σφαίρες η ΕΛ.ΑΣ. για το Κουκάκι, αλλά επιβεβαιώνει ότι έγινε χρήση εξοπλισμού εκτόξευσης με ελαστικές μπάλες τύπου Manuhrin.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται:

«Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  • είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
  • η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
  • σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα