Γρηγόρης Κολλάρος / 24MEDIA Lab / Istock

ΠΕΝΤΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ VEGAN ΣΤΕΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πού θα φας υπέροχο vegan φαγητό στο κέντρο της Αθήνας.

Το ζωντανό κέντρο της Αθήνας κρύβει πολλά ιδιαίτερα στέκια για τους λάτρεις του vegan φαγητού, τα οποία αξίζει να ανακαλύψεις.

Μαγαζιά που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό, υγιεινά και γευστικά πιάτα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δημιουργικότητα και την ποιότητα της χορτοφαγικής κουζίνας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω τα πέντε αγαπημένα μου vegan φαγάδικα του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτά που έφαγα μια φορά και φεύγοντας σκεφτόμουν ήδη την επόμενη φορά που θα ξαναπάω.

Street food, εκλεπτυσμένες γεύσεις, καλό φαγητό, φτιαγμένο με αγάπη και ηθικό τρόπο, φτιαγμένο με σεβασμό προς το περιβάλλον και όλες τις υπάρξεις του κόσμου.

Ποια η φιλοσοφία του κάθε καταστήματος και ποια τα τρία αγαπημένα πιάτα του κάθε μαγαζιού, τα οποία πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε;

ΠΕΝΤΕ TOP ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ VEGAN ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Veganistan στο Μεταξουργείο

Το Veganistan είναι ένα καινούργιο vegan εστιατόριο στην καρδιά του Κεραμεικού, που δημιουργήθηκε όχι λόγω κάποιου trend, αλλά κυρίως από την ανάγκη των μελών του να βρίσκουν σπιτικό και οικονομικό φαγητό από το πρωί μέχρι το βράδυ στην γειτονιά που ζουν και εργάζονται.

Η ιδέα του Veganistan βασίζεται στις αρχές της συλλογικότητας, της προσφοράς και της αλληλεγγύης και αφορά κάθε πλάσμα.

Παράλληλα προάγει τον βιγκανισμό, όχι απλά σαν μια διατροφή, έναν τρόπο ζωής ή lifestyle, αλλά σαν μια έμπρακτη πολιτική στάση ζωής μακριά από προϊόντα εκμετάλλευσης και ανισοτήτων.

Αυτές είναι κάποιες από τις αρχές που ένωσαν σε πρώτη φάση τα 7 ιδρυτικά μέλη του Veganistan, όπου απαντάται μία πληθώρα ειδικοτήτων (αρχιτέκτων, γραφίστας, μαγείρισσες, ηθοποιός, καλλιτέχνης circo, χημικός, ανθρωπολόγος) και όλοι μαζί δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Veganistan.

Είμαστε λοιπόν 7 διαφορετικοί άνθρωποι που δημιουργήσαμε μία συλλογική χορτοφαγική κουζίνα και προσφέρουμε ποιοτική, χειροποίητη και υγιεινή τροφή, προσιτή σε όλους, ενώ παράλληλα λειτουργούμε και ως πυρήνας πλήθους δραστηριοτήτων.

Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε με γνώμονα την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και να διαδίδουμε τον πλούτο των βίγκαν γεύσεων, καθώς μας αρέσει να πειραματιζόμαστε τόσο με τις συνταγές που μεγαλώσαμε, όσο και με αυτές που γνωρίζουμε στα ταξίδια μας.

Οι παρασκευές γίνονται όλες από εμάς, σε μία προσπάθεια να ελέγξουμε την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και το κόστος, αφού προσπαθούμε να προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς. Η παροχή μιας πολύ καλής ποιότητας σε σχέση με την τιμή είναι κύριο μέλημα μας. Άλλο τόσο βέβαια μας αφορά και το υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Η εργασία σε μια κουζίνα είναι συνήθως σκληρή και όχι πάντα καλά αμειβόμενη. Για τον λόγο αυτό σχεδιάσαμε την κουζίνα όσο πιο μεγάλη και λειτουργική ήταν δυνατόν, με αρκετό φυσικό φωτισμό και αερισμό, ενώ επιλέξαμε την Κοιν.Σ.Επ. ως νομική μορφή επιχείρησης, διότι δεν έχει “αφεντικά”, η διοίκηση και η λειτουργία διεκπεραιώνεται από τα μέλη της μέσω γενικής συνέλευσης και τα μέλη είναι όλα ισότιμα.

Το μαγαζί (όπως και το μενού) είναι καρπός συλλογικού σχεδιασμού, με πολλή προσωπική εργασία, ενώ έμφαση έχει δοθεί στην επανάχρηση υλικών, ως ένας ακόμη τρόπος να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα περιβάλλον ασφαλές και συμπεριληπτικό όπου εκφραζόμαστε δημιουργικά και απολαμβάνουμε την επικοινωνία με τους πελάτες μας.

Το μενού μας εκτός των άλλων περιλαμβάνει σμούθις και χυμούς, πρωινά και μπραντς, μερικά πλήρη πιάτα, σαλάτες, γλυκά και μερικά τυλιχτά σε περσικές πίτες.

Veganistan – 3 αγαπημένα πιάτα

  • Tempe: Ένα προϊόν ζύμωσης βιολογικών φασολιών σόγιας, πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, φυτικών ινών και προβιοτικών. Μαρινάρεται, ψήνεται σαν φιλέτο και σερβίρεται με περσικό ρύζι, σπιτικό ξινολάχανο και μπρόκολο στον ατμό. Γαρνίρεται με Thai peanut sauce και γκομάσιο. Ένα πιάτο που αποτελεί πλήρες γεύμα και είναι βασισμένο στην μακροβιοτική διατροφή.

Veganistan
Veganistan

  • Γύρος seitan: Το χειροποίητο seitan του Veganistan παρασκευάζεται από βιολογική πρωτεΐνη σιταριού, όσπρια και μυρωδικά. H υφή και o συνδυασμός αρωμάτων θυμίζουν τον παραδοσιακό γύρο. Το πιάτο ολοκληρώνεται με πατάτες, σπιτικό τζατζίκι (από βιολογικό γιαούρτι σόγιας), ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και έχει αγαπηθεί όχι μόνο από τους vegan αλλά και από τους παμφάγους πελάτες.

Veganistan
Veganistan

  • Μπράουνι: Μπορεί να γίνει το κλασικό και αγαπημένο από όλους σοκολατένιο γλυκό δίχως αυγά, γάλα και βούτυρο; Μετά από πολλές δοκιμές το Veganistan πέτυχε τον τέλειο συνδυασμό/ Αφράτο, ζουμερό και έξτρα σοκολατένιο, χάρη στα επιπλέον κομμάτια μαύρης σοκολάτας το κάνουν ακαταμάχητο!

Veganistan
Veganistan

*Veganistan: Κεραμεικού 101, Μεταξουργείο.

Veganaki στο Κουκάκι

Στο Veganaki εμπνεόμαστε από τη μεσογειακή κουζίνα μετατρέποντας αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα σε vegan ενώ παράλληλα πειραματιζόμαστε και δημιουργούμε νέες γεύσεις.

Χρησιμοποιούμε μόνο υλικά που από την φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη. Γι’ αυτό στήσαμε ακόμη και το δικό μας παρασκευαστήριο όπου φτιάχνουμε αραβικές πίτες, βάσεις για πίτσες κλπ.

Επιπλέον πιστεύουμε ότι το vegan φαγητό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και νόστιμο και υγιεινό. Γι’ αυτό υιοθετούμε υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Αντικαταστήσαμε το γρήγορο και ανθυγιεινό τηγάνισμα με το ψήσιμο στον φούρνο.

Στο Veganaki μαγειρεύουμε! Δεν χρησιμοποιούμε τίποτε έτοιμο ή επεξεργασμένο. Όλα φτιάχνονται από άριστες πρώτες ύλες. Έτσι έχουμε απόλυτο έλεγχο της ποιότητας. Τίποτε το πρόχειρο στο φαγητό μας!

Το Veganaki όμως δεν είναι μόνο φαγητό! Είναι ένα στέκι, ανοιχτό κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, εορτές και αργίες, που μπορεί κανείς να πιεί ένα καφέ, να συναντήσει ένα φίλο ή να δουλέψει με το laptop του.

Veganaki – Τα 3 top πιάτα

  • Σουβλάκι: Βιολογική σόγια κεµπάπ ψηµένη στον φούρνο µε ελαιόλαδο και ρίγανη | τζατζίκι από γιαούρτι σόγιας, ντοµάτα, κρεµµύδι, µαϊντανό, πατάτες «τηγανητές» χωρίς λάδι.

Veganaki
Veganaki

  • Vegan οµελέτα φούρνου: Ψηµένη στον φούρνο µε βάση ηλιόσπορους και σπόρους chia, µε µανιτάρια, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, κρεµµύδι, φρέσκια ντοµάτα και µυρωδικά. Συνοδεύεται µε φυτικό τυρί φέτα, ρώσικη σαλάτα από λαχανικά και γάλα σόγιας, ντοµάτα και ρόκα.

Veganaki
Veganaki

  • Σουτζουκάκια: Παραδοσιακά κεφτεδάκια από ελληνικά ρεβίθια και δυόσµο, ψηµένα στον φούρνο σε σάλτσα ντοµάτας, κίµινου και σκόρδου | µε τζατζίκι από γιαούρτι σόγιας και πατάτες «τηγανητές» χωρίς λάδι.

Veganaki
Veganaki

*Veganaki: Αθανασίου Διάκου 38, Κουκάκι.

Avocado Athens στο Σύνταγμα

Στη καρδιά του Avocado βρίσκεται ένα βαθύ όραμα που έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να ζεις καλά και να απολαμβάνεις νόστιμα, υγιεινά γεύματα χωρίς να προκαλείς βλάβη σε άλλα αισθανόμενα όντα.

Το ήθος μας καθοδηγείται από την αρχή της ahimsa, ή της μη βίας, απέναντι σε όλα τα ζωντανά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας των ζώων, που μοιράζονται αυτόν τον πλανήτη μαζί μας.

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία μας είναι η δέσμευση για την προμήθεια των καλύτερων συστατικών που έχει να προσφέρει η φύση, με έμφαση στα τοπικά, εποχιακά και βιολογικά προϊόντα.

Πιστεύουμε ότι υποστηρίζοντας τους ντόπιους αγρότες και τεχνίτες, όχι μόνο διασφαλίζουμε την υψηλότερη ποιότητα και φρεσκάδα των συστατικών μας, αλλά συμβάλλουμε επίσης στη ζωτικότητα και τη βιωσιμότητα του τοπικού μας συστήματος τροφίμων.

Τα μενού μας είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να επιδείξουν την πλούσια ποικιλία της κουζίνας με βάση τα φυτά, ενσωματώνοντας καινοτόμες γεύσεις, υφές και γαστρονομικές τεχνικές που ανεβάζουν τα χορτοφαγικά και vegan γεύματα σε νέα ύψη.

Θεωρούμε το εστιατόριό μας όχι απλώς ως ένα μέρος για φαγητό, αλλά ως ένα καταφύγιο για τροφή, αναζωογόνηση και σύνδεση. Η αφοσιωμένη ομάδα μας από σεφ, μάγειρες, σερβιτόρους και barista μοιράζεται μια κοινή δέσμευση για την τελειότητα και τη συμπόνια, διασφαλίζοντας ότι κάθε πτυχή της γαστρονομικής εμπειρίας είναι εμποτισμένη με φροντίδα, προσοχή στη λεπτομέρεια και γνήσια ανθρώπινη σύνδεση.

Στην ουσία, το Avocado είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εστιατόριο. Είναι μια εκδήλωση του συλλογικού μας ονείρου να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο—ένα γεύμα, μία στιγμή και μία πράξη καλοσύνης κάθε φορά.

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη της κληρονομιάς του Αβοκάντο, συνεχίζοντας να εμπνέουμε, να καινοτομούμε και να δίνουμε το παράδειγμα στην αναζήτηση ενός πιο συμπονετικού, βιώσιμου και αρμονικού κόσμου.

Avocado – Τι δεν πρέπει να χάσεις

  • Σαλάτα με ψητά παντζάρια: Φρέσκα παντζάρια ψητά στο φούρνο, ανακατεμένα με αβοκάντο σε βάση με ελαφριά βρασμένο στον ατμό σπανάκι.

Avocado
Avocado

  • Poke Bowl: Υγιεινό και νόστιμο μπολ με καστανό ρύζι, ψιλοκομμένο ωμό λάχανο και λαχανικά, φέτες αγγουριού, nori, φασόλια edamame, αβοκάντο και τόφου γλασέ με φυστικοβούτυρο. Σερβίρεται με καβουρδισμένο σησαμέλαιο και σάλτσα tamarin.

Avocado
Avocado

  • Go Green & Ginger Passion smoothies: Μαρούλι, σπανάκι, μαϊντανός, μήλο, λεμόνι και τζίντζερ // Καρότο, μήλο, τζίντζερ, παντζάρι.

Avocado
Avocado

*Avocado: Νίκης 30, Σύνταγμα.

Mama Tierra στα Εξάρχεια & το Κουκάκι

Σχεδόν μια δεκαετία πριν, έκανε την εμφάνιση του στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας το Mama Tierra στα Εξάρχεια. Από το 2015 έως σήμερα λατρεύτηκε από τους Vegans και τους Vegetarians, αγαπήθηκε από τους μη χορτοφάγους, αλλά και διακρίθηκε αρκετές φορές με αποκορύφωμα τον παγκοσμίως γνωστό γαστρονομικό οδηγό της Michelin!

Το μενού του Mama Tierra, με γεύσεις από όλες τις γωνιές της “Μάνας Γης” όπως το Φαλάφελ (το καλύτερο της Αθήνας κατά πολλούς), το Burrito , το Κόρμα, αλλά και “βιγκανοποιημένων” παραδοσιακών ελληνικών πιάτων όπως ο Μουσακάς και τα Σουτζουκάκια, απέδειξε και στον πιο δύσπιστο ότι η Vegan κουζίνα δεν είναι μόνο ηθική και υγιεινή διατροφή, αλλά και πεντανόστιμη.

Το 2022 το Mama Tierra απέκτησε αδερφάκι, το Mama Tierra Acropolis στο Κουκάκι. Εκεί το μενού κινείται σε concept street food με επιλογές σε Σουβλάκια, Burgers, Bao Buns και άλλα.

Ξεχωρίσαμε το Σουβλάκι “κοτόπουλο”, το Mushroom Melt Wrap με σπιτική cheddar sauce και “μπέικον”, το Greek Burger με χειροποίητο μπιφτέκι ελιάς, τα Bao Buns με Jackfruit και φυσικά το all time classic ελληνικό street food, Πίτα με Γύρο στην απίστευτη vegan εκδοχή του με γύρο μανιταριών και σπιτικό τζατζίκι από βιολογικό γιαούρτι σόγιας

Με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να ασπάζονται τον βιγκανισμό, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να μη συμμετέχουν στην κακοποίηση των ζώων και του περιβάλλοντος, και με τον vegan τρόπο ζωής να έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων απέχοντας από το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις όλα τα οφέλη του με χειροποίητα και ολόφρεσκα πιάτα στο Mama Tierra;

Πάντα Vegan και πάντα αδιανόητα γευστικά!

Mama Tierra – Τι πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις

  • Beyond burger: Μπιφτέκι beyond meat, vegan τυρί cheddar, ψητά μανιτάρια, ντομάτα, σωτέ κρεμμύδι, iceberg, χειροποίητη vegan garlic mayo, χειροποίητη teriyaki sauce σε μαύρο ψωμί ενεργού άνθρακα. Απλά όνειρο…

Mama Tierra

  • Γύρος μανιτάρι σε πίτα: Ένα ιδιαίτερο σουβλάκι με πίτα καλαμποκιού ή ολικής και γύρο μανιταριών, που αποτελεί ίσως το best seller του (σε δυο εκδοχές, ελληνική & ινδική).

Mama Tierra

  • Φαλάφελ τυλιχτό: Τo φαλάφελ είναι μια ωδή στην κουζίνα της Ανατολής. Πίτα τορτίγια με 3 ρεβυθοκεφτέδες, ντομάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα, ανάμεικτη σαλάτα, μαϊντανό & indian raita sauce.

Mama Tierra
Mama Tierra

*Mama Tierra: Ακαδημίας 84, Εξάρχεια / Mama Tierra Acropolis: Χατζηχρήστου 29, Κουκάκι.

Peas Vegan & raw food στο Κουκάκι

Για μας, κάθε μπιζελάκι αντιπροσωπεύει κι από μια διαφορετική ποιότητα και όλα μαζί μέσα στο φασόλι συνθέτουν το Όλον! Αυτή η μικρή συμπαντική αντιστοιχία, που βρήκαμε σε αυτό το ταπεινό λαχανικό, μας ενέπνευσε τόσο, ώστε να γίνει το σύμβολό μας.

Έτσι γεννήθηκε το Peas, από την ανάγκη μας να συνθέσουμε τις ποιότητές μας και να τις μοιραστούμε μαζί σας. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο αρμονικό, χωρίς βία, που σεβόμαστε και φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, τα ζώα, το περιβάλλον!

Το φαγητό είναι μόνο η αρχή, μια καλή αφορμή για τη φροντίδα της ψυχής, για να ξεκινήσει η εσωτερική και η εξωτερική μεταμόρφωση.

Στο λιλιπούτειο Peas, ακόμα κι αν δεν είσαι χορτοφάγος, θα βρεις κάτι να ανακαλύψεις, να δοκιμάσεις και να απολαύσεις. “Give peas a chance” είναι το motto του μαγαζιού και είναι ένα κάλεσμα όχι μόνο στους χορτοφάγους, αλλά κυρίως σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την vegan διατροφή.

Αποφεύγοντας κάθε τι επεξεργασμένο, ετοιμάζουμε καθημερινά γρήγορα και νόστιμα μικρογεύματα όπως τυλιχτά, τορτίγιες, μπέργκερς, αλλά και ισορροπημένα πιάτα με προϊόντα δικής μας παραγωγής, όπως σεϊτάν, τέμπε από ρεβύθια, φιλέτο, κεμπάπ από αλεύρι φακής και ρεβυθιού κ.α.

Από το μενού δεν λείπουν τα γλυκά, χωρίς ζάχαρη & χωρίς γλουτένη, οι χυμοί και τα smoothies.

Peas Vegan & raw food – Τα 3 top πιάτα

  • Seitan club: Club sandwitch με seitan, avocado, ντομάτα, μαγιονέζα και σως μουστάρδας. Συνοδεύεται από φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Peas Vegan & raw food
Peas Vegan & raw food

  • Ζen palette: Ζουμερά φιλετάκια τέμπε, tofu, seitan, φρέσκια σαλάτα, αφράτες πίτες και λαχταριστή chili σως.

Peas Vegan & raw food
Peas Vegan & raw food

  • Βuddha bowl seitan: Ένα χορταστικό bowl με seitan, κινόα, λαχανικά και μυρωδικά, αβοκάντο, ντομάτα και φύτρα.

Peas Vegan & raw food
Peas Vegan & raw food

*Peas Vegan & raw food: Φαλήρου 40, Κουκάκι. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα