Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου
Αγία Άννα, Αμοργού Eurokinissi

Ποια ονόματα περιλαμβάνει το εορτολόγιο την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν τα ονόματα Γενεβιέβη, Γενοβέφα.

Το όνομα είναι Γαλατικής προέλευσης και πιθανώς σημαίνει “γυναίκα της φυλής”.

Η Αγία Γενεβιέβη

Σύμφωνα με το sansimera.gr, η Αγία Γενεβιέβη ήταν χριστιανή μοναχή, που έζησε κι έδρασε στο Παρίσι κατά τον πέμπτο αιώνα και αναγορεύτηκε πολιούχος της γαλλικής πρωτεύουσας. Η μνήμη της τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Γενεβιέβη και Γενοβέφα.

Η Γενεβιέβη (Ζενεβιέβ) γεννήθηκε στη Ναντέρ περίπου το 422 και ήταν κόρη χωρικών. Έγινε χριστιανή, όταν συνάντησε τον Άγιο Γερμανό της Οξέρ και στη συνέχεια έγινε μοναχή. Έζησε ζωή ασκητική, γεμάτη αρετή και ευσέβεια. Όταν οι Ούννοι πολιόρκησαν στο Παρίσι το 451, η Γενεβιέβη εμπόδισε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη και φρόντισε για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα. Σ’ αυτήν αποδίδονται πολλά θαύματα. Πέθανε στο Παρίσι περίπου το 502.

Τα λείψανά της εναποτέθηκαν σε λίθινο τάφο στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Παρίσι, το σημερινό Όρος της Αγίας Γενεβιέβης, όπου βρίσκεται το Πάνθεο. Αργότερα, τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη, την οποία περιέφεραν στις επίσημες λιτανείες. Η λειψανοθήκη αυτή καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση το 1793. Τα λείψανα κάηκαν και η τέφρα τους ρίχτηκε στο Σηκουάνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα