Επιστολή των αγροτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα αιτήματά τους

Διαβάζεται σε 5'
Μπλόκο αγροτών
Μπλόκο αγροτών EUROKINISSI

Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας, όπως επίσης και ένα παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό.

Εντείνουν τη δυναμική των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας την Τρίτη (06/02) προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων ενώ παράλληλα καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε συνάντηση προκειμένου να λάβει τα μέτρα που ζητούν για την ενίσχυσή τους.

Τα αιτήματα που διαμόρφωσαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων μαζί με ένα παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία απέστειλαν το βράδυ της Τετάρτης στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αγρότες.

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση» γράφουν στην επιστολή και παραθέτουν αναλυτικά τα όσα αιτούνται.

Αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

«Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους» αναφέρουν οι αγρότες σχετικά με τις καταστροφές της Θεσσαλίας και συνεχίζουν:

«Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.

Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Η κυβέρνηση τάζει διάλογο χωρίς νέα μέτρα στους αγρότες

Ανοιχτή στο διάλογο, αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους, δηλώνει από την πλευρά της η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες με επιπλέον δόση κοινωνικού αυτοματισμού κατά την επίσκεψη του στο Χαϊδάρι:

“Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο – όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του – και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου”.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συζητηθούν τα αγροτικά θέματα ανά περιφέρεια.

Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων και να προσέλθουν στο Υπουργείο για να συζητήσουν μαζί του. Την ίδια πρόταση επανέλαβε το απόγευμα και στο μπλόκο στο Νέο Μοναστήρι, το οποίο επισκέφθηκε.

Σημειώνεται ότι στα δύο βασικά κοινά αιτήματα των αγροτών πάντως, δηλαδή στα αιτήματα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και για πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, η κυβέρνηση ήδη έχει πει σαφέστατα όχι.

Όσον αφορά δε στο φλέγον θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μάχεται μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του νότου (ομάδα των EUMED-9) για να προχωρήσει πιο δυναμικά η αναθεώρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα