Πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών – Φωτιές και ένταση με την αστυνομία

Διαβάζεται σε 5'
Κινητοποίηση αγροτών του νομού Λάρισας στην εθνική οδό στον Πλατύκαμπο Λάρισας
Κινητοποίηση αγροτών του νομού Λάρισας στην εθνική οδό στον Πλατύκαμπο Λάρισας EUROKINISSI

Σε ολιγόωρο αποκλεισμό δρόμων και τελωνίων προχωρούν ολοένα και περισσότεροι αγρότες σε όλη τη χώρα. Ένταση στο μπλόκο του Πλατυκάμπου και το Αίγιο.

Πολλαπλασιάζουν τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν την Τρίτη (06/02) στη Νίκαια της Λάρισας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν δώσει διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό έως την Πέμπτη (08/02) ενώ ετοιμάζονται να αυξήσουν τις πιέσεις τους με το συλλαλητήριο το οποίο αποφάσισαν να διεξάγουν με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Από το πρωί της Τετάρτης (07/02), οι αγρότες προχωρούν ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων σε όλη τη χώρα.

Ένταση με αστυνομικούς στο Αίγιο

Ένταση επικράτησε μεταξύ αστυνομικών και αγροτών το βράδυ της Τετάρτης στο μπλόκο των αγροτών στο Αίγιο, όταν οι αγρότες επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να περάσουν και να κλείσουν την Ολυμπία οδό.

Μετά από 20 λεπτά η Ολυμπία οδός άνοιξε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά. Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για την 6η ημέρα που οι αγρότες της Αιγιάλειας πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στο ύψος του ποταμού Σελινούντα και κλείνουν την Παλαιά Εθνική οδό. Σήμερα προχώρησαν και στο κλείσιμο της Νέας Εθνικής. Η αστυνομία σταματούσε τους οδηγούς στο ύψος των διοδίων του Ελαιώνα, στο ρεύμα προς Πάτρα.

Μπλόκο Πλατυκάμπου: Φωτιές σε μπάλες από άχυρο και λάστιχα

Φωτιά σε μπάλες από άχυρο και σε λάστιχα έβαλαν οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου στην παλιά εθνική Λάρισας – Βόλου το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια κίνηση με συμβολισμό για την τύχη των προϊόντων τους και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

“Ανάψαμε φωτιά για να δουν τα καλύτερα τα προβλήματά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Ρίζος Μαρούδας.
Μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, πραγματοποιήσαν πεζή αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου και πραγματοποίησαν συνέλευση.

Αποκλεισμός στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προχώρησαν οι αγρότες από τον Αλμυρό, στις 3 μετά το μεσημέρι και για λίγη ώρα, ενώ είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ. Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μπλόκο και στο κάστρο Βοιωτίας

Και οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας για δύο ώρες την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ. Πριν από λίγη ώρα αποχώρησαν από το σημείο, όπου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Οι αγρότες δήλωσαν πως θα επανέλθουν αύριο το μεσημέρι.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού διήρκησε δύο ώρες.

Στην E-65 οι αγρότες από Καρδίτσα και Φάρσαλα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων ανέβηκαν στις 5 το απόγευμα πεζοί, με τη συμβολική συμμετοχή ενός τρακτέρ και ενός αγροτικού αυτοκινήτου, στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 τον οποίον απέκλεισαν.

Κεντρική Μακεδονία

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία ως τη μιάμιση το μεσημέρι, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ίδιοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις. Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Κινητοποιήσεις στη Θεσπρωτίας

Το μεσημέρι επίσης στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα. Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία, που διήρκησε περίπου μία ώρα, κατέληξε στο λιμάνι όπου παρατάχθηκαν όλα τα οχήματά τους στον δρόμο.

Τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες, συνοψίζοντας τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση μετά την πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης στη Νίκαια της Λάρισας, ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα