Έτοιμοι για την κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Διαβάζεται σε 6'
Κινητοποιήσεις αγροτών
Κινητοποιήσεις αγροτών INTIME News

Οι αγρότες θα ξεκινήσουν από το Κάστρο Βοιωτίας για το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης, στην Αθήνα. “Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω” διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

Λίγες ώρες απέμειναν για την κάθοδο των αγροτών, με δεκάδες τρακτέρ από όλη τη χώρα, στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (20/2) το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Παρά την επιμονή της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, οι αγρότες ετοιμάζουν τη μεγάλη τους κάθοδο στην πρωτεύουσα και κάνουν λόγο για το «μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο» των τελευταίων χρόνων.

Το πρωί της Τρίτης, οι αγρότες πρόκειται να ξεκινήσουν από το Κάστρο Βοιωτίας με προορισμό την Αθήνα. Συνολικά αναμένεται να φτάσουν περισσότερα από 60 λεωφορεία με αγρότες απ’ όλη τη χώρα, δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κινητοποίηση της Τρίτης αναμένεται να λάβουν μέρος 5.000 αγρότες, με 260 τρακτέρ, εκ των οποίων τα 150 από τη Θεσσαλία. Οι περισσότεροι, πάντως, θα κατέβουν με λεωφορεία.

Η προσυγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Πώς θα γίνει η κάθοδος

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα και τον Βόλο συναντήθηκαν στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από τη Φθιώτιδα, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Βοιωτίας. Μετά την Αταλάντη, όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, περισσότερα από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Το πρωί της Τρίτης, αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας, ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από τη Θήβα είτε από περιοχές της Αττικής.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού στην Αθήνα, πάντως, αναμένεται να καθοριστούν σε επικείμενη συνάντηση μεταξύ των αγροτών.

Η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει με συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η τροχαία

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα.
  • Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Η ΕΛ.ΑΣ θα παρέχει συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο χάρτης με τα μέτρα

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συνεχής ενημέρωση για τις ισχύουσες κάθε φορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

“Ας διαδηλώσουν συμβολικά οι αγρότες στο Σύνταγμα”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star, σχετικά με την αυριανή κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα ανέφερε σχετικά «το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων», ανέφερε καταρχήν ο πρωθυπουργός.

Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;”, συνέχισε και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τελικά θα έρθει ένας μικρός αριθμός τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τόνισε δε ότι προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης. Αλλά και να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία και ακρότητα.

Επιστροφή ΕΦΚ και η ΚΑΠ

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 και δη εμπροσθοβαρές. Αλλά και τη δέσμευση του από το 2025 να υπάρχει μία μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ, αλλά όχι κατάργηση του.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αγροτικές διαδηλώσεις είναι ένα μέσο πίεσης που μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποιήσει όταν πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος».

Εκτίμησε δε ότι: «Θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα