Μητσοτάκης: Δεν κουνάω το δάχτυλο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 8'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν έχει λίστα με τους βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισαν την ισότητα στο γάμο. Έδειξε ότι περιμένει να έρθουν συμβολικά οι αγρότες στο Σύνταγμα και μετά… αρχίζει η σπορά

Να ρίξει τους εσωκομματικούς τόνους στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το γάμο ομόφυλων ζευγαριών επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι δεν κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν.

Ταυτόχρονα έδειξε ότι αποδέχεται αύριο, Τρίτη, οι αγρότες να φτάσουν συμβολικά στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ και σε συνεννόηση με την Αστυνομία. Αλλά μετά αναμένει οι κινητοποιήσεις να αποκλιμακωθούν, καθώς όπως σημείωσε με νόημα “αρχίζει και η περίοδος της σποράς”.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Star, δήλωσε καταρχήν ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη ΝΔ, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Υπενθύμισε ότι δεν είχε θέσει κομματική πειθαρχία και πρόσθεσε: “Σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν πολιτισμένο διάλογο και στη Βουλή, “με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα δεξιά”. Δήλωσε ότι κατανοεί γιατί υπάρχει ικανοποίηση και χαρά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Επέμεινε όμως ότι: “Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν”. 

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε επομένως ότι: “Οσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη ΝΔ, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού.” Και θέλησε έτσι να διαψεύσει πως έχει μία “λίστα” με τους βουλευτές και υφυπουργούς που δεν ψήφισαν, οι οποίοι θα έχουν συνέπειες στο μέλλον.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση του γιατί “τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -θα έλεγα ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο το αντικείμενο αυτό θα έπρεπε να είναι θεωρητικά ένας πολύ πιο «προνομιακός χώρος»- στήριξαν το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πια είναι νόμος του κράτους.”

“Ας διαδηλώσουν συμβολικά οι αγρότες στο Σύνταγμα”

Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα, παρότι αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αρχικά τους είχε πει ότι δεν θα τους άφηνε η κυβέρνηση να φτάσουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης επίσης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους.

Το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων”, ανέφερε καταρχήν ο πρωθυπουργός.

Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;”, συνέχισε και πρόσθεσε:

Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τελικά θα έρθει ένας μικρός αριθμός τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τόνισε δε ότι προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης. Αλλά και να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία και ακρότητα.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 και δη εμπροσθοβαρές. Αλλά και τη δέσμευση του από το 2025 να υπάρχει μία μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ, αλλά όχι κατάργηση του.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αγροτικές διαδηλώσεις είναι ένα μέσο πίεσης που μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποιήσει όταν πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως: “Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος.

Εκτίμησε δε ότι: “Θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς.”

Σκληρό ροκ για τις καταλήψεις

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και κινήθηκε σε σκληρή γραμμή όσον αφορά στις καταλήψεις σε πανεπιστήμια.

Θα επιτρέψουμε υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο“, είπε καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια” δήλωσε επίσης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δημιουργηθούν φοιτητές δύο ταχυτήτων.  Υποστήριξε επίσης ότι: “Το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.”

Επικαλέστηκε ότι: “Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές. Εξακολουθούμε να το κάνουμε.” Και διαμήνυσε ότι: “Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα ότι η Αστυνομία θα επεμβαίνει στα πανεπιστήμια για να διαλύσει καταλήψεις “όσες φορές χρειάζεται.” Υπογράμμισε δε ότι έχουν και οι πρυτάνεις ευθύνη.

“Για μένα δεν είναι χαλαρές αυτές οι ευρωεκλογές”

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές “μία εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία.” Δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό. “Όχι «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα”, σημείωσε.

Απέφυγε βέβαια να βάλει αριθμητικό πήχη. Ενώ στην επισήμανση ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές συχνά είναι χαλαρή, σχολίασε: “Ας φροντίσουμε, λοιπόν, εμείς ως ΝΔ, να μην την κάνουμε χαλαρή. Για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άλλωστε ότι θα περιοδεύσει για να εξηγήσει στους πολίτες “γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ευρώπη, το να υπάρχει μία ισχυρή ΝΔ, πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι καλό τελικά για την Ευρώπη και είναι καλό για την Ελλάδα. Διότι αυτά τα οποία γίνονται στις Βρυξέλλες μάς αφορούν άμεσα.

“Υπόλογοι Κασσελάκης- Ανδρουλάκης για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα”

Όσον αφορά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που θέτει ζήτημα κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός το απέδωσε σε προεκλογικές σκοπιμότητες συγκεκριμένων ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων.

Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για το Θεό. Δηλαδή, αν πάτε να το πείτε σε οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες, θα γελάει αυτή τη στιγμή με την κατάσταση η οποία υπάρχει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει το ΕΛΚ και γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει εμένα πολιτικά. Είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ, και ίσως το πιο ισχυρό κόμμα. Βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη Νέα Δημοκρατία”, σχολίασε επίσης.

Χαρακτήρισε όμως ασυγχώρητο το γεγονός ότι  -όπως είπε –  υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα.

“Είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα