Φυλακές Δομοκού: Άρχισαν απεργία πείνας οι κρατούμενοι – Τα αιτήματά τους

Φυλακές Δομοκού: Άρχισαν απεργία πείνας οι κρατούμενοι – Τα αιτήματά τους
Φυλακές Getty Images/iStockphoto

Οι κρατούμενοι στις φυλακές του Δομοκού άρχισαν απεργία πείνας με σειρά αιτημάτων τα οποία γνωστοποίησαν στους αρμοδίους.

Από τους κρατούμενους των φυλακών Δομοκού κοινοποιήθηκε την Δευτέρα στον Υπουργό ΠροΠο, Γ.Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Εισαγγελέα Άρειου Πάγου και Προϊστάμενο Εισαγγελίας Λαμία η έναρξη απεργίας πείνας.

Τα αιτήματα προσυπογράφουν και ακολουθούν στην απεργία πείνας κρατούμενοι και από άλλες φυλακές της χώρας και μέχρι σήμερα τις φυλακές της Λάρισας, των Χανίων, της Πάτρας και της Κέρκυρας.

Το κείμενο

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας της Λαμίας

Ως συνέχεια του υπομνήματος μας, που σας απευθύναμε τον Ιούνιο του 2023 και της επιστολής διαμαρτυρίας που σας στείλαμε στις 4/9/23, με την οποία σας γνωρίζαμε ότι αρχίζουμε αποχή συσσιτίου από τη Δευτέρα, 4/9/23, σας γνωστοποιούμε ότι από σήμερα, Δευτέρα, 18/9/23, ξεκινάμε απεργία πείνας με τα εξής αιτήματα.

1. Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών αντί των 25, για την υφ’ όρον απόλυση στους παλιούς πολυισοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις φυλακές της χώρας.

2. Να καταργηθεί το άρθρο 105Β παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα του 2019, που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυισοβίτες.

3. Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες και να ισχύσουν τα παλιά όρια (10 έτη για ισοβίτες και πολυισοβίτες και 1/5 για τις πρόσκαιρες καθείρξεις ).

4. Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές και την ΚΑΥΦ και να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν, χωρίς εξαιρέσεις.

5. Να μην καθυστερούν τα δικαστικά συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ όρον απόλυση.

6. Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.

7. Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

8. Να μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παρ. 4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες, όσον αφορά τα αδικήματα κατά την διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών.

9. Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο των 3/5 για την υφ’ όρον απόλυση, για όλες τις υποθέσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα