Φωτιά στη Μάνη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη Μάνη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί αλλά δεν έχουν γίνει αναφορές για τυχόν ζημιές σε σπίτια-Φόβοι για σχέδιο εμπρηστών-Αναζωπυρώσεις λόγω ενίσχυσης των νοτίων ανέμων αλλά εντός της καμένης έκτασης και με διάσπαρτες εστίες

Χωρίς ενιαίο μέτωπο αλλά με διάσπαρτες μικροεστίες και αναζωπυρώσεις λόγω ενίσχυσης των νοτίων ανέμων από το μεσημέρι και μετά, παραμένει η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες, σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, η οποία εξαπλώθηκε σε μία πελώρια έκταση σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη.

Από την αρχή της έναρξης της πυρκαγιάς ξέσπασαν πολλές και διάσπαρτες εστίες με αποτέλεσμα να ανοίξει η φωτιά σε δύο πύρινα μέτωπα με ανέμους εντάσεως 5 μποφόρ και κατά συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο. Στη συνέχεια, λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς τα δύο πύρινα μέτωπα ενώθηκαν σε ένα και το βράδυ λόγω άπνοιας, το ενιαίο πύρινο μέτωπο έσπασε σε πολλές και διάσπαρτες εστίες, φτάνοντας το μεσημέρι σήμερα να έχουμε νέες αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά έχει περάσει κοντά από διάσπαρτες οικίες δίχως ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί ζημιές. Μάλιστα χθες, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την προληπτική εκκένωση 5 οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Γέρμα, Δροσοπηγή, Βαχός, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Παράλληλα με τις προσπάθειες κατάσβεσης από την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο, έχει ξεκινήσει έρευνα από το τοπικό Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και ήδη με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ. έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Στο σημείο έχει μεταβεί για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας και ο ίδιος ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επί τόπου πλέον, μαζί με τις νέες ενισχύσεις που έχουν φτάσει στην περιοχή, επιχειρούν συνολικά 175 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 47 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι οι άλλες φωτιές στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, αλλά και στον Άγιο Ταξιάρχη, στην Τσαριτσάνη, του δήμου Ελασσόνας Λαρίσης που επίσης ξέσπασαν το Σάββατο, έχουν πλέον οριοθετηθεί.

Ενεργοποίηση του «Copernicus» για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα