Φωτιές: Νέες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Μέτωπα σε Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη

Φωτιές: Νέες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Μέτωπα σε Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη
Κάτοικος του Άβαντα βλέπει τη φωτιά που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη AP / @Achilleas Chiras

Αναζωπύρωση στην χαράδρα πάνω από το Μετόχι Πάρνηθας. Εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους σε Πανόραμα, Μπόσκιζα και Θρακομακεδόνες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η φωτιά κινείται από την αρχή του δρυμού.

Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/-08) ξέσπασε μεγάλη αναζωπύρωση στην χαράδρα πάνω από το Μετόχι Πάρνηθας. Περίπου μία ώρα μετά εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους σε Πανόραμα, Μπόσκιζα και Θρακομακεδόνες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η φωτιά κινείται από την αρχή του δρυμού έως περίπου το τελεφερίκ και δυτικά από τις ταβέρνες της Λ. Πάρνηθος.

Η πυρκαγιά που καίει για τρίτη ημέρα πλέον και είχε αρχικά ξεσπάσει από την περιοχή της Μονής Κλειστών έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και με το πρώτο φως επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Λ. Κων/νου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων, στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων, στη Λ. Κύμης από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό, στην Λ. Κύμης από την οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες και στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα.

Η κατάσταση σε Έβρο και Ροδόπη

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι’ αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δύσκολα και στη Βοιωτία

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Στείρι Βοιωτίας από Ελικώνα έως Στείρι και στην περιοχή της παραλίας Αγίου Νικολάου, όπου προκλήθηκαν καταστροφές και εντός της ιστορικής μονής του Οσίου Λουκά που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο ελικόπτερα. Το Στείρι από χθες έχει εκκενωθεί προς Δίστομο, όπως επίσης η Ζάλτσα προς Κυριάκι, ενώ από τη νύχτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση οι οικισμοί Περιστεράς και Αγίου Νικολάου.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Δοκό Χαλκίδας και Σκιόεσσα Αχαΐας. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη στο Μοσχοπόδι Θήβας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες. Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα