Φωτιές: Χρήση “αντιπύρ” στον Έβρο σε ζώνη 3 χλμ. – Προβληματισμός για τους ανέμους

Φωτιές: Χρήση “αντιπύρ” στον Έβρο σε ζώνη 3 χλμ. – Προβληματισμός για τους ανέμους
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Τεράστιες προσπάθειες για να περιοριστεί η φωτιά στον Έβρο δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Νέες αναζωπυρώσεις και στη Ροδόπη. Ισχυρές δυνάμεις στην Πάρνηθα για τις διάσπαρτες ενεργές καύσεις.

Σε χρήση της μεθόδου “αντιπύρ” προχώρησαν ευρέως σήμερα οι δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής, και μάλιστα σε μία ζώνη μήκους 3 χλμ. στο πύρινο μέτωπο του Κοτρωνιά στην Δαδιά Έβρου, που είναι και το πλέον ανεξέλεγκτο και καίει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα.

Είχε γίνει άλλη μία προσπάθεια σε μικρότερο βαθμό τις προηγούμενες ημέρες, όμως δεν βοηθούσαν οι άνεμοι για χρήση αυτής της μεθόδου.

Οι ευνοϊκοί ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 3-4 μποφόρ που έπνεαν σήμερα, βοήθησαν στο να κάνουν οι πυροσβέστες χρήση της μεθόδου “αντιπύρ” (δημιουργία ζώνης πυρός που συναντά το μέτωπο) και μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα με επιτυχές αποτέλεσμα και μέσα στη νύχτα θα δοκιμάσουν να κάνουν και κατάκαυση (δημιουργία περιμέτρου με σκάψιμο και περικύκλωση της εστίας με χρήση εργαλείων και φωτιάς ώστε να εγκλωβιστεί η φωτιά σε καμένη έκταση).

Ο χρόνος πιέζει καθώς αύριο, Τρίτη, αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εκ νέου μεγάλα προβλήματα στην περιοχή.

Παράλληλα, παραμένει και το πύρινο μέτωπο μεταξύ Κασσιτεράς και Κίρκης, στη Ροδόπη, με ελαφρώς καλύτερη εικόνα.

Συνολικά πλέον επιχειρούν στην περιοχή 474 άντρες της Πυροσβεστικής με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και αύριο αναμένεται να ενισχυθεί και η διεθνής δύναμη με την προσθήκη Γάλλων και Ισπανών πυροσβεστών.

Αναζωπυρώσεις και στη Ροδόπη – “Καντηλάκια” στην Πάρνηθα

Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 27 νέες, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

Παράλληλα, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Τέλος, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται και στη Βοιωτία, κυρίως στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Συνδρομή στις επιχειρήσεις παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη (29/08)

Για αύριο Τρίτη (29/08) παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα