Γιάννα Αγγελοπούλου: “Δεν μπορεί να υπάρχει περίπτωση Ερντογάν στους εορτασμούς του 1821”

Γιάννα Αγγελοπούλου: “Δεν μπορεί να υπάρχει περίπτωση Ερντογάν στους εορτασμούς του 1821”

Για τους καλεσμένους στους εορτασμούς των 200 χρόνων μίλησε μεταξύ άλλων η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, αλλά και για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων.

Κάθε περίπτωση αποστολής πρόσκλησης προς την τουρκική πλευρά απέκλεισε η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Όπως η ίδια είπε, στην παρούσα φάση και λόγω των διπλωματικών εντάσεων, μια τέτοια προοπτική θα ήταν “κενή περιεχομένου”. Τόνισε πως οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2019, ωστόσο “σήμερα είμαστε πολύ μακριά, δεν υπάρχει σχέση με το πλαίσιο που συζητούσαμε με τον πρωθυπουργό το ’19”, για μια πιθανή πρόσκληση προς την Άγκυρα.

Δήλωσε άλλωστε πως και να αποστέλετο πρόσκληση, αυτό θα έπρεπε να ακολουθήσει τη “διπλωματική οδό” και το πρωτόκολλο.

Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ακόμη πως εξετάζονται εναλλακτικοί εορτασμοί λόγω της πανδημίας. Όπως είπε, “υπάρχουν κι άλλοι τρόποι και εισηγήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε τρόπο να γιορτάσουμε την ελεύθερη, δημοκρατική Ελλάδα”.

Χαρακτήρισε άλλωστε “πιο δύσκολη” τη διοργάνωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, “γιατί τώρα μιλάμε στο συναίσθημα του Έλληνα”. “Θα ήθελα να έρθουν όλοι να δουν ποια είναι αυτή η χώρα σήμερα, και ο Ερντογάν και όλοι, να δούμε τι είμαστε σήμερα”.

Για το πώς συστήνουμε τη χώρα μας σήμερα, η κ. Αγγελοπούλου είπε πως “οι Έλληνες έχουν τόσα καλά, αρκεί να τα χρησιμοποιήσουν. Σήμερα γιορτάζουμε τη γενιά του ’40 που είπε το ΟΧΙ και ξαναδημιούργησε τη χώρα από το μηδέν. Ο Έλληνας δε δέχεται να του πάρουν τη γη του”, πρόσθεσε. “Συστήνουμε την Ελλάδα ως μια χώρα που βρίσκει διέξοδο στις δυσκολίες, που βρίσκει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, που έχει αλληλεγγύη και που θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία”.

Για τις εκδηλώσεις είπε πως θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και πως θα υπάρχουν τελετές έναρξης σε όλη τη χώρα. “Από 1η Ιανουαρίου θα δείχνουμε τι θα οργανώνουμε όλη τη χρονιά και σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι των πέντε ηπείρων και έχουν έρθει στην πλατφόρμα μας ιδέες από τη Ζιμπάμπουε και χώρες από όλο τον πλανήτη”. Τόνισε πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ξεκαθάρισε δε, πως η Επιτροπή δεν παίρνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από χορηγούς. Οι χορηγίες ήρθαν όπως είπε, μετά από γράμματα της Επιτροπής πάνω σε στοχευμένες ιδέες και προτάσεις.

Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής που συγκεντρώνει χρήματα, ενώ δράσεις συμβολισμού γίνονται με συλλεκτικά ενθύμια που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

Για το φιλμ είπε πως είναι το πρώτο από μια σειρά βίντεο που θα δημοσιευθούν, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις ότι το βίντεο θύμιζε το 2004, ανέφερε “πως πρέπει να αισθανόμαστε για το 2004. Χρησιμοποιήσαμε ένα διαχρονικό τραγούδι για μια υπόθεση που είναι υπόθεση όλων μας”.

“Το θέμα είναι να πλαμε μπροστά χωρίς διχασμούς. Στο χέρι μας είναι αυτό. Ευτυχώς, όλοι οι πολιτικοί στηρίζουν την πρωτοβουλία μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα