Ήλια: Το γραφικό ψαροχώρι στην Εύβοια που πήρε το όνομά του από τον θεό Απόλλωνα

Ήλια: Το γραφικό ψαροχώρι στην Εύβοια που πήρε το όνομά του από τον θεό Απόλλωνα
Το χωριό Ήλια στη βόρεια Εύβοια YouTube

Τα Ήλια, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αιδηψό. Δείτε το drone video της Up Stories.

Το παραθαλάσσιο μικρό χωριό που τοποθετείται στη Βόρεια Εύβοια και ξεχωρίζει για την αστείρευτη ομορφιά και κυρίως για την απόλυτη ηρεμία του, το χωριό Ήλια, παρουσιάζει η ομάδα του Up Stories, με ένα εντυπωσιακό video drone.

Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα. Κατά έναν παράδοξο μα συνάμα μαγικό λόγο, οι φωτιές που ξέσπασαν τον προηγούμενο χρόνο στη Βόρεια Εύβοια, δεν έφτασαν στο χωριό με αποτέλεσμα η ομορφιά του να μην πληγεί στο ελάχιστο.

Πήρε το όνομά του από τον Απόλλωνα, αρχαίο θεό του Ήλιου και του Φωτός, που εικάζεται ότι λατρευόταν σε ναό που υπήρχε στη θέση της σημερινής μονής του Αγίου Γεωργίου, ψηλότερα στο όρος Τελέθριο.

Η πρώτη θέση του χωριού βρισκόταν επάνω στο όρος Τελέθριο και αναφέρεται ως Άνω Ήλια, κτίσματα του οποίου μπορούμε να βρούμε μέχρι και σήμερα και αποτελούνται κυρίως από πέτρα και κεραμοσκεπές. Μέχρι και τη δεκαετία του ’70, οι μετακινήσεις από και προς το χωριό γίνονταν κυρίως με τη βοήθεια καϊκιών, δια θαλάσσης, μιας δεν υπήρχε κάποιος δρόμος που να τα ενώνει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, παρά μόνο μονοπάτια, που μετακινούνταν όσοι διέθεταν ζώα όπως μουλάρια και γαϊδουράκια.

Στην νότια άκρη της παραλίας, από το παρελθόν ακόμα, ανάβλυζαν ιαματικά νερά, με την ονομασία “Θερμά” μέσα στη θάλασσα. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όμως, έγινε γεώτρηση στη παραλία όπου και δημιουργήθηκε η σημερινή πηγή των ιαματικών νερών, από όπου και αναβλύζουν σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.

Τα 700 περίπου μέτρα της παραλίας κατακλύζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από παραθεριστές που έλκονται από την ομορφιά του τόπου, γνωρίζοντας ότι πέρα από την υπέροχη φιλοξενία των ντόπιων, θα μπορέσουν να βρουν όλα όσα χρειάζονται για να περάσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους.

Δείτε το βίντεο της Up Stories:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα