Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Οι χώρες έχουν εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Οι χώρες έχουν εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις
Πρόσφυγες στέκονται κοντά στον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα AP

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολουθεί τα όσα γίνονται στον Εβρο και υπενθυμίζει ότι για τις χώρες εκτός από δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα όσα συμβαίνουν στον Εβρο το τελευταίο διήμερο με τη μαζική προσέλευση προσφύγων.

Προσώρας η Υπατη Αρμοστεία δεν έχει παρουσία Καστανιές (η ομάδα της βρίσκεται στο Φυλάκιο), εξετάζει όμως πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποστείλει ανθρώπους της εκεί τις επόμενες ημέρες. 

Στην παρούσα φάση όμως, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να επέμβει αφού τον πρώτο ρόλο δείχνουν να τον έχουν, όπως έχουν τα πράγματα, η αστυνομία και ο στρατός.

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και την παρακολουθούμε” τονίζουν οι ίδιες πηγές που συμπληρώνουν με νόημα: “Οι χώρες έχουν δικαίωμα προφανώς να διαφυλάττουν τα σύνορά τους και την εδαφική τους κυριαρχία αλλά από την άλλη όμως έχουν και την υποχρέωση να δίνουν προστασία σε ανθρώπους που τη δικαιούνται και θέλουν να ζητήσουν άσυλο”.

Τονίζεται, επίσης, αρμοδίως ότι “η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιοχής δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους. Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προσφέρει στήριξη, αυτή θα πρέπει να γίνει πιο έμπρακτη, με προγράμματα που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τα ασυνόδευτα ανήλικα”.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αφορούν τη στάση της Υπατης Αρμοστίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα