Υπό αστυνομική προστασία ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις", Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στη Νέα Σμύρνη απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Ελληνική Αστυνομία, που έδωσε διακριτικό “παρών” στην τελετή, ύστερα από αίτημα του ζευγαριού που δεχόταν απειλές.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο υπερψηφίστηκε και έφερε τις πρώτες αναγγελίες γάμων ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι απειλές από εκείνους που συνεχίζουν να αντιτίθενται σθεναρά στο κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών στον γάμο.

Έτσι, ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού τελέστηκε υπό την προστασία της αστυνομίας, γιατί -όπως ανέφερε το ζευγάρι σε ευχαριστήρια επιστολή προς την ΕΛ.ΑΣ- είχε δεχθεί απειλές μετά την αναγγελία του γάμου.

«Ο γάμος ήταν ο πρώτος γάμος μεταξύ δύο ανδρών στην Ελλάδα. Και επειδή είχαμε δεχθεί απειλές για τη σωματική μας ακεραιότητα, απευθυνθήκαμε σε εσάς. Πραγματικά βρήκαμε ενθάρρυνση, στήριξη και προστασία, αλλά κυρίως ο γάμος μας που έγινε με την παρουσία των τριών ανήλικων παιδιών μας ήταν απαλλαγμένος από φόβο και άγχος όπως πρέπει να είναι στους ελεύθερους ανθρώπους».

«Ειλικρινείς και από καρδιάς ευχαριστίες στον Διοικητή του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Αττικής καθώς και στους έμπειρους και ευγενικούς αστυνομικούς που μας κάλυψαν σε όλη την τελετή και μετά από αυτή» αναφέρει το ζευγάρι στην επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η αγγελία είχε δημοσιευτεί στις 16 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τους πολιτικούς γάμους τόνισε ότι το ζευγάρι είναι σύντροφοι 20 χρόνια και έχουν και τρία παιδιά, ενώ είναι δημότες Νέας Σμύρνης. «Ενός δήμου που είναι πάντα στην αιχμή της πρωτοπορίας και υποδέχεται πάντα πρώτη τις θετικές κοινωνικές αλλαγές», υπογράμμισε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα νομικά δικαιώματα που απορρέουν από μια τέτοια πράξη που τελείται στον δήμο μας, δηλαδή ο πολιτικός γάμος και είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία χωρίς καμία παρέκκλιση».

«Κανένας δεν προφασίστηκε κάτι ή ήθελε να υπεκφύγει από το να τελέσει αυτή την τελετή. Ίσα – ίσα που όλοι έδειξαν ενδιαφέρον και το αγκάλιασαν με ευαισθησία» τόνισε και επισήμανε πως «επιτέλους αποκτά και νομική υπόσταση η σύνδεση αυτών των δύο ανθρώπων που είναι μια μακροχρόνια σύνδεση. Και επιτέλους απέναντι στο Σύνταγμα όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι, σε σχέση με το ζήτημα του γάμου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα