Υποκλοπές: Οι παρακολουθήσεις και η διαρροή εγγράφων

Υποκλοπές: Οι παρακολουθήσεις και η διαρροή εγγράφων
Άρειος Πάγος Eurokinissi

Τριπλή είναι η έρευνα που θα διεξάγει η ελληνική δικαιοσύνη για το ζήτημα των υποκλοπών με στόχο να χυθεί φως στην υπόθεση.

Σε μία τριπλή έρευνα την οποία έχουν «χρεωθεί» διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί, προχωρά η ελληνική Δικαιοσύνη, αναφορικά με την υπόθεση υποκλοπών που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις των δύο κοντινών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τα συνεχή δημοσιεύματα που θέτουν το πρωθυπουργικό γραφείο προ των ευθυνών του, βάζουν στο επίκεντρο την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί ήδη έχει να διαχειριστεί τρεις διαφορετικές προκαταρκτικές έρευνες οι οποίες αφορούν στις παρακολουθήσεις αυτές καθαυτές αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με αυτές.

Από την μία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ήδη σχηματίσει δύο διαφορετικές δικογραφίες. Κάθε μία αφορά στις καταγγελίες στις οποίες έχουν προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νικ. Ανδρουλάκης, και ο δημοσιογράφος Θαν. Κουκάκης. Την πρώτη υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει τη μήνυση Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του, την χειρίζεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλος, ενώ τις καταγγελίες Κουκάκη χειρίζεται ο Γ. Νούλης.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευή, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισιδ. Ντογιάκος, αποφάσισε να ξεκινήσει μία τρίτη έρευνα η οποία σχετίζεται με άκρως απόρρητα έγγραφα που προέκυψαν από τις ανωτέρω παρακολουθήσεις και τα οποία κατέληξαν στα χέρια ατόμων που δεν σχετίζονται με την ΕΥΠ.

Μάλιστα, έχει δοθεί τέτοια βαρύτητα – για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως επισημάνθηκε – στο πως τα έγγραφα κατέληξαν σε τρίτα πρόσωπα (και συγκεκριμένα στους ίδιους τους καταγγέλλοντες), που την έρευνα έχει αναλάβει – σε αντίθεση με τις καταγγελίες παρακολούθησης- ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Το πως θα εξελιχθούν οι τρεις αυτές προκαταρκτικές έρευνας θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και με τις εξελίξεις, πολιτικές και δημοσιογραφικές. Οι αποκαλύψεις που μπορεί να προκύψουν από μία ενδεχόμενη εξεταστική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας έχει ζητήσει ο Νικ. Ανδρουλάκης, καθώς και από τη δημοσιογραφική έρευνα, μπορεί να οδηγήσουν τις εισαγγελικές αρχές στο να δώσουν νέα τροπή στις έρευνες.

Έτσι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει τη συνένωση τουλάχιστον των δύο δικογραφιών που αφορούν στο βασικό σκέλος των παρακολουθήσεων. Ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών εφόσον προκύψουν καινούργια στοιχεία για τις ευθύνες γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού Predator.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, προ ημερών – και ειδικότερα πριν τη διπλή παραίτηση στην ΕΥΠ- σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισιδ. Ντογιάκο, ζήτησε την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν στο παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων, καθώς όπως κατά πληροφορίες επισήμανε, η έρευνα για παρακολουθήσεις πολιτικών και μη προσώπων αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και για αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα