Κακοκαιρία Avgi: Έρχονται πολικές θερμοκρασίες – Τηλεργασία και κλειστά σχολεία

Διαβάζεται σε 6'
Κλειστό σχολείο στον Διόνυσο
Κλειστό σχολείο στον Διόνυσο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε ποιες περιοχές συστήνεται τηλεργασία για τους εργαζόμενους και που θα κλείσουν τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας Avgi, σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας.

Η ψυχρή εισβολή που έχει χτυπήσει τη χώρα, με χιονοπτώσεις να σαρώνουν πολλές περιοχές, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να προκαλέσουν χιονοστρώσεις και σε βόρειες περιοχές της Αττικής. Με αφορμή τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις για επιδείνωση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες αποφασίστηκε σε ποιες περιοχές συστήνεται τηλεργασία, ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση καθώς και μέτρα για την κυκλοφορία στην εθνική οδό στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία Avgi, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 29/1, στην Πολιτική Προστασία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της σύσκεψης: «Αποφασίσθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ (29/1) στις 8.00 έως το πρωί της Τετάρτης (31/1) στις 10.00 στην εθνική οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την κακοκαιρία. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και με το υπουργείο Παιδεία για τηλεκπαίδευση.

Και σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στους δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού Πεντέλης και Παλλήνης.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη (30/01), τα σχολεία στην Εύβοια και στη Βοιωτία λόγω της κακοκαιρίας “Avgi”, απόφαση που θα ισχύσει και για ορισμένα σχολεία στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, οι δήμοι της Αττικής, στους οποίους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση είναι οι εξής:

  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Φυλής – Αχαρνών
  • Κηφισιάς – Ωρωπού
  • Πεντέλης – Διονύσου
  • Παλλήνης (περιοχή της Ανθούσας

Σημειώνεται πως σε κάποιες περιοχές, δε, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν αργότερα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Οι θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για τους αστέγους

Την ίδια ώρα, στον Δήμο Αθηναίων λειτουργεί από το Σάββατο (27/1) η Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 372, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-2012334) και φιλοξενεί άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ από σήμερα το απόγευμα στις 19:00 θα ανοίξει τις πόρτες της και η Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3423716).

Παράλληλα, όπως γνωστοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια του Δήμου Αθηναίων. Επίσης το Κέντρο Ημέρας (κτίριο επί της οδού Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (κτίριο επί της οδού Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, λόγω του ψύχους.

Παράλληλα, οι ομάδες του street work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, επιχειρούν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας τροφή, ζεστό τσάι, κουβέρτες, γάντια και ισοθερμικά ρούχα.

Να σημειωθεί ότι όποιος πολίτης επιθυμεί να αναφέρει σημεία με αστέγους, που χρειάζονται υποστήριξη, μπορεί να καλεί στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή στο 210-5287800 (τηλέφωνο επικοινωνίας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αθηναίων).

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία.

Ειδικότερα, από τις 18:00 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

  • Από το 18ο χλμ έως το 20ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
  • Από το 57ο χλμ έως το 55,5ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 σήμερα, Δευτέρα 29/1, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση της Τροχαίας Αττικής για υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλων αντιολισθητικών μέσων εντός της Περιφέρειας Αττικής από σήμερα στις 10 το βράδυ.

Από το πρωί έγιναν και σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας στα βόρια του νομού κάνοντας συστάσεις στους οδηγούς ενώ από την έναρξη της ισχύς του μέτρου θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ στους παραβάτες οδηγούς,

Συναγερμός στην Κρήτη

Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά για την Κρήτη, όπου η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη.

Όπως είπε «απ’ τη μία προφανώς θέλουμε τις βροχοπτώσεις γιατί είχε πέσει η στάθμη των υδάτων σε ταμιευτήρες και αυτό είναι θέμα άρδευσης, αγροτικής παραγωγής και φυσικά τουρισμού και το περισσότερο νερό είναι καλοδεχούμενο. Όμως προσοχή και σύσταση ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και ειδικά σε περιοχές όπως οι νομοί Χανίων και Ρεθύμνης. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη, το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία. Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι’ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα