Κακοκαιρία: Πώς εξελίσσεται η κυκλοφορία – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά τη Δευτέρα

Διαβάζεται σε 8'
Κακοκαιρία: Πώς εξελίσσεται η κυκλοφορία – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά τη Δευτέρα
Κακοκαιρία SOOC

Προβλήματα αφήνει στην προέλασή της η κακοκαιρία, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, του ψύχους και των θυελλωδών ανέμων. Τροποποιήσεις στην κυκλοφορία και τη λειτουργία των σχολείων.

Νοτιότερα κατευθύνεται η κακοκαιρία που πλήττει από το Σάββατο (21/01) τη χώρα και “έντυσε” στα λευκά τη βόρεια Ελλάδα, με τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων να υποχωρούν, όσο υποχωρούν τα φαινόμενα, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα βόρεια.

Χιόνια, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι σημειώνονται σε πολλές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ακόμα και πεδινές, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού αλλά και του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ σε πολλά σημεία έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

Η ύφεση των καιρικών φαινομένων έχει ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τη μερική άρση απαγόρευσης της κυκλοφορίας για συγκεκριμένου τύπου οχημάτων ανά περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της τοπικής Διεύθυνσης Τροχαίας, ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Από την 09.00 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης), της εδαφικής αρμοδιότητας της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Από την 09.30 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου.

Από την 10.30 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ξηροχωρίου – Προχώματος, στο τμήμα από τη διασταύρωση Βαθυλάκκου – Αγιονερίου έως τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Ξηροχωρίου, Δήμου Χαλκηδόνος.

Από την 11.15 ώρα της 21/01/2024, αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό (02) Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων”.

Άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στην κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων αποφασίστηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδική, καθώς εξομαλύνθηκαν οι καιρικές συνθήκες.

Όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας προηγήθηκαν αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν επίσης αρθεί τα περιοριστικά μέτρα που αφορούσαν στην κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, άλλων αντιολισθητικών μέσων ή με ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S, στα εξής οδικά σημεία:

Στην Ημαθία:

-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από από το 4 χιλιόμετρο έως και το Χιονοδρομικό κέντρο.

-Στις δημοτικές οδούς Νάουσας – Σελίου και Νάουσας – Τριών Πέντε Πηγαδίων από τη Νάουσα έως τα χιονοδρομικά κέντρα.

-Στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου.

-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας Δασκίου από το 21 χιλιόμετρο έως το Δάσκιο.

-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σφηκιάς – Ριζωμάτων από το 25 έως το 32,5 χιλιόμετρο.

-Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης από το 76,5 έως το 91,4 χιλιόμετρο (Καστανιά).

Στο Κιλκίς:

-Στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων.

Στην Πέλλα:

-Στο οδικό δίκτυο Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρα» από το 10 χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στη Χαλκιδική:

-Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Χολομώντα) από το 65 έως το 75 χιλιόμετρο.

-Στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας -Ταξιάρχη.

Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων ανακοινώθηκε και σε σημεία του οδικού δικτύου της ΠΕ Τρικάλων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις-παγετός) σε σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, αίρεται μερικώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, διατηρούμενη στα κάτωθι σημεία του οδικού δικτύου όπου η κίνηση όλων των οχημάτων πραγματοποιείται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων ή ειδικών ελαστικών (χιονολάστιχα):

Α) Στην Επαρχιακή Οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 16ο χλμ. (θέση «Πηγή των Θεών») έως το 55ο χλμ. (Τ.Κ. Μεσοχώρας).

Β) Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πύλης.

Από την παρούσα απόφαση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Κακοκαιρία: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα

Τα έντονα φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία με κύριο αυτό της πυκνής χιονόπτωσης και του ψύχους στη βόρεια Ελλάδα, οδήγησαν στην απόφαση ορισμένα σχολεία να παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα (22/01) προκειμένου να προστατευθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα φαινόμενα.

Χιόνια στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης EUROKINISSI

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα (22/01) όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, με αποφάσεις των δημάρχων. Στο δήμο Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10 πρωί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί ολικού παγετού και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Εορδαίς, κ.Παναγιώτη Ν.Πλακεντά. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, καθώς ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά και άλλα σχολεία στη δυτική Μακεδονία.

Κλειστά θα παραμείνουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών Γεώργιου Στεργίου, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Δήμο Πρεσπών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Χιόνια
Χιόνια Nick Paleologos / SOOC

Οι σχολικές μονάδες του δήμου Καστοριάς για τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στις 10:00 αλλά η τελική απόφαση με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα γίνει στις 18.00 όπου θα βγει και η επίσημη ανακοίνωση. Ο δήμος Καστοριάς εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να μην ανοίξουν αύριο οι σχολικές μονάδες.

Σε μεγάλους δήμους της περιφέρειας τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι συνδέσεις Αγ. Μαρίνα – Στύρα, Βόλος – Σποράδες, Καβάλα – Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πρωινό δρομολόγιο θα εκτελεστεί μόνο στη γραμμή Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα 21/1 να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τη Δευτέρα (21/01)

Στα κεντρικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Εύβοια και τις Κυκλάδες. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες μετά το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια. Στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στη θάλασσα Κυθήρων 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -07 (μείον επτά) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από τους -03 (μείον τρείς) έως 10 με 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από τους 06 έως τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως τα κεντρικά και βόρεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα