Καλλιθέα: Ενώπιον της δικαιοσύνης ο ιερέας που έδιωξε τρανς γυναίκα από συσσίτιο

Διαβάζεται σε 3'
Ιερέας, φωτογραφία αρχείου
Ιερέας, φωτογραφία αρχείου SOOC

Με απόφαση του Εισαγγελέα, ο ιερέας που είχε επιτεθεί λεκτικά σε τρανς γυναίκα στο συσσίτιο της ενορίας στην Καλλιθέα παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της εξύβρισης κατ’ εξακολούθηση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Τι αναφέρει η δικηγόρος της στο NEWS 24/7.

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθεί ο ιερέας που τον Απρίλιο του 2022 αρνήθηκε να δώσει φαγητό από το συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας σε τρανς γυναίκα, τις ημέρες του Πάσχα, ενώ παράλληλα εκτόξευε συστηματικά υβριστικές επιθέσεις εναντίον της επί δύο εβδομάδες.

Ο ιερέας, με απόφαση του εισαγγελέα, παραπέμπεται σε δίκη ως κατηγορούμενος για εξύβριση κατ’ εξακολούθηση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενάμισι χρόνο μετά την καταγγελία του περιστατικού και την κατάθεση μήνυσης στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος από την δικηγόρο του Red Umbrella Athens, Αγγελική Σουγλέ που ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση του θύματος.

Η κα. Σουγλέ, μιλώντας στο NEWS 24/7 κάνει λόγο για μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς, όπως επισημαίνει “δύσκολα παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι για πράξεις με ρατσιστικά χαρακτηριστικά”. Όπως εξηγεί, “είναι σημαντικό το ότι ο εισαγγελέας αναγνώρισε ότι το θύμα επελέγη λόγω της συγκεκριμένης ταυτότητάς του και αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που αναγνωρίζεται το ρατσιστικό κίνητρο“.

“Η παραπομπή του ιερέα στο πλημμελειοδικείο με την παραπάνω κατηγορία σημαίνει ότι ο εισαγγελέας από το υλικό που είχε στη διάθεσή του ‘είδε’ ρατσιστικά χαρακτηριστικά” εξηγεί, και πλέον αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυτό που επισημαίνει η κα. Σουγλέ, είναι ότι ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας, ούτε έχει επιβληθεί κάποια ποινή στον ιερέα, καθώς ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. “Τελικά η Ιερά Σύνοδος δεν αντιτίθεται στα όσα έγιναν όπως δείχνει τα πεπραγμένα της”.  

Για την υπόθεση, η κα. Σουγλέ τονίζει στο NEWS 24/7 πως οι τρανσφοβικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο ιερέας “δεν τις τέλεσε ως λαϊκός” επομένως “η Εκκλησία έχει ευθύνη, δεν είναι αμέτοχη”. “Άλλωστε το φιλανθρωπικό έργο, εν προκειμένω το συσσίτιο, γίνεται από τους πιστούς και όχι από τον ίδιο” είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: “Μιλάμε για μια τρανς γυναίκα, πιστή, που σε μια δύσκολη στιγμή βρήκε αποκούμπι στην εκκλησία και δέχθηκε επίθεση με αισχρές εκφράσεις”.

Πως συνέβη το τρανσφοβικό περιστατικό

Η ρατσιστική επίθεση σε βάρος της τρανς γυναίκας έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Σύμφωνα με την κα. Σουγλέ, όταν ο συγκεκριμένος ιερέας αντιλήφθηκε πως πρόκειται για μία τρανς γυναίκα, από εκείνη την ώρα αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συσσίτιο, βρίζοντάς τη με τον χειρότερο τρόπο. Ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως δεν είχε γνώση ότι σιτιζόταν στην ενορία και πως αν το γνώριζε, δεν θα επέτρεπε να της δώσουν φαγητό νωρίτερα. Ανάμεσα στις χυδαίες ύβρεις, ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως ‘ξέρει ότι τα κονομάει’, και πως ‘δεν έχει οικονομική ανάγκη’, καλώντας τη να πάει να κάνει ‘αυτή τη δουλειά που ξέρει’.

Στη συνέχεια, το θύμα προειδοποίησε τον ιερέα ότι πρόκειται να κινηθεί νομικά και πως θα καλέσει τα κανάλια, “με τον ίδιο να επιμένει στη ρητορική μίσους” όπως ανέφερε η κα. Σουγλέ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο ιερέας επικαλέστηκε και την Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του, λέγοντας στην τρανς γυναίκα πως “η εκκλησία δέχεται τους ομοφυλόφιλους”, και πως “δεν τους πετάει στη θάλασσα”, και “δεν τους καίει”, ωστόσο “τους καλεί να μετανοήσουν”. Όμως, την ίδια ώρα “σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα τρανς άτομο να είναι αποδεκτό”, καθώς είναι “πλάσμα του Σατανά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα